STEM Program

Hrvatska zajednica tehničke kulture niz godina provodi kreativno tehničke radionice s ciljem popularizacije tehničke kulture koje obuhvaćaju bogatu paletu aktivnosti: modelarstvo, elektrotehniku, robotiku, elektroniku, orijentaciju i komunikaciju, fotografiju itd. Potaknut interesom učenika i mentora tehničke kulture, voditelj kreativno-tehničkih radionica Bojan Floriani pripremio je zbirku radova pod nazivom „Skockane radionice“ koja je je ostvarena u suradnji s Hrvatskim fotosavezom.

Robot Skoc jedan je od omiljenih radova polaznika kreativnih tehničkih radionica. Doživio je raznovrsne inačice kao papirni robot s pokretnim rukama, elektronička značka sa svjetlećim očima, robot svjetiljka, robot hodač itd. S obzirom na njegovu popularnost, postao je i neslužbena maskota Hrvatske zajednice tehničke kulture, stoga je zbirka radova dobila naziv "Skockane radionice".

Zbirka sadrži radove koji objedinjavaju modelarstvo i elektrotehniku. Uvodni dio zbirke sadrži upute za rad na siguran način, prikaz alata i materijala potrebnih za izradu radova te opis rada s pojedinim alatima. Slijedi poglavlje o strujnim krugovima i prikazom elemenata strujnog kruga koji će biti korišteni u izradi radova. Poglavlje Skockani radovi sadrži detaljno opisane i fotografijama dokumentirane postupke izrade osam radova poput svjetleće čestitke, Robota šaralice, elektroničke značke, robota Skoca itd.

Zbirku radova Skockane radonice kao i sva ostala izdanja HZTK možete naručiti preko narudžbenice
ovdje


Garešnica Infinity Festival 2023.

26.06.2023.

Hrvatska zajednica tehničke kulture provela je svoj STEM program Skockanih radionica u sklopu Garešnica Infinity Festivala, 16. lipnja 2023. Polaznici radionica izrađivali su raznovrsne svjetleće ukrasne predmete: značke, narukvice i medaljone. Uz voditelja radionica HZTK, radionici su se priključile i volonterke iz OŠ Garešnica.

STEM dan u Cankarici

14.02.2023.

Hrvatska zajednica tehničke kulture održala je kreativno tehničku radionicu izrade svjetlećih čestitki u OŠ Ivana Cankara u Zagrebu. U školi se održao STEM dan, edukativno zabavni program u kojemu su sudjelovale razne udruge.

"Večer znanosti" u Pregradi

15.12.2022.

Hrvatska zajednica tehničke kulture održala je 9. prosinca 2022. kreativno tehničku radionicu iz STEM područja u sklopu manifestacije "Večer znanosti " koju su organizirali OŠ Janka Leskovara i Gradska knjižnica Pregrada. Polaznici su sudjelovali na radionici izrade svjetlećih čestitki.

Kreativno-tehničke radionice HZTK obišlo više od 250 polaznika

Kreativno-tehničke STEAM radionice iz Škole radosti i znanosti Večernjeg lista, časopisa Radost i Hrvatske zajednice tehničke kulture, uspješno su provedene tijekom veljače 2020. godine. Na radionicama se okupilo više od 250 djece od drugog do četvrtog razreda osnovne škole, koja su odradila više vježbi izrade tehničkih tvorevina: šišmiša, krijesnicu, raketu i Miniona.
Više od 100 djece sudjelovalo u kreativno-tehničkim radionicama HZTK

30.01.2020.

Sukladno zadanom okviru kreativno - tehničkih STEAM radionica iz Škole radosti i znanosti Večernjeg lista, časopisa Radost i Hrvatske zajednice tehničke kulture tijekom siječnja 2020. godine mentori radionica Hrvatske zajednice tehničke kulture proveli su tri radionice u OŠ grofa Janka Draškovića i OŠ Trnsko iz Zagreba. U radionicama je sudjelovalo više od 100 djece drugog i trećeg razreda koja su napravili tri tehničke tvorevine: šišmiša, krijesnicu i Miniona.

vrh stranice