Festival tehničke kulture u Karlovcu nadmašio sva očekivanja

18.01.2017.

Festival tehničke kulture, velika završnica svečanog obilježavanja sedam desetljeća organiziranoga rada u tehničkoj kulturi, održan je od 17. do 18. prosinca 2016. u sportskoj dvorani OŠ Grabrik u Karlovcu. Gotovo 2000 sudionika koji su svojim sudjelovanjem podržali Festival kao posjetitelji, voditelji ili organizatori aktivnosti te više od 1600 posjetitelja svih dobnih skupina, uglavnom učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji su u praktičnim radionicama izradili različite tehničke tvorevine, zasigurno potvrđuju značaj i veličinu organizirane djelatnosti tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.

Festival tehničke kulture je jedinstvena manifestacija tehničke kulture u Republici Hrvatskoj na kojoj se istovremeno i na jednom mjestu predstavlja cjelokupna djelatnost nacionalnih udruga tehničke kulture u Republici Hrvatskoj (HZTK i nacionalni savezi tehničke kulture). Cjelokupna aktivnost Festivala tehničke kulture koji se svake godine održava u drugoj županiji doprinosi povećanju broja korisnika programa tehničke kulture, razvitku djelatnosti tehničke kulture u cjelini te privlačenju budućih sponzora i donatora.

FOTOGALERIJA

PROMOTIVNI VIDEO

Na četvrtom Festivalu tehničke kulture, uz Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i nacionalne saveze, predstavili su se suorganizatori i domaćini - ZTK Karlovačke županije i ZTK Karlovac sa svojim članicama, a kao gosti predstavili su se slovenski Zavod 404 - mladinski tehnološko raziskovalni center te domaćin Festivala tehničke kulture 2017. - ZTK Osječko-baranjske županije. Uz navedene, na Festivalu su se predstavili i tvrtka Rimac automobili te tvrtka Avantcar, koje su predstavile najnovije koncepte električne mobilnosti.

Svečanosti otvorenja Festivala prethodila je konferencija za novinare na kojoj su predstavljena događanja na Festivalu tehničke kulture. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici lokalnih i nacionalnih medija kojima su Festival predstavili predstavnici organizatora i suorganizatora Festivala: Ivan Vlainić, predsjednik HZTK, Mirjana Metikoš, glavna tajnica HZTK, Biljana Trifunović, koordinatorica Festivala, Mladen Horvatin, predsjednik ZTK Karlovačke županije i ZTK Karlovac i Suzana Šnajdar, tajnica ZTK Karlovačke županije i ZTK Karlovac.

Na svečanosti otvorenja Festivala posjetiteljima su pozdravne riječi uputili predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture gospodin Ivan Vlainić, predsjednik ZTK Karlovačke županije i ZTK Karlovac gospodin Mladen Horvatin te dožupan Karlovačke županije gospodin Ivan Banjavčić. Festival su posjetili i članovi Upravnog i Nadzornog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca gospođa Andrea Navijalić. Svečanosti otvorenja i pozitivnoj atmosferi cjelokupnog Festivala svojim je nastupom pridonio zbor škole domaćina te polaznici i predavači Samoborske rock akademije čiji je polaznik David Martić privukao veliku pozornost nastupom na didaktičnoj električnoj gitari koju je izumio u suradnji s Matijom Lastovčićem, pod mentorstvom Ivana Vlainića.

Kao i tri prethodna zagrebačka izdanja Festivala, različitim praktičnim radionicama, projekcijama, izložbama, prezentacijama i demonstracijama, četvrti Festival je prikazao hvalevrijednu raznolikost tehničke kulture: modelarstvo, elektroniku, automatiku, raketno modelarstvo, informatiku, robotiku, radiokomunikaciju, CB komunikaciju i orijentaciju, automodelarstvo, brodomaketarstvo, aviomodelarstvo, jedriličarstvo, fotografiju, filmsko stvaralaštvo, učeničko zadrugarstvo, inovatorstvo, ronjenje s naglaskom na podvodnu fotografiju i kajakaštvo s naglaskom na gradnju čamaca.

Organizator Festivala tehničke kulture - Hrvatska zajednica tehničke kulture svoju je djelatnost predstavila praktičnim radionicama na Skockanom otoku – praktikumu različitih kreativno-tehničkih aktivnosti u kojem je aktivno sudjelovalo čak 568 posjetitelja Festivala. U Skockanim radionicama sudionici su imali prilike izraditi tehničke tvorevine na najmodernijim modelarskim strojevima prilagođenima dječjem uzrastu, okušati se u lemljenju i spajanju strujnih krugova izradom elektroničke značke s prigodnim motivima i svjetiljke u obliku sove te izraditi robota šaralicu, zračnu raketu ili prigodan zidni sat. Na Festivalu je promoviran i šeststoti broj „abecede tehnike u Republici Hrvatskoj“ – časopisa ABC tehnike, uz koji su stvarale i stvaraju mnoge generacije tehničara u Republici Hrvatskoj.
Budući da je cilj Festivala promocija i popularizacija cjelokupne djelatnosti tehničke kulture, posjetiteljima su podijeljeni prigodni promotivni materijali sa svim informacijama o nastavku sudjelovanja u aktivnostima Hrvatske zajednice tehničke kulture i njezinih članica. Promotivnim letcima, brošurama, tehničkim tvorevinama i promotivnim filmovima prezentirane su aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, od terenske nastave do Ljetne škole tehničkih aktivnosti, ali i aktivnosti koje Hrvatska zajednice tehničke kulture provodi na nacionalnoj razini (Robokup, Natjecanje mladih tehničara) te u Zagrebu (kreativno-tehničke radionice za sve dobne skupine).

Suorganizatori Festivala tehničke kulture – ZTK Karlovačke županije i ZTK Karlovac pripremili su svojim sugrađanima radionice robotike u kojima su sudionici mogli konstruirati i izraditi vlastitog robota, voziti robotska kolica ili se upoznati s principom rada robotske ruke. ZTK se predstavila u svojem najjačem sastavu pa su u suradnji sa svojim članicama pripremili i prezentaciju zimske informatičke škole, izložbu ronilačke opreme i oldtimer motora, izložbu radova mladih karlovačkih inovatora, radionice aviomodelarstva za djecu i mlade, demonstraciju uspostave radioveze i povezivanja radiouređaja s računalima te radionice modelarstva za djecu i učitelje.Posjetitelji su mogli aktivno sudjelovati u svim navedenim radionicama i informirati se o svim ostalim programima za djecu i mlade koje karlovačke ZTK provode. Naravno, rodnom se gradu predstavio i mladi inovator i robotičar Albert Gajšak – autor edukativne igraće konzole MAKERbuino, kako bi svoje sugrađane potaknuo na kreativnost i stvaralaštvo.
U predstavljanju domaćina, uz ZTK Karlovačke županije i ZTK Karlovac ukupno je sudjelovalo 8 udruga: Aeroklub Karlovac, Aeroklub Duga Resa, Oldtimer motoklub Karlovac, KPA Karlovac, DPTK Karlovačke županije, Udruga informatičara Karlovačke županije, Udruga inovatora Karlovačke županije te Radio klub „Karlovac“ s ciljem prezentacije djelatnosti, povećanja broja korisnika organiziranih djelatnosti tehničke kulture u Karlovačkoj županiji te stvaranja potencijalnih programskih suradnji s ostalim izlagačima na Festivalu.

Zajednica domaćin sljedećeg Festivala tehničke kulture, ZTK Osječko-baranjske županije, predstavila se kratkim filmom o nastanku Zajednice, njenom prošlošću, sadašnjošću i budućim planovima razvitka Zajednice. Osim navedenog, kroz oba festivalska dana projicirane su fotografije aktivnosti koje ZTK provodi u svojoj sredini. Posebna pozornost sudionika bila je usmjerena na izložbu tehničkih tvorevina, koje su izradili polaznici radionica CTK Osijek i CTK Valpovo-Belišće, a posebno zanimanje posjetitelja privukle su inovacije 3D hologram i beskonačno zrcalo. Na radionici zrakoplovnog modelarstva, posjetitelji su izradili model aviona SIKI 13, nakon čega su se mogli okušati u natjecanju izrađenim modelima aviona. Za napredne učenike održana je radionica 3D ispisa, u kojoj su se učenici viših razreda osnovne škole mogli okušati u modeliranju i 3D ispisu. .Za sve sudionike i posjetitelje, Zajednica je pripremila promotivne materijale i privjeske s logotipom i natpisom domaćina Festivala tehničke kulture 2017., čime su simbolično najavili održavanje sljedećeg Festivala u Osijeku.

