Online smotra tehničkog stvaralaštva

Hrvatska zajednica tehničke kulture i ove godine provodi državnu Smotru tehničkih aktivnosti s ciljem poticanja učenika osnovno i srednjoškolskog uzrasta na izradu praktičnih radova. Cilj Online smotre je kontinuirano poticanje učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz cijele Republike Hrvatske na razvoj znanja, vještina i kreativnosti u osmišljavanju i izradi tehničkih tvorevina u različitim područjima tehničke kulture te javno predstavljanje njihovih tehničkih tvorevina u virtualnom okruženju. Učenici prijavljuju svoje tehničke tvorevine pojedinačno ili ekipno i na taj način ističu svoju školu, udrugu, ZTK ili ustanovu, kao i svog mentora. Smotra se održava unutar nekoliko ciklusa u sljedećim područjima:

 

- Obrada materijala/strojarske konstrukcije

Elektrotehnika/elektronika

- Automatika/robotika

Radovi učenika srednjih škola

Ciklusi Online smotre:

1. ciklus 21.11.2022. - 23.12.2022.

2. ciklus 9.1.2023. - 3.2.2023.

3. ciklus 6.2.2023. - 3.3.2023.

4. ciklus 6.3.2023. - 21.4.2023.

5. ciklus 24.4. 2023.- 19.5.2023.

Sudionici Online smotre prijavljuju svoje radove putem Online platforme na portalu Hrvatske zajednice tehničke kulture.

U obzir za prijavu dolaze i radovi koji su izrađivani na Natjecanjima mladih tehničara RH, Ljetnim školama tehničkih aktivnosti, Robokupu i Modelarskoj ligi, ako su funkcionalno nadograđeni, imaju kakvu inovaciju i slično.

- Radovi za pojedini ciklus prijavljuj se unutar tog ciklusa. Na primjer, rad koji se prijavi u periodu od 9.1.2023. do 3.2.2023., ući će u drugi ciklus. Rad prijavljen 30.1, ući će u drugi ciklus, onaj prijavljen 6.2. ući će u treći ciklus...

- U pojedinom ciklusu može sudjelovati proizvoljan broj učenika i može se prijaviti proizvoljan broj radova. 

- Autor rada može biti i samo jedan učenik

- Učenici mogu sudjelovati u više kategorija i ciklusa, pojedini učenik/učenici može/mogu u jednom ciklusu prijaviti radove i u više kategorija

Pri izradi radova poželjno je koristiti i dodatne tehnologije u svrhu dizajniranja i izrade pojedinih dijelova (papir, karton, šperploča, plastika, 3D tehnologija...).

Povjerenstvo za ocjenjivanje radova u ciklusima Online smotre, iz svakog ciklusa ističe po jedan rad po pojedinom području. Ti se radovi plasiraju u završnicu Online smotre, a ekipe čiji se radovi plasiraju u završnicu Online smotre osvajaju vrijedne nagrade koje će im pomoći u budućoj izradi i osmišljavanju tehničkih tvorevina.

Povjerenstvo HZTK će javno proglasiti istaknute radove na svojoj web stranici i u elektroničkom biltenu HZTK.

Nakon posljednjeg ciklusa, posebno ocjenjivačko povjerenstvo će između svih istaknutih radova u pojedinom području odabrati prvo, drugo i trećeplasirane radove. Svi ti radovi će biti dodatno nagrađeni, a škole/udruge/klubovi iz kojih dolaze učenici autori tih radova i njihovi mentori dobit će vrijedne nagrade. Uz to, HZTK će dodatno vrijednom nagradom nagraditi mentora s najviše istaknutih radovao. Svrha nagrada učenicima je priznanje za njihov trud i znanje, školama/udrugama/klubovima za trud u organizaciji i provođenju izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti a mentorima odavanje priznanja za njihov stručno-pedagoški rad koji je u pravilu izvannastavni, te za kreativnost i entuzijazam.

Sve nagrade će biti javno objavljene na web stranici HZTK, ABC portalu i u elektroničkom biltenu HZTK.

Svjesni smo da mnogi od vas nemaju kod kuće svu potrebnu opremu, a niti uvjete za izradu, pa u obzir za prijavu na Online smotru dolaze i ideje, razrađene i objašnjene s nacrtima ili skicama. U tom slučaju, HZTK će nakon završetka natječaja odabrati i nagraditi učenike čije bi se ideje mogle realizirati i pomoći materijalom i stručnim konzultacijama da se te ideje i realiziraju.

Tema Smotre je slobodna, a Hrvatska zajednica tehničke kulture zadržava pravo određivanja dodatnih tema pojedinih ciklusa prema iskazanom interesu, uz prethodnu najavu.

Prijavnicu za Online smotru možete popuniti preko ove poveznice.

Pristigli radovi...

Izdvojeni radovi...

Arhiva...


vrh stranice