Online smotra tehničkog stvaralaštva

Hrvatska zajednica tehničke kulture i ove godine provodi državnu Smotru tehničkih aktivnosti s ciljem poticanja učenika osnovno i srednjoškolskog uzrasta na izradu praktičnih radova. Cilj Online smotre je kontinuirano poticanje učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz cijele Republike Hrvatske na razvoj znanja, vještina i kreativnosti u osmišljavanju i izradi tehničkih tvorevina u različitim područjima tehničke kulture te javno predstavljanje njihovih tehničkih tvorevina u virtualnom okruženju. Učenici prijavljuju svoje tehničke tvorevine pojedinačno ili ekipno i na taj način ističu svoju školu, udrugu, ZTK ili ustanovu, kao i svog mentora. Smotra se održava unutar nekoliko ciklusa u sljedećim područjima:

 

- Obrada materijala/strojarske konstrukcije

Elektrotehnika/elektronika

- Automatika/robotika

Radovi učenika srednjih škola

Ciklusi Online smotre:

1. ciklus 6.11.2023. - 24.11.2023.

2. ciklus 27.11.2023. - 24.12.2023.

3. ciklus 8.1.2024. - 9.2.2024.

4. ciklus 12.2.2024. - 22.3.2024.

5. ciklus 25.3. 2024.- 3.5.2024.

 

Pravila Online smotre:

Sudionici Online smotre prijavljuju svoje radove putem Online platforme na portalu Hrvatske zajednice tehničke kulture.

U obzir za prijavu dolaze i radovi koji su izrađivani na Natjecanjima mladih tehničara RH, Ljetnim školama tehničkih aktivnosti, Robokupu i Modelarskoj ligi, ako su funkcionalno nadograđeni, imaju kakvu inovaciju i slično.

- Radovi za pojedini ciklus prijavljuj se unutar tog ciklusa. Na primjer, rad koji se prijavi u periodu od 8.1.2024. do 9.2.2024., ući će u treći ciklus. 

- U pojedinom ciklusu može sudjelovati proizvoljan broj učenika i može se prijaviti proizvoljan broj radova. 

- Autor rada može biti i samo jedan učenik

- Učenici mogu sudjelovati u više kategorija i ciklusa, pojedini učenik/učenici može/mogu u jednom ciklusu prijaviti radove i u više kategorija

Pri izradi radova poželjno je koristiti i dodatne tehnologije u svrhu dizajniranja i izrade pojedinih dijelova (papir, karton, šperploča, plastika, 3D tehnologija...).

Povjerenstvo za ocjenjivanje radova u ciklusima Online smotre, iz svakog ciklusa ističe po jedan rad po pojedinom području. Ti se radovi plasiraju u završnicu Online smotre, a ekipe čiji se radovi plasiraju u završnicu Online smotre osvajaju vrijedne nagrade koje će im pomoći u budućoj izradi i osmišljavanju tehničkih tvorevina.

Povjerenstvo HZTK će javno proglasiti istaknute radove na svojoj web stranici i u elektroničkom biltenu HZTK.

Nakon posljednjeg ciklusa, posebno ocjenjivačko povjerenstvo će između svih istaknutih radova u pojedinom području odabrati prvo, drugo i trećeplasirane radove. Svi ti radovi će biti dodatno nagrađeni, a škole/udruge/klubovi iz kojih dolaze učenici autori tih radova i njihovi mentori dobit će vrijedne nagrade. Uz to, HZTK će dodatno vrijednom nagradom nagraditi mentora s najviše istaknutih radovao. Svrha nagrada učenicima je priznanje za njihov trud i znanje, školama/udrugama/klubovima za trud u organizaciji i provođenju izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti a mentorima odavanje priznanja za njihov stručno-pedagoški rad koji je u pravilu izvannastavni, te za kreativnost i entuzijazam.

Sve nagrade će biti javno objavljene na web stranici HZTK, ABC portalu i u elektroničkom biltenu HZTK.

Svjesni smo da mnogi od vas nemaju kod kuće svu potrebnu opremu, a niti uvjete za izradu, pa u obzir za prijavu na Online smotru dolaze i ideje, razrađene i objašnjene s nacrtima ili skicama. U tom slučaju, HZTK će nakon završetka natječaja odabrati i nagraditi učenike čije bi se ideje mogle realizirati i pomoći materijalom i stručnim konzultacijama da se te ideje i realiziraju.

Tema Smotre je slobodna, a Hrvatska zajednica tehničke kulture zadržava pravo određivanja dodatnih tema pojedinih ciklusa prema iskazanom interesu, uz prethodnu najavu.

 

Prijavnicu za Online smotru 2023./2024. možete popuniti preko ove poveznice.

Pristigli radovi...

Izdvojeni radovi...

Nagrađeni radovi u završnici Online smotre 2023./2024.

Arhiva...


vrh stranice