U Kraljevici održan 3. međunarodni stručno-znanstveni skup kajakaša

05.01.2015.

3. međunarodni stručno-znanstveni skup kajakaških i rafting trenera, instruktora i sudaca održan je od 5. do 7. prosinca 2014. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Ono što su zamislili ambiciozni stručni djelatnici Kajakaškog saveza Zagreba, Hrvatskog kajakaškog saveza, Kajakaške zveze Slovenije, to se i ostvarilo. U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, održan je još jedan vrlo uspješni Međunarodni stručno-znanstveni skup kajakaških i rafting trenera, instruktora i sudaca, koji je prešao u tradiciju i za kojeg se po svim procjenama i komentarima neovisnih sportskih stručnjaka slobodno može reći da je vodeći u regiji, pa i šire.
Raduje nas da uz odaziv većine trenera i sudaca iz Slovenije i Hrvatske, sve je veći odaziv trenera i sudaca iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Drago nam je da potrebu za permanentno stručno usavršavanje osjećaju svi, kao i da pomno odabrane teme, zadovoljavaju te potrebe. Brojka od 89 prijavljenih, dovoljno govori.
Značaj ovom stručno-znanstvenom skupu dala je i Europska kajakaška asocijacija koja je odobrila certifikate sudačkih licenci u spustu i slalomu, zatim IRF za Državne rafting suce, te ICF za Državne suce u kajaku i kanuu na mirnim vodama, čemu je doprinijela i dobra međudržavna suradnja nacionalnih saveza.
Na seminaru su realizirani sljedeći ciljevi:

 • edukacija Međunarodnih i Državnih kajakaških sudaca s novim Pravilima Međunarodne kajakaške federacije ICF, Europske kajakaške asocijacije ECA i Međunarodne rafting federacije IRF,
 • učenje i usavršavanje novih tehnologija sportske pripreme sportaša,
 • kratkoročno i dugoročno planiranje treninga,
 • analiza kajakaške discipline,
 • stručno usavršavanje trenera,
 • sudački ispiti,
 • međunarodna suradnja,
 • postati i ostati regionalni centar za stručno usavršavanje.

Provedba seminara čini nastavak zajedničke suradnje slovenskih, bosansko-hercegovačkih, makedonskih, srpskih i hrvatskih stručnjaka iz područja sporta, kondicijske pripreme i metodike treninga, a razmjena iskustava vrhunskih trenera pomoći će klupskim i honorarnim trenerima u planiranju i programiranju godišnjeg ciklusa treninga kao i ostalih segmenata sportske pripreme i razvoja sportaša.
Vrijednost ovog projekta prepoznali su i Sportski savez Grada Zagreba, te Hrvatska zajednica tehničke kulture koji su nam kao stalni partneri izuzetno važni kroz sudjelovanje u organizaciji i materijalnoj i logističkoj pomoći, provedbe seminara, te štampanja zbornika radova, koji se izdaje i dijeli svim sudionicima nakon svakog završenog stručno-znanstvenog skupa.
Tema ovogodišnjeg seminara bila je: „Kineziološka i antropološka analiza kajakaških i rafting aktivnosti“, a uz zadanu temu, treneri su mogli po slobodnom izboru odabrati teme koje su obradili i predložili povjerenstvu, koje ih je odobrilo i recenziralo.

Tijek i obrađene teme seminara

Svi sudionici seminara desetak dana ranije su dobili satnicu predavanja, raspored radionica i polaganja ispita, tako da se prema predviđenom protokolu registracija sudionika obavljala na info-pultu od 12,00-14,00 sati na kojem je bila poslovna tajnica HKS-a gospođa Martina Švarbić.
Seminar je započeo prema predviđenoj satnici u 14,00 sati pa se prvo u ime organizatora KSZ i HKS-a obratio promotor seminara gospodin Tomislav Crnković inače i stručni tajnik KSZ, pozdravivši sve nazočne.
Nakon toga se nazočnima obratio Koordinator stručnog stožera Hrvatskog kajakaškog saveza gospodin Vinko Mijočević u ime Hrvatskog kajakaškog saveza. Gospodin Vinko Mijočević je ispričao spriječenost prisustvovanