Stjepan MESIĆ, predsjednik Republike Hrvatske

Hrvatska ulaže i mora ulagati u tehničku kulturu

 “Gospođe i gospodo, srdačno vas sve pozdravljam. Drago mi je da sam danas ovdje s vama. Ja sam s velikim zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo ove 60. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Danas govorimo o društvu znanja, a Hrvatska želi to biti, o tome je rekao i vaš predsjednik i potpredsjednica Vlade i predsjednik Sabora, pa ja neću ponavljati ono što su oni rekli. Ali Hrvatska ulaže u znanost, u razvoj fundamentalnih znanosti, Hrvatska ulaže u obrazovanje, ali sigurno da mora ulagati i ulaže i u tehničku kulturu. Bez osnovnih znanja u tehničkoj kulturi danas bi bilo teško zamisliti uopće tehnologiju življenja, jer bez tih znanja mi bismo se morali vratiti na standard koji danas imaju Amiši u Americi. Je li to uopće moguće? Je li se može zamisliti život jednog stanovnika New Yorka kada bi htio prihvatiti život Amiša? To je jedna mogućnost koja je getoizirana, mogućnost koju si jedna mala grupa može priuštiti. Ali da bismo mogli koristiti sve ono što je ovaj svijet, ova civilizacija postigla, mi moramo razvijati znanost i primjenjivati znanost.

Vi ste oni koji su u tehničkoj kulturi napravili ono što je važno za početak, dakle, da se dobije primjena znanja, ali onda je to jedan korak do inovacije. Pa onda je to opet jedan korak do razvoja fundamentalnih znanosti. Sve je to povezano u današnjem svijetu, sve je to povezano u ovoj tehnologiji življenja. Ako želimo u tome sudjelovati, dakle, moramo biti svjesni što se to danas u svijetu događa.

Zato je važno da djeca od, ne samo osnovne škole, nego i od vrtića, dobivaju ta osnovna znanja o tehnici. Osnovna znanja, koja su im potrebna da bi se mogli uključivati u svakodnevni život.

Za sve ono što ste učinili ja vam čestitam i nadam se da ćemo, kao što je i ovdje rečeno, nastaviti s onim što Hrvatska danas radi, a to je da pretvori Hrvatsku u društvo znanja, da pretvori Hrvatsku u društvo demokratskih standarda do kraja, i da Hrvatsku vidimo među onim zemljama koje su i u tehnici i u razvoju demokracije među prvima u Europi. Veliki zadatak imamo, ali ga možemo i izvršiti. Hvala lijepa.”

vrh stranice