OŠ Borovje na terenskoj nastavi u Nacionalnom centru tehničke kulture

08.10.2012.

Prva terenska nastava u NCTK-e u novoj školskoj godini, održana je 1. i 2. listopada 2012. za učenike OŠ Borovje iz Zagreba.

Trideset i troje učenika 5. razreda, u pratnji triju profesorica, krenulo je iz Zagreba putovima hrvatske pismenosti. 

Prva je postaja bio Nacionalni centar tehničke kulture. Na uvodnom satu hrvatskoga jezika, učenici su čuli i ponovili osnovne činjenice o glagoljici i Bašćanskoj ploči te im je prezentiran program njihove terenske nastave. Nakon uvodnog predavanja, učenici su podijeljeni u dvije grupe kako bi lakše savladali početne izazove u radionicama modelarstva. Njihov je zadatak bio izrada glagoljičnih slova prema predlošcima. Budući da im je ovo bio tek treći sat tehničke kulture i prvi susret sa strojevima i alatima, možemo reći da su učenici vrlo spretno savladali sve zadatke koji su im voditelji radionica zadali. Najprije je bilo potrebno dobro proučiti zadana slova, ocrtati ih na šperploču te ih ispiliti sa što većom preciznošću. Nakon što su strojevi utihnuli, učenici su slova izbrusili i ukrasili ih akrilnim bojama. Praktičan rad je završen slaganjem slova na ploču, koja će krasiti njihovu učionicu u OŠ Borovje. Po završetku popodnevnih radionica, učenici su prošetali Kraljevicom i zabavljali se raznim sportskim rekvizitima. Nakon večere, Centrom su odjekivali zvuci najnovijih stranih i domaćih hitova jer su se učenici zabavljali natjecanjem u karaokama.

Sljedeće jutro, učenici su, nakon doručka, izradili ogrlice i privjeske s vlastitim imenima na glagoljici, nakon čega smo se uputili na drugu postaju terenske nastave – Bašćansku stazu glagoljice. Kod slova A (az), dočekala nas je gospođa Branka Polonijo iz Društva Sinjali te nam ispričala nešto više o samoj Stazi, Bašćanskoj dolini i 17 tona teškom kamenom monolitu slova A, pred kojim smo se okupili. Vožnjom do naše treće postaje putova hrvatske pismenosti -Jurandvora, saznali smo o ostalim slovima Staze koji su postavljena na značajnim mjestima u Baškoj i bližoj okolici te služe poput putokaza i uočljivog znaka. U Jurandvoru smo posjetili Crkvu sv. Lucije kako bismo pobliže proučili repliku Bašćanske ploče i usporedili ju s pločom koju su učenici izradili. Poslije ručka, učenici su uživali u suncu i ljepotama bašćanske plaže, nakon čega su se uputili svojim kućama.
Voditelji: Biljana Trifunović, Hrvoje Vrhovski i Silvana Pešut Vitasović

FOTOGALERIJA

vrh stranice