Online smotra tehničkog stvaralaštva

Hrvatska zajednica tehničke kulture će i u školskoj godini 2020./2021.  provesti Online smotru tehničkog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola i to u područjima obrada materijala/strojarske konstrukcije, elektrotehnika/elektronika i automatika.

Hrvatska zajednica tehničke kulture je pokrenula Online smotru tehničkog stvaralaštava tijekom prve polovine 2020. godine. Smotra je pokrenuta u uvjetima pandemije bolesti COVID-19 te provođenja nastave na daljinu. U toj situaciji bilo je nemoguće provoditi praktičnu nastavu iz tehničke kulture, pa je HZTK Online smotrom pokušala ispraviti taj nedostatak i potaknuti učenike da i u slobodno vrijeme pokušaju izraditi ili osmisliti neku tehničku tvorevinu na temu „Bolji svijet“. Kroz pet dvotjednih ciklusa na smotru je prijavljeno 14 radova, što pokazuje da je učenicima i njihovim mentorima osmišljavanje i izrada novih tehničkih tvorevina zanimljivo.

I u školskoj godini 2020./2021. smotra će se održati na daljinu putem web stranice Hrvatske zajednice tehničke kulture i to u šest ciklusa. Područja tehničke kulture obuhvaćena ovom smotrom su:
a) Obrada materijala/Strojarske konstrukcije
b) Elektrotehnika/Elektronika
c) Automatika.

Prijave za Online smotru 2020./2021. su zatvorene.

 
Pravila Online smotre tehničkog stvaralaštva djece i mladih u školskoj godini 2020./2021.

Cilj Online smotre je kontinuirano poticanje učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz cijele Republike Hrvatske na razvoj znanja, vještina i kreativnosti u osmišljavanju i izradi originalnih tehničkih tvorevina u različitim područjima tehničke kulture te javno predstavljanje njihovih tehničkih tvorevina u virtualnom okruženju. Ovime HZTK nastavlja poticati bavljenja učenika i učitelja/mentora iz cijele Republike Hrvatske navedenim područjima tehničke kulture i u postojećim uvjetima.

Sudionici, područja i teme Online smotre u školskoj godini 2020./2021.
Sudionici Online smotre tehničkog stvaralaštva su učenici viših razreda osnovnih škola, srednjih škola, udruga tehničke kulture, zajednica tehničke kulture ili posebnih odjeljenja odgojno-obrazovnih ustanova.
Oni izrađuju originalnu tehničku tvorevinu pojedinačno ili ekipno (do tri učenika) u jednom od tri područja tehničke kulture (obrada materijala/strojarske konstrukcije, elektrotehnika/elektronika i automatika) i predstavljaju školu, udrugu, ZTK ili ustanovu u kojoj su izrađivali tehničku tvorevinu, kao i svog mentora. Učenici mogu izrađivati tehničku tvorevinu i kod svoje kuće.
Pod jednakim uvjetima na smotri mogu sudjelovati učenici s poteškoćama.

U školskoj godini 2020./2021. Online smotra će se održati kroz šest ciklusa koji u pravilu traju mjesec dana.
Tijekom školske godine ekipa ili pojedinac može prijaviti više tehničkih tvorevina u jednom području ili u različitim područjima, ali u jednom ciklusu ekipa ili pojedinac može prijaviti samo jednu tehničku tvorevinu.

Teme po područjima u svim ciklusima su:
1) Obrada materijala/strojarske konstrukcije – Pokretni most
2) Elektrotehnika/elektronika – Sustav za bežično slanje i primanje zvučnih ili svjetlosnih signala
3) Automatika – Alarmni sustav

  • Dodatna tema za područje automatike u zadnjem ciklusu: Vaga


Hrvatska zajednica tehničke kulture zadržava pravo određivanja dodatnih tema pojedinih ciklusa prema iskazanom interesu, uz prethodnu najavu.

Za izradu tehničkih tvorevina učenici mogu koristiti bilo koji materijal, a poželjno je koristiti i dodatne tehnologije u svrhu dizajniranja i izrade pojedinih dijelova (papir, karton, šperploča, plastika, 3D tehnologija...).

U obzir za prijavu na Online smotru dolaze i tehničke tvorevine koje su izrađene u dosadašnjim programima HZTK ako su nadograđene i inovativne u skladu sa zadanim temama.

Budući da mnogi učenici nemaju kod kuće svu potrebnu opremu, a niti uvjete za izradu, u obzir za prijavu dolaze i ideje koju su razrađene i objašnjene s nacrtima ili skicama. U tom slučaju, HZTK će nakon završetka natječaja posebno istaknuti učenike čije bi se tehničke tvorevine mogle realizirati.

Vremenik Online smotre
Smotra će trajati od 12. studenoga 2020. do 31. svibnja 2021. godine unutar šest ciklusa:
1) 12. 11. - 31. 12. 2020.
2) 1. 1. - 31. 1. 2021.
3) 1. 2. - 28. 2. 2021.
4) 1. 3. - 31. 3. 2021.
5) 1. 4. - 30. 4. 2021.
6) 1. 5. - 31. 5. 2021.

Prijave tehničkih tvorevina

Prijave za Online smotru 2020./2021. su zatvorene.

U tijeku je pregledavanje i vrednovanje pristiglih radova...


Vrednovanje tehničkih tvorevina
Organizacijski odbor Online smotre odabrat će članove ocjenjivačkih povjerenstava.
Ocjenjivačka povjerenstva će pregledati sve tehničke tvorevine pristigle na pojedini ciklus te će u svakom ciklusu izdvojiti do tri tehničke tvorevine u svakom području. Između njih će u svakom području istaknuti jednu tehničku tvorevinu, a HZTK će tim ekipama dodijeliti nagrade.

Nakon završetku posljednjeg ciklusa ocjenjivačka povjerenstva će u svakom području od svih istaknutih tehničkih tvorevina iz šest ciklusa izdvojiti po tri tehničke tvorevine te među njima istaknuti po jednu tehničku tvorevinu. Ekipe ili pojedinci čije su to tehničke tvorevine postaju pobjednici Online smotre tehničkog stvaralaštva djece i mladih u školskoj godini 2020./2021. u pojedinom području. HZTK će učenicima tih ekipa i njihovim učiteljima/mentorima dodijeliti nagrade.

Ostale informacije
Ocjenjivačka povjerenstva posebno će izdvojiti tehničke tvorevine koje će biti objavljene na internetskoj stranici i facebook mreži Hrvatske zajednice tehničke kulture kako bi se populariziralo znanje, vještine i kreativnost učenika te stručno-pedagoški rad njihovih mentora. To mogu biti tehničke tvorevine iz različitih ciklusa i područja.

Kontakt za ostale informacije je Hrvoje Vrhovski (hrvoje.vrhovski@hztk.hr, 091/518-7906).

Pristigli radovi...
Arhiva...

 

vrh stranice