Što je Festival tehničke kulture

Festival tehničke kulture je jedinstvena dvodnevna manifestacija tehničke kulture u Republici Hrvatskoj na kojoj se istovremeno i na jednom mjestu predstavlja cjelokupna djelatnost nacionalnih udruga tehničke kulture u Republici Hrvatskoj (HZTK i nacionalni savezi tehničke kulture).

Prva tri Festivala tehničke kulture održala su se u Zagrebu od 2013. – 2015. Cjelokupna aktivnost Festivala, koji se od 2016. godine održava svake godine u drugoj županiji,( Karlovac, Osijek, Križevci, Rijeka) doprinosi povećanju broja korisnika programa tehničke kulture, razvitku djelatnosti tehničke kulture u cjelini, te privlačenju budućih sponzora i donatora.

Različitim praktičnim radionicama, projekcijama, izložbama, prezentacijama i demonstracijama, Festival prikazuje hvalevrijednu raznolikost tehničke kulture: modelarstvo, elektroniku, automatiku, raketno modelarstvo, informatiku, robotiku, radiokomunikaciju, CB komunikaciju i orijentaciju, automodelarstvo, brodomaketarstvo, aviomodelarstvo, jedriličarstvo, fotografiju, filmsko stvaralaštvo, učeničko zadrugarstvo, inovatorstvo, ronjenje s naglaskom na podvodnu fotografiju i kajakaštvo s naglaskom na gradnju čamaca.

Organizator Festivala tehničke kulture je Hrvatska zajednica tehničke kulture, koja svoju djelatnost predstavlja praktičnim radionicama na Skockanom otoku – praktikumu različitih kreativno-tehničkih aktivnosti u kojima sudjeluju sve dobnie skupine. U Skockanim radionicama sudionici imaju prilike izraditi tehničke tvorevine na najmodernijim modelarskim strojevima prilagođenima dječjem uzrastu, okušati se u lemljenju i spajanju strujnih krugova izradom elektroničke značke s prigodnim motivima i svjetiljke u obliku sove, te izraditi robota "Šaralicu", zračnu raketu, prigodan zidni sat i sl.

Cilj programa Festivala tehničke kulture je popularizacija tehničke kulture i smanjivanje regionalnih nejednakosti u Republici Hrvatskoj provedbom programa tehničke kulture. Festivali se održavaju u različitim županijama čime se korisnicima - djeci i mladima omogućuje upoznavanje s različitim organiziranim područjima tehnike i uključenje u programe tehničke kulture na lokalnoj i nacionalnoj razini.
Festival potiče suradnju među različitim dionicima tehničke kulture na regionalnoj i nacionalnoj razini. Festival posjeti do 1500 ljudi a na radionicama HZTK i nacionalnih saveza sudjeluje preko 1000 sudionika.

Izvještaji sa Festivala:
Festival tehničke kulture 2019.
Festival tehničke kulture 2018.
Festival tehničke kulture 2017.
Festival tehničke kulture 2016.
Festival tehničke kulture 2015.
Festival tehničke kulture 2014.
Festival tehničke kulture 2013.
vrh stranice