Orijentacija i topografija - priručnik za NMT

Radna verzija priručnika za pripremu Natjecanja mladih tehničara u području orijentacije i komunikacije Orijentacija i topografija koju su pripremili Đuka Pelcl, Davor Marković i Mislav Bošnjak dostupna je ovdje:

Sadržaj:

Općenito o magnetnom polju Zemlje

Orijentacija

Teren

Zemljovidi (karte)

Kompas

Kompas (nastavak), Osnovni pravci sjevera

Azimut

Mjerenje i određivanje azimuta na zemljovidu

Kretanje s kompasom i zemljovidom

Određivanje stojne točke, kretanje po terenu

Mjerenje i procjenjivanje udaljenosti na zemljištu

Mjerenje i procjenjivanje udaljenosti na zemljištu (nastavak)

Mjerenje po zemljovidu

Mjerenje po zemljovidu (nastavak)

Koordinatne mreže

Orijentacijska natjecanja

Praktični rad

Topografski (kartografski znakovi - znakovi za objekte i naselja

Topografski (kartografski) znakovi - znakovi za prometnice

Topografski (kartografski) znakovi - znakovi za reljef

Topografski (kartografski) znakovi - znakovi za vodene tokove i hidrografiju

Topografski (kartografski) znakovi - znakovi za vodene tokove i hidrografiju (nastavak)

Topografski (kartografski) znakovi - znakovi za raslinje i vrste tla

Topografski (kartografski) znakovi - znakovi za granice, granične objekte i ograde; znakovi za vrste pisma i veličinu slova

Natjecanje u orijentaciji i komunikaciji

Natjecanje u orijentaciji i komunikaciji je područje koje omogućava primjenu praktičnog znanja snalaženja i komunikacije u školskoj dvorani, igralištu ili bilo kojem drugom prostoru u spoju s komunikacijskim i motoričkim vještinama, kao nadogradna općeg znanja. Temeljne zadaće ovog natjecanja su osposobljavanje učenika za snalaženje u prostoru, u različitim životnim situacijama i bez korištenja suvremenih digitalnih instrumenata.

U školama i udrugama tehničke kulture (zajednicama tehničke kulture, udrugama radioamatera ili CB-a), planinarskim udrugama, izviđačima, gorskoj službi spašavanja i slično, učenici mogu steći kompetencije snalaženja i komunikacije u prostoru te se i dalje praktično usavršavati.

Natjecanje se sastoji od tri cjeline: orijentacija, komunikacija i ARG (orijentacijsko kretanje).
ORIJENTACIJA se bavi osnovnim temama te kao korak više, nadogradnjom školskog programa od 5. do 8. razreda, a obrađuje sljedeće teme: Zemljovid (pojam orijentacije - stajalište, strane svijeta, zemljovid - topografija, čitanje zemljovida, mjerilo, reljef, simboli...), Kompas (uporaba i način primjene, azimut i kontra azimut) i Kretanje na terenu sa zemljovidom (skicom).

KOMUNIKACIJA obuhvaća rad s radiouređajem koji služi za uspostavu veze među pojedincima u slobodne svrhe i kao mogućnost uspostave veze sa službom Državne službe za spašavanje u kriznim situacijama. Prvenstveno je to društveno korisna aktivnost u kojoj se stječu slobodne govorne komunikacije i širenje općeg znanja kroz načine upotrebe radiouređaja. Kao osnovne cjeline programa kroz edukaciju se obuhvaćaju sljedeće teme: Pojam radiostanica; Način upotrebe i mogućnost korištenja radiouređaja; Uspostava veze; Korištenje radioamaterskih kratica; Hrvatska i međunarodna radio abeceda.

KOMUNIKACIJA - SKRIPTA

ARG (orijentacijsko kretanje) kao dosadašnji korisnik sustava natjecanja P-kategorije nastavlja sa svojim programom uz određene promjene koje su usmjerene na praktični dio provođenja s postojećom opremom na županijskoj razini natjecanja, a na državnom natjecanju će se koristiti prostor okoliša, što znači da se i oprema prilagođava uvjetima kretanja u prirodi.

vrh stranice