Na Festivalu tehničke kulture predstavio se i slovenski Zavod 404 -istraživačko-tehnički centar koji provodi različite praktične radionice za djecu i mlade, s naglaskom na STEM područja i poduzetništvo. Predstavili su se radionicama programiranja i automatike te različitim tehničkim tvorevinama koje su nastale u njihovim radionicama. Posjetitelji Festivala su mogli saznati o samom Zavodu, ali i o sličnim manifestacijama koje organiziraju, kao što je Mini Maker Faire u Ljubljani.

Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva predstavila je svoju djelatnost različitim kreativnim radionicama u kojima je posjetiteljima Festivala omogućeno upoznavanje s osnovnim idejama kreativnog rada i razvitka motorike savladavanjem vještina pletenja, izrezivanja, slaganja i ukrašavanja. Konkretno, HUUZ se predstavio kreativnim radionicama na kojima su se izrađivali prigodni blagdanski ukrasi: - borići ispleteni od traka zarolanog novinskog papira i 3D čestitke izrađene pomoću sizzix aparata kombiniranjem raznih elemenata i ukrasa. Na radionici pletenja posjetitelji su se mogli okušati u kukičanju i pletenju i izraditi raznobojne ogrlice od vune. U radionicama HUUZ-a sudjelovalo je 74 posjetitelja različitih dobnih skupina koji su izrađene ukrase ponijeli za uspomenu na sudjelovanje na Festivalu.

Hrvatski fotosavez se predstavio izložbom fotografija „Šibenik – portret grada Camerom obscurom“. Izložba je rezultat fotoradionica za mlade osnovnoškolskog uzrasta koje je Hrvatski fotosavez priredio u Šibeniku 2016. godine u suradnji s Fotoklubom Šibenik, Osnovnom školom Jurja Šižgorića i Galerijom svetog Krševana iz Šibenika, povodom obilježavanja 950. obljetnice grada Šibenika. Posjetiteljima je pružen uvid u rezultate provedbe fotoradionica za mlade u jednoj od specifičnih značajnih tema hrvatske kulturne baštine koju su učenici istraživali i bilježili fotoaparatom.

Hrvatski savez informatičara predstavio je svoje programe (ljetne i zimske škole, smotra softverskih radova, Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici, Hrvatska Logo Liga, Hrvatska informatička olimpijada, ...), te organizirao igru znanja za posjetitelje (rješavanje lakših problemskih zadataka: programiranje - Python, C++/STL). U igri znanja okušalo se preko 50 mladih (pretežno učenici srednjih škola i studenti) koji su rješavali zadatke podijeljene po težini u tri kategorije. Sve koji su uspješno riješili zadatak HSIN je nagradio simboličnim nagradama.

Sudjelovanjem u radionicama Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, posjetitelji Festivala su se imali prilike okušati u izradi jednostavnijeg modela rakete s padobranom, saznati sve o postupcima i sigurnosnim mjerama prilikom lansiranja rakete te se informirati o načinima sudjelovanja u aktivnosti HARS-a. U radionicama je sudjelovalo 49 posjetitelja Festivala različitih dobnih skupina, od kojih je većina lansirala izrađenu raketu ispred sportske dvorane.

Hrvatski kajakaški savez predstavio se izložbom čamca izrađenog suvremenom vakuum metodom od karbon-kevlara, kalupa za vesla i kacige te izrađenih vesla i kacige. Također su prikazani materijali koji se koriste za izradu i održavanje kajakaške opreme (čamaca, kaciga i vesla), njihove karakteristike i mogućnosti nabavke. Zainteresirani posjetitelji mogli su saznati više o postupcima i tehnologijama izrade pojedine opreme te se raspitati o programima HKS-a u kojima djeca i mladi mogu naučiti sve o tehnikama samogradnje čamaca i opreme.

Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture predstavio se praktičnim radionicama modelarstva u kojima su posjetitelji Festivala imali prilike naučiti pravilno koristiti alate i modelarske strojeve te izraditi i ukrasiti prigodne božićne ukrase. U radionicama je sudjelovalo 48 posjetitelja Festivala različitih dobnih skupina.

Hrvatski robotički savez svoju je djelatnost predstavio praktičnom radionicom za posjetitelje „Robotrka na prstenac“, demonstracijom rada humanoidnih robota UBTECH Alpha 1S, demonstracijom Raspberry Pi sučelja za Internet of Things te izložbom novih sučelja i opreme koja se koristi u radu HROBOS-a. Najveću pozornost privukla je Robotrka na prstenac, u kojoj je čak 220 posjetitelja različitim mobilnim robotima kopljem pokušalo pogoditi prstenac, uz opće oduševljenje i navijanje promatrača. Sudionicima su prezentirane mogućnosti rada humanoidnih robota. Alpha 1S koji imaju vlastiti PC software pomoću kojeg se mogu programirati kretnje robota uz korištenje gotove demo koreografije na temu nekih popularnih muzičkih naslova. Osim PC softwarea, na raspolaganju su bile android aplikacije koje su bile instalirane na tabletima, a služe za pokretanje sekvenci kretanja, plesa ili pojedinačnih akcija. Uz humanoidne robote, kao dodatni sadržaj predstavljen je pas robot SONY AIBO iz muzejske arhive Hrvatskog robotičkog saveza. Tijekom dva dana Festivala, u demonstraciji i igri humanoidnim robotima i robotima psima sudjelovalo je stotinjak posjetitelja. Od novijih sučelja, na Festivalu su izloženi setovi: DEXTER industries GrovePi Starter Kit, ITEAD studio Maple mikrokontroler te ITEAD Maple GROVE PI Starter Kit za koje su interes pokazali iskusniji posjetitelji Festivala.

U praktičnim radionicama Hrvatskog saveza CB radioklubova posjetitelji Festivala su mogli ostvariti svoju prvu CB vezu te doznati osnovne informacije o CB-u, pozivnom znaku, međunarodnoj abecedi i ostalim značajkama komunikacije CB radiouređajem. Diplomu „Moja prva CB veza“ zasluženo je dobilo 85 učenika svih dobnih skupina koji su uspješno ostvarili vezu CB radiouređajem. Uz navedeno, HSCB je održao i radionicu orijentacije i komunikacije za 17 učenika koji su sudjelovanjem u radionici naučili nešto više o primjeni različitih radiouređaja pri snalaženju u prirodi.

Hrvatski savez brodomaketara predstavio se na Festivalu izložbom maketa brodova i praktičnim radionicama u kojima su posjetitelji mogli izraditi makete brodova i plastičnih aviona. Kao rezultat radionice, polaznici su vlastitu maketu ponijeli kući, a stekli su dodatna znanja o materijalima, alatima i tehnikama izrade maketa, upoznali se s tipologijom brodica te kroz priču ušli u hrvatsku pomorsku povijest i tipologiju brodova u cilju njegovanja pomorske kulturne baštine. Kroz radionice, iskusni brodomaketari su na zanimljiv način posjetiteljima predstavili hrvatsku pomorsku baštinu i tradicionalne brodice i brodove hrvatskog Jadrana koji su bili izloženi. Sudionici radionica su bili izrazito zadovoljni i motivirani za izradu maketa, a najviše ih je zanimao sam proces izrade maketa od drva i plastike.

Hrvatski filmski savez se svojim kreativnim radionicama posebno potrudio spojiti tehničku kulturu s umjetnošću. Savez se, uz podršku udruge članice Kinokluba Karlovac, koji je također članica ZTK Karlovačke županije i ZTK Karlovac, predstavio na Festivalu trima radionicama i zanimljivim filmskim kvizom. Uz radionicu igranog filma u jednom kadru (u dva termina), radionicu stop animacije te inventivni filmski kviz koji je oduševio najmlađe posjetitelje i njihove roditelje, filmaši su održali i radionicu stop animacije za osobe sa senzomotoričkim poteškoćama, u kojoj su sudjelovali štićenici udruge „Rajska ptica“ iz Karlovca. Svi filmovi nastali u okviru radionica na Festivalu, bit će dostavljeni nakon završenog procesa post produkcije. Bitno je napomenuti da su svi voditelji radionica dugogodišnji polaznici Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“, u kojoj su stekli znanja i vještine za provođenje aktivnosti u okviru razvijanja medijske pismenosti i medijske kulture.
Također, za vrijeme cijelog trajanja Festivala, aktivnosti Saveza su uključivale i izlagački prostor koji se sastojao od prezentacije revijskih i obrazovnih programa Saveza (Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, Filmske radionice za djecu i mlade u Kraljevici i Škole medijske kulture), periodičnim projekcijama filmova nastalih u okviru navedenih programa, ali i izdanjima Saveza koji su popratni sadržaji tih programa.

Hrvatski jedriličarski savez predstavio se atraktivnim modelima radio upravljanih jedrilica kojima je posjetiteljima Festivala prikazao mogućnosti rada RU modela, načine upravljanja, vrste elektromotora i klasa te vrste radio upravljača. Najveću pozornost posjetitelja privukli su najnoviji predstavnici IOM klase - crveni „jednometrac“ Kantun 2 kojim će se Savez predstavljati na brojnim natjecanjima i zasigurno osvojiti brojne nagrade te tri modela jedrilica klase DragonForce RG65, od kojih je jedan primjerak ostavljen otvoren u trupu kako bi se svi sudionici predavanja i izložbe mogli upoznati s elektroničkim komponentama i načinom funkcioniranja RU jedrilica. Djeca i mladi posebno su bili impresionirani mogućnostima široke prilagodbe proizvoda (kastomizacije) koju nudi klasa DragonForce RG65, upravo namijenjena za njihov uzrast. Dvodnevno događanje promotor je iskoristio i za pojašnjavanje detalja, poput protudjelovanja kobilice i jedara, odnosno utjecaja različitih sila na radio upravljanu jedrilicu. Također, djeca i mladi su imali priliku pogledati video sadržaje na izložbenom prostoru HJS-a, kojima je promotor dodatno prenosio znanja i informacije RU jedrenja.

Udruga inovatora Hrvatske se predstavila nagrađenim radovima studenata Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju, Građevinskog fakulteta i Grafičkog fakulteta te Srednje škole Dugo Selo. Svi radovi su nagrađeni na međunarodnim izložbama inovacija INNOVA, IENA i ARCA koje organizira Udruga inovatora Hrvatske. Inovacija Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobila je glavnu nagradu Grand Prix na prestižnoj izložbi inovacija INNOVA 2016. Riječ je o Nevidljivom označavanju u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom, a zlatnu medalju na istoj izložbi dobila je inovacija RuConBar prof. dr.sc. Stjepana Lakušića i dr.sc. Ive Haladina s Građevinskog fakulteta. Prikazom navedenih inovacija na na izložbenom prostoru, UIH je ujedno predstavila i Zagrebačko sveučilište s kojim je potpisala Ugovor o poslovnoj suradnji i promociji svih sastavnica Zagrebačkog sveučilišta. Uz navedene, posjetiteljima Festivala je predstavljena najbolja inovacija 2015. godine, autora mr. sc. Krešimira Komljenovića koja je komercijalizirana i u primjeni u Hrvatskoj elektroprivredi. Također, predstavljena je i Cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina, Krešimira Komljenovića koja je osvojila zlatnu medalju na IENI; Električni skuter, Dominika Sremića s Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji je osvojio brončanu medalju na IENI i srebrnu medalju u Genevi, te rad Sustav za kontrolu putnika u izvanrednom prijevozu učenika Marka Miroslava Bače iz Srednje škole Dugo Selo koji je osvojio zlatnu medalju na IENI i ARCI. Na taj su način prikazali sinergiju obrazovanja i gospodarstva, jer su svi radovi realizirani u suradnji s gospodarstvom te na taj način prikazali spoj akademske zajednice s gospodarstvom. Budući da UIH sustavno radi i s mladima, na Festivalu je održana radionica na temu „Tehničke inovacije i mladi“, pod mentorstvom profesora Zvonimira Vađona, u kojoj su sudjelovali učenici Osnovne škole Milana Langa i Tehničke škole iz Karlovca.

Hrvatski automodelarski savez predstavio je svoju djelatnost demonstracijom vožnje automodela 1:10 elektro te upoznao zainteresirane posjetitelje s osnovnim elementima prometne kulture jer se kod vozača automodela razvijaju vještine upravljanja vozilom (način kočenja, ubrzanja, preciznost u vožnji, koncentracija i predviđanje situacija) na istovjetan način kao i kod vozača pravih automobila.

Na izlagačkom mjestu Hrvatskog radioamaterskog saveza posjetitelji Festivala su mogli dobiti informacije o radioamaterizmu i razgledati radioamatersku opremu - radioamaterske stanice za KV i UKV rad, kao i prijenosne uređaje. U vitrini su bile izložene plakete, pehari, diplome i medalje koje HRS dodjeljuje najbolje plasiranim radioamaterima na različitim UKV, KV i ARG natjecanjima. Za sve zainteresirane posjetitelje, od kojih su većina bila djeca osnovnoškolskog uzrasta, demonstrirano je postavljanje radioamaterske opreme, od podizanja antene do instaliranja uređaja, kako bi se omogućio operatorski rad na radioamaterskoj stanici. Također je demonstrirano praktično operatorsko znanje prijemne i predajne radiotehnike. Najzainteresiraniji mladi posjetitelji mogli su se, uz pomoć i vođenje licenciranih radioamatera, okušati u radu na radiostanici, odnosno napraviti radioamaterske veze na KV i UKV opsezima. Mlađe posjetitelje posebno je zanimao operatorski rad na kratkovalnim opsezima jer omogućava kontakt s dalekim destinacijama kao i sudjelovanje u raznim radioamaterskim ekspedicijama. Ispred sportske dvorane, prezentirana su osnove radioorijentacije, jedne od rijetkih radioamaterskih disciplina koja se odvija u prirodi te stoga doprinosi općoj tjelesnoj kondiciji i zdravlju, izgrađuje pozitivan odnos prema prirodi i zaštiti čovjekove okoline te razvija vještine: orijentacije, kretanja po nepoznatom zemljištu uz pomoć karte i kompasa, rukovanja radiouređajima i proučavanja fenomena rasprostiranja elektromagnetskih valova, uz razvijanje natjecateljskog duha u uvjetima zdrave konkurencije i ostalih radioamaterskih vrlina. Veliki interes mlađih posjetitelja privukla je i prezentacija digitalnih radioamaterskih komunikacija, koje omogućuju komunikaciju i na vrlo velikim udaljenostima. Nekolicina mladih radioamatera demonstrirala je jednostavne elektroničke sklopove koje su sami izradili, nakon uspješno položenog tečaja konstruktorstva i samogradnje u RK Ozalj, s ciljem povećanja broja mladih korisnika aktivnosti radioamaterizma na lokalnoj i nacionalnoj razini. Najveći broj osoba, osobito mlađih, koje su se po prvi puta susrele s radioamaterizmom, zanimalo je kako postati radioamater, odnosno gdje i kako se mogu detaljnije informirati.

Hrvatski ronilački savez pripremio je izložbu podvodnih fotografija, prezentaciju ronilačke opreme i edukativnih materijala vezanih za ronjenje i ronilačke aktivnosti, posebice za ronilačke kategorije za djecu i mlade koje provodi Hrvatski ronilački savez, temeljem odobrenja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za programe Hrvatske zajednice tehničke kulture. Predstavljeni su programi: R1 – osnovna ronilačka kategorija, R2 – napredna ronilačka kategorija i R3 – voditelj ronjenja (poput knjiga „Podvodna fotografija“, te ronilačke specijalnosti: „Ronilački kompresori, „Ronilac s dvije zvijezde R2“, “Suho odijelo“, “Noćno ronjenje“, “Dubinsko ronjenje“, „Podvodna arheologija“, „Prva pomoć u ronjenju“, „Nadzor podvodnih aktivnosti“, CD-a Ronilac s jednom zvijezdom R1, dnevnika ronjenja, ronilačke knjižice, CMAS-ovih iskaznica specijalnosti, instruktorske i dekompresijske tablice ili knjige urona).
Izloženi su i promidžbeni materijali (glasilo HRS-a „Ronilac“, knjige „Slovensky kras“, „Skriveno blago Novalje“, „Ronjenje u Hrvatskoj“ /izdanja na češkom i njemačkom jeziku, također/, magazini Aqualung, Biseri Jadrana, majice, kape, zastave HRS-a, CMAS-a, zastavice, naljepnice i torbe s logom Saveza).
Također, izloženi su i nastavni materijali Hrvatskog ronilačkog saveza, koji su usklađeni s nastavnim materijalima Svjetske ronilačke federacije CMAS-a, za obuku i rukovanje tehnikom potrebnom za ronilačku aktivnost, koji su tako besplatno dostupni instruktorima ronjenja te zainteresiranoj široj javnosti. Posjetitelji Festivala su se također imali prilike upoznati s autonomnom ronilačkom opremom i dobiti informacije o tehničkim dostignućima u ronjenju te isprobati autonomni ronilački aparat, disati pomoću regulatora te pogledati video materijal koji su na svojim ronjenjima snimili članovi KPA Karlovac. Budući da je riječ o Festivalu tehničke kulture, posjetitelji su ipak najviše bili zainteresirani za inovacije u tehnici ronjenja.

