Treći Festival tehničke kulture pokazao raznolikost tehničke kulture

20.06.2015.

Na Festivalu tehničke kulture od 15. do 17. svibnja 2015. kao posjetitelj, voditelj ili organizator aktivnosti sudjelovalo je više od 1900 sudionika. Od toga se u radionice i natjecanja aktivno uključilo više od 1200 posjetitelja svih dobnih skupina, uglavnom učenika, a na izložbenim prostorima na Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske predstavilo se 190 učenika – zadrugara koje je pratilo 180 voditelja učeničkih zadruga iz cijele Hrvatske.

Fotogalerija

Treći Festival tehničke kulture provela je Hrvatska zajednica tehničke kulture od 15. do 17. svibnja u Boćarskom domu u Zagrebu s ciljem popularizacije programa tehničke kulture. Festival je organiziran u suradnji s nacionalnim savezima tehničke kulture kako bi se programi javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi zajednički predstavili u javnosti kroz radionice, prezentacije, projekcije, izložbe i natjecanja. U okviru Festivala je održana 27. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske u kojoj su sudjelovali mladi zadrugari i njihovi voditelji iz cijele Hrvatske.

Festival je pokazao raznolikost tehničke kulture: modelarstvo, elektroniku, automatiku, raketno modelarstvo, informatiku, robotiku, radiokomunikaciju, CB komunikaciju i orijentaciju, automodelarstvo, brodomaketarstvo, fotografiju, filmsko stvaralaštvo, učeničko zadrugarstvo, inovatorstvo, ronjenje s naglaskom na podvodnu fotografiju i kajakaštvo s naglaskom na gradnju čamaca.

Organizatori procjenjuju da je na Festivalu kao posjetitelj, voditelj ili organizator aktivnosti sudjelovalo više od 1900 sudionika. Od toga se u radionice i natjecanja aktivno uključilo više od 1200 posjetitelja svih dobnih skupina, uglavnom učenika, a na izložbenim prostorima na Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske predstavilo se 190 učenika – zadrugara koje je pratilo 180 voditelja učeničkih zadruga.

Na Festivalu su svoje aktivnosti predstavili: Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski fotosavez, Hrvatski savez informatičara, Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatski ronilački savez, Hrvatski radioamaterski savez, Hrvatski robotički savez, Hrvatski filmski savez, Hrvatski kajakaški savez, Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatski savez CB radioklubova, Hrvatski astronautički i raketni savez, Hrvatski automodelarski savez, Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture i Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva. Kao gosti Hrvatske zajednice tehničke kulture, sudjelovale su: Zagrebačka zajednica tehničke kulture, Zajednice tehničke kulture Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Grada Rijeke.

Na svečanosti otvorenja Festivala posjetiteljima su pozdravne riječi uputili predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić i predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, mr. sc. Marica Berdik. Smotru su posjetile predstavnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Mira Križanović, viša stručna savjetnica u Službi za posebne programe, strategije i međunarodnu suradnju i Zdenka Čukelj, načelnica Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje. Svečanost otvorenja svojim nastupom uveličali su zbor OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba, učenica OŠ Žitnjak iz Zagreba Luciana Stojanović te učenica OŠ Marija Bistrica Nika Kramar.

Hrvatska zajednica tehničke kulture je organizirala Skockane radionice (osnove lemljenja, elektronike i modelarstva), ekipno natjecanje iz automatike (početna i napredna automatika), 3. kolo Modelarske lige Grada Zagreba i otvoreno natjecanje Modelarske lige. Dio radionica proveden je u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture ili u okviru programa Fotolov na zmajeve. U navedenim radionicama sudjelovalo je 507 posjetitelja, većinom učenika osnovnih škola.
U Skockanim radionicama sudionici su zalemili elektroničku značku u obliku maskota Hrvatske zajednice tehničke kulture (Skoca, Skockice), izradili sovu, zmaja, raketu i raketnu rampu, šišmiša na kvačici ili strujni krug s igrom spretnosti. Na radionicama iz osnova lemljenja polaznici su na jednostavan i zabavan način svladali osnove rada s lemilicom i osnove strujnih krugova.
Ekipno natjecanje iz automatike organizirano je u suradnji s Hrvatskim društvom za edukacijsku tehnologiju, a u njemu je sudjelovalo 66 učenika viših razreda osnovnih škola.

