75. obljetnica HZTK

Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je organizacija tehničke kulture u Republici Hrvatskoj koja djeluje na razvitku i promicanju tehničke kulture, a po svojoj strukturi i opsegu jedinstvena je u Europi.

Zajednica je povijesni sljednik Republikanske komisije "Tehnika i sport" pri Glavnom odboru Fiskulturnog saveza Hrvatske utemeljene 23. lipnja 1946. godine u Zagrebu. Prvim predsjednikom Republikanske komisije „Tehnika i sport“ postao je akademik Andrija Mohorovičić, cijenjeni geofizičar i znanstvenik iz područja seizmologije i meteorologije. Zajednica je pravni sljednik društvene organizacije Narodne tehnike Hrvatske osnovane 17. travnja 1948. godine u Zagrebu, koja je 3. srpnja 1992. godine preimenovana u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture te je preuzela sva njezina prava, obveze i imovinu, a prvi predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture bio je prof. dr. sc. Ante Markotić.

Hrvatska zajednica tehničke kulture, sukladno Zakonu o tehničkoj kulturi, u čijoj je izradi i sudjelovala, svoje djelovanje temelji na načelima odgovornosti, stručnosti i prilagodljivosti u radu s korisnicima, na inovativnosti, otvorenosti, poštivanju različitosti te na ravnopravnosti sudjelovanja.
Uz Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, Hrvatska zajednica tehničke kulture okuplja 18 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih i 35 gradskih zajednica tehničke kulture.
Provodeći programe javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi, danas je Hrvatska zajednica tehničke kulture posebno usmjerena na održavanje programa izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti djece i mladih, u kojima se praktičnom primjenom znanja razvijaju njihove motoričke kompetencije, samostalnost, kreativnost, odgovornost, kritičko promišljanje i promatranje te ih se usmjerava na odabir proizvodnih, strukovnih i inženjerskih zanimanja. Najpoznatiji programi cjeloživotnog obrazovanja i popularizacije tehničke kulture koje Hrvatska zajednica tehničke kulture godinama provodi su: Natjecanje mladih tehničara, Ljetna škola tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, Modelarska liga, Robokup, Festival tehničke kulture, stručna usavršavanja učitelja i mentora tehničke kulture i časopis ABC tehnike.

U 2021. godini Hrvatska zajednica tehničke kulture obilježila je 75 godina kontinuiranog i organiziranog djelovanja. Povodom 75. godišnjice izrađena je monografija u kojoj je obrađena vrijedna povijesna građa, kontinuitet i najvažnija postignuća od 1946. do 2021. godine. Članice Hrvatske zajednice tehničke kulture predstaviti će svoja postignuća i razmijeniti iskustva na Festivalu tehničke kulture i svečanom zasjedanju Skupštine u Zagrebu. Zajednice tehničke kulture će u gradovima ili županijama u kojima djeluju organizirati javna događanja na kojima će dati svoj doprinos obilježavanju 75. godišnjice i na taj način istaknuti da su dio velike „obitelji“ Hrvatske zajednice tehničke kulture. Značaj Hrvatske zajednice tehničke kulture prepoznala i Hrvatska narodna banka koja će tiskati kovanicu od 25,00 kn sa znakom njezine 75. godišnjice, a koja će biti vjerojatno zadnja kunska kovanica od 25,00 kuna prije prelaska na euro. U Tvornici Kulture u Zagrebu, 4. rujna 2021. godine održana je Svečana akademija povodom obilježavanja 75 godina organiziranog rada u tehničkoj kulturi. Svečanost je održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića uz nazočnost njegovog izaslanika i uglednika Republike Hrvatske te gotovo 150 predstavnika županijskih i gradskih zajednica tehničke kulture kao i nacionalnih saveza koji objedinjuju različite grane tehničke kultureSvečana akademija povodom 75. godina HZTK 


Većinu programa Hrvatska zajednica tehničke kulture održava na području cijele Republike Hrvatske i uz sudjelovanje svojih članica, a dio u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nove suradnje koje su započele u 2020. i 2021. godini sa Sveučilištem u Rijeci, s fakultetima Sveučilišta u Zagrebu i sa samim Sveučilištem, s Institutom za povijest, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Jadranskom aero-svemirskom asocijacijom, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i mnogim drugima, omogućit će Hrvatskoj zajednici tehničke kulture širinu u budućem djelovanju, a na korist cijelog društva.


vrh stranice