Hrvatska zajednica tehničke kulture i sve njezine članice različitim programima tehničke kulture sustavno usmjeravaju djecu i mlade prema tehničkim i proizvodnim zanimanjima. Dobar pokazatelj uspjeha svih programa tehničke kulture su djeca i mladi koji se trajno usmjeravaju prema tehnici, tehnologiji i proizvodnji te svoje početne interese, kompetencije i hobije pretvore u proizvode po kojima je Republika Hrvatska prepoznata u svijetu. Upravo iz navedenih razloga, na Festivalu su sudjelovale tvrtke Rimac automobili i Avantcar, koje su predstavile najnovije koncepte električne mobilnosti.

Tvrtka Avantcar – europski pionir u naprednim uslugama električne mobilnosti, predstavila se jednim od tehnološki najrazvijenijih električnih vozila u svijetu, električnim vozilom Tesla Model S, u kojem su se mogli provesti svi zainteresirani posjetitelji Festivala.

Jedan od najboljih primjera mladog tehničara koji je svoje interese za tehnikom i inovacijama pretvorio u svjetski prepoznatljive proizvode je gospodin Mate Rimac – osnivač tvrtke Rimac automobili, učenik nastavnika iz Samobora i predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture gospodina Ivana Vlainića. Danas se tvrtka Rimac automobili usmjerila k razvoju i proizvodnji najnaprednijih električnih sportskih automobila na svijetu. Njegov Concept_One, vozilo budućnosti, ostat će zabilježen i kao prvi automobil proizveden u Republici Hrvatskoj i izvezen u inozemstvo!
Za posjetitelje Festivala, tvrtka Rimac automobili pripremila je središnju konzolu električnog automobila i električne bicikle Grayp, a sudjelovanjem u njihovim radionicama posjetitelji Festivala su mogli naučiti izraditi bateriju od limuna, bateriju od krumpira te bateriju od novčića te možda, u budućnosti, krenuti Rimčevim stopama.

Festival tehničke kulture pokazao se kao središnja manifestacija tehničke kulture u Republici Hrvatskoj na kojoj se mogu upoznati različita područja tehničke kulture te djelatnost Hrvatske zajednice tehničke kulture i nacionalnih saveza tehničke kulture, stoga organizatori i sljedeće godine u Osijeku očekuju velik interes posjetitelja, poglavito učenika, za uključenje u aktivnosti koje će im biti ponuđene.

Festival tehničke kulture će se svake sljedeće godine odvijati u drugoj županiji. U 2017. godini, Hrvatska zajednica tehničke kulture će raspisati Javni poziv za suorganizaciju Festivala tehničke kulture 2018. na koji će se moći javiti zainteresirane županijske zajednice tehničke kulture, prema raspisanim kriterijima. Zajednica tehničke kulture koja bude odabrana za domaćina u 2018. godini, predstavit će se na Festivalu tehničke kulture 2017. i najaviti suorganizaciju za nadolazeću godinu.

Važnost Festivala tehničke kulture prepoznali su i medijski popratili brojni nacionalni i lokalni mediji, od kojih izdvajamo:

vrh stranice