U okviru Festivala istaknuto mjesto imala je 27. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske koju je organizirala Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva, u suorganizaciji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje. Na smotri se kreativni i poduzetnički potencijal mladih zadrugara predstavio kroz 59 najboljih učeničkih zadruga Hrvatske, koje su izabrane na temelju postignuća na županijskim smotrama i kroz 12 istraživačkih radova. Uz to, svoje ponajbolje radove izložilo je preko 350 učeničkih zadruga na 20 županijskih izložbenih prostora. Posebni gosti Smotre bili su članovi Učeničke zadruge Matija Gubec iz Tavankuta, Vojvodina, Republika Srbija. Mladi zadrugari su članovima Prosudbenog povjerenstva i posjetiteljima izložili ukrasne i uporabne predmete od keramike, stakla, drveta, tekstila, čipke, kao i jabuke uzgojene u školskim voćnjacima, proizvode od jabuka i meda, sir, sirupe i drugo.
Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva organizirala je i deset pokaznih radionica: (Pirografija, Izrada svemirskog leptira, Prezentacija izrade bio enzima, Izrada lutkica od filca, Suvenir “šestinski kišobran”, Pčelarska radionica – izrada okvira i satne osnove za košnicu, Sitotisak na platnene torbe, Ukrašavanje jaja od stiropora tkaninom, Cijepljenje voćaka i Izrada ukrasa od papira) na kojima je sudjelovalo više od 200 učenika, voditelja učeničkih zadruga i posjetitelja.

Tijekom Festivala posjetiteljima je predstavljena ekipa učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi koja će sudjelovati na Svjetskom Robo-Cup natjecanju u Kini 2015. godine. Uz to, Hrvatski robotički savez predstavio se s brojnim aktivnostima koje provode njegove udruge – članice diljem Hrvatske: demonstracija rada s robo-kolicima, radionica demonstracije Logo-ProBot, Lego i Arduino, predstavljanje Robo alkara, natjecanje Robo-prstenac, Robo-nogomet, predstavljanje Android aplikacije za upravljanje Lego Mindstorms robotom i natjecanjem za posjetitelje u igri Resculine (robo-spašavanje junior).

U radionicama i natjecanjima robotičara aktivno je bilo uključeno više od 70 sudionika, uglavnom djece i mladih te više od 360 promatrača koji su pratili snalaženje sudionika u radionicama i natjecanjima.
U natjecanju Robo-prstenac sudionici su upravljali različitim mobilnim robotima s kopljem i pokušavali su pogoditi u prstenac. Ovisno u dobi sudionika, upravljanje s robotom i kopljem je bilo ručno s tipkalima ili pomoću miša i tipkovnice.
U Robo-nogometu se natjecalo više timova, a svaki tim morao je imati dva samostalna mobilna robota. Natjecanje se odvija na posebnom igralištu, napravljenom da podsjeća na pravo igralište za ljudski nogomet. Ovo natjecanje uključuje programiranje, mehatroniku, sudjelovanje u timskom radu i dijeljenje znanja s ostalim sudionicima, bez obzira na dob, kulturu ili rezultat na natjecanju.
U natjecanju Rescue Line roboti učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi morali su probiti balone da dođu do kuglica koje spašavaju.
Zajednički cilj ovih aktivnosti bio je upoznavanje s robotikom, novim tehnologijama, novim sadržajima te korištenje nove opreme.

Hrvatski filmski savez organizirao je filmske radionice „Animiraj fotografiju!“ i „Animiraj kolaž papir“ te cjelodnevnu prezentaciju „Malo kino Hrvatskog filmskog saveza“ – interaktivni program. Sudionici radionica mogli su birati kojom tehnikom će raditi stop animaciju (manje-više svi su odabrali lego kockice) te su upućeni u rad s kamerom i programom za usnimavanje izravno u računalo. Sudionici koja su se mogla duže zadržati na radionici, imali su priliku ukratko se upoznati i s montažom, a svi polaznici su vidjeli svoje video uratke na licu mjesta. Na ovoj stranici možete pogledati jedan dio radova nastalih na radionicama.
U obje radionice sudjelovalo je oko 20 učenika u dobi od 8. do 14. godine, a oko 100 posjetitelja sudjelovalo je u interaktivnom programu „Malo kino Hrvatskog filmskog saveza“. Cilj radionica bio je upoznati djecu s osnovnom terminologijom i definicijom stop-animacije, potaknuti razvoj vlastitih ideja i alata za razradu pojedinih faza te ih osposobiti bazičnom tehnikom za izradu svog prvog filma. Posjetitelji „Malog kina Hrvatskog filmskog saveza“ pokazali su interes za filmsko stvaralaštvo djece i mladih te su se upoznali s programima cjeloživotnog obrazovanja u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Hrvatski savez brodomaketara organizirao je tri radionice u kojima je 100 polaznika, najviše učenika u dobi od 10 do 18 godina, izradilo makete barke od šperploče ili papira. Sudionici su naučili koristiti tehnički pribor, spojiti određene dijelove makete i dobiti krajnji rezultat – maketu barke, koju su ponijeli kući. Kroz predavanja su stekli znanja o hrvatskoj pomorskoj baštini.
Posjetitelji su na izložbenom prostoru mogli pogledati makete brodova koje su napravili članovi Hrvatskog saveza brodomaketara.

U okviru programa Fotolov na zmajeve Hrvatska zajednica tehničke kulture organizirala je radionice izrade zmaja, a Hrvatski fotosavez organizirao je fotoradionicu – snimanje zmajeva u letu. U radionicama je sudjelovalo 20 učenika Osnovne škole Poliklinike SUVAG iz Zagreba i 30 posjetitelja. Sudionici su usvojili praktične vještine u izradi modela te vještine snimanje digitalnim fotoaparatom zahtjevne teme u pokretu.

Tijekom tri festivalska dana posjetitelji su mogli pogledati videoprojekcije kojima je predstavljena djelatnost Hrvatskog fotosaveza te izložbu fotografija „Pokladni običaji Međimurja“. Izložba je rezultat provedenih fotoradionica za mlade iz osnovnih škola Međimurja (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Podturen i OŠ Domašinec) koje je Hrvatski fotosavez organizirao tijekom 2015. godine. Posjetiteljima je pružen uvid u rezultate provedbe fotoradionica za mlade u jednoj od specifičnih značajnih tema hrvatske kulturne baštine koju su učenici istraživali i bilježili fotoaparatom.

Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture predstavio je svoje najznačajnije aktivnosti kroz 45 godina rada, a 50 učenika i 10 nastavnika su u njihovim radionicama modelarstva, raketnog i zrakoplovnog modelarstva napravili kutijicu za nakit, model zrakoplova te raketu. Sudionici su naučili raditi na Unimat stroju te istaknuli da će se nastaviti baviti modelarstvom u svojim školama i udrugama, ako će imati uvjete za to.

Hrvatski savez CB radioklubova organizirao je radionice iz osnova CB komunikacije i orijentacije na kojima je sudjelovalo 73 učenika osnovnih škola. Radionice su obuhvatile uvod u radio komunikacije (CB i PMR 446 radio komunikacijski uređaj, operativno korištenje radio uređaja), uvod u orijentaciju (snalaženje na terenu, upotreba kompasa, traženje azimuta) te postavljanje baznog komunikacijskog centra veze (centar veze - šator, aluminijski antenski stup, antene, CB stanica, napajanje - agregat, akumulator).

Hrvatski ronilački savez pripremio je izložbu 40-ak podvodnih fotografija, prezentaciju kompletne ronilačke opreme i edukativnih materijala vezanih za ronjenje i ronilačke aktivnosti, posebice za ronilačke kategorije za djecu i mladež koje Hrvatski ronilački savez provodi temeljem odobrenja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Posebna zanimljivost bio je izložen fotoaparat za podvodno fotografiranje kao i sva ostala dodatna tehnička pomagala koja su potrebna za podvodno snimanje. Tijekom cijelog trajanja Festivala posjetitelji su imali priliku pogledati snimke s najvažnijih međunarodnih natjecanja u ronilačkim disciplinama, a posebice u disciplinama u kojima Republika Hrvatska ima svjetske rekordere kao i svjetske i europske prvake, snimke organizacije i provedbe državnog prvenstva u podvodnoj fotografiji, kao i projekciju nekih od najvažnijih postignuća i najčešćih aktivnosti Hrvatskog ronilačkog saveza. Posjetitelji su bili zainteresirani za održavanje tečajeva – obuku, interesirali su se o kompetentnosti i uvjetima koje osobe koje provode obuku moraju zadovoljiti, htjeli su saznati koja je sve tehnička oprema potrebna kako bi se fotografije snimale pod vodom. Najviše su ih dojmili vrhunski rezultati članova HRS-a i broj osvojenih medalja na međunarodnim natjecanjima, svjetskim i europskim prvenstvima te svjetskim kupovima.

Hrvatski radioamaterski savez je pripremio izložbu radioamaterske opreme, pružao informacije o radioamaterizmu, demonstrirao je praktično znanje prijamne i predajne radiotehnike te se predstavio na dvjema radionicama u kojima je 80 posjetitelja svih dobnih skupina pratilo kako se postavlja radioamaterska oprema – od podizanja antene do instaliranja uređaja, kako bi se omogućio operatorski rad na radioamaterskoj stanici. Najzaineresiraniji sudionici mogli su se, na primopredajniku, uz pomoć i vođenje dvojice licenciranih radioamatera, okušati u radu na radiostanici, odnosno napraviti radioamaterske veze na KV i UKV opsezima. Mlađe posjetitelje posebno je zanimao operatorski rad na kratkovalnim opsezima, koji omogućava kontakt s dalekim destinacijama kao i sudjelovanje u radioamaterskim ekspedicijama. Najveći broj posjetitelja, osobito mlađih, koji su se prvi put susreli s radioamaterizmom, zanimalo je kako postati radioamater, odnosno gdje i kako se mogu detaljnije informirati.

Na pozornici Boćarskog doma Hrvatski savez informatičara predstavio je posjetiteljima hrvatsku informatičku reprezentaciju srednjoškolaca koja će nastupiti na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi (lipanj 2015., Češka) i Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (srpanj 2015., Kazahstan).
Savez je  predstavio i svoje programe te je najavio međunarodna informatička natjecanja u 2015. godini.
Za posjetitelje je posebno izazovna bila igra znanja u kojoj je 29 učenika osnovnih i srednjih škola vježbalo i usavršilo osnove programiranja i rješavanja algoritamskih zadataka u programskim jezicima Python i C/C++ podijeljene po težini u tri kategorije. Za većinu to je bio prvi susret s Pythonom. Učenici su se zainteresirali za daljnje samostalno usavršavanje u vještinama programiranja, a sve koji su uspješno riješili zadatak Hrvatski savez informatičara je nagradio simboličnim nagradama.

Kao osnovne vrijednosti sudjelovanja Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza na Festivalu organizatori su istaknuli popularizaciju aktivnosti Saveza, približavanje raketnog modelarstva i raketne tehnike mladima kroz radionice, druženje sudionika iz cijele Hrvatske, upoznavanje sudionika s novim i različitim konstrukcijama modela i tehnologijama izrade. U aktivnostima Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza sudjelovalo je 70 posjetitelja, uglavnom djece i mladih, a od toga je 13 učenika sudjelovalo na radionici raketnog modelarstva, nakon koje su učenici lansirali vlastite modele raketa. Tijekom tri festivalska dana članovi Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza lansirali su 95 raznih raketnih modela.

Hrvatski kajakaški savez predstavio se izložbom o primjeni tehničke kulture u radu Saveza, a Hrvatski automodelarski savez demonstracijom i prezentacijom vožnje automodela na daljinsko upravljanje.
Udruga inovatora Hrvatske
pripremila je izložbu inovacija najuspješnijih inovatora Hrvatske.

Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka je provela dvije radionice koje provodi tijekom godine u svojem prostoru: radionicu stop-trik animacije i radionicu zrakoplovnog modelarstva za učenike. U radionici stop-trik animacije četiri učenika 1. i 3. razreda osnovne škole upoznala su osnove animacije te su svoje znanje snimanja i montaže odmah primijenili i snimili pet kratkih video uradaka stop-trik animacije.

U radionici zrakoplovnog modelarstva sudjelovalo je 36 učenika od predškolske dobi do 7. razreda osnovne škole. Sudionici su upoznati s izradom SIKI-13 zrakoplovnih modela, njihovom aerodinamikom te je organiziran trening i usporedba izrađenih modela tijekom koje je mjerena dužina leta modela. Svi sudionici su ponijeli kući izrađeni zrakoplovni model. Sudionici su bili izuzetno zainteresirani i oduševljeni samom radionicom, komentari su bili pozitivni. Osim što su naučili neke najosnovnije termine i pravila aerodinamike, odlično su se zabavili izrađujući zrakoplovne modele koje su kasnije po želji ukrasili i s njima se oprobali u vještini letenja.

Zajednica tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije suorganizirala je trosatnu modelarsku radionicu u kojoj je sudjelovalo 15 učenika 7. i 8. razreda. Učenici su u radionici samostalno izradili stalak za fotografiju od balze i stalak za salvete od šperploče te stekli iskustvo rada prema tehničkoj dokumentaciji, kao i iskustvo u radu s modelarskim strojevima. Bili su ponosni što mogu pokazati svoje sposobnosti obrade materijala i što su dio Festivala. Obišli su i druge radionice i upoznali se s aktivnostima drugih učenika.

Zajednica tehničke kulture Rijeka je kroz tiskani materijal promovirala djelatnost svih svojih članica (62). U okviru raspoloživog prostora postavljeni su plakati na kojima se je predstavila sama Zajednica, a tema prezentacije je bila quadrocopter.

Festival tehničke kulture pokazao se kao mjesto gdje se mogu upoznati različita područja tehničke kulture te djelatnost Hrvatske zajednice i nacionalnih saveza tehničke kulture, stoga organizatori i sljedeće godine očekuju velik interes posjetitelja, poglavito učenika, za uključenje u aktivnosti koje će im biti ponuđene.

vrh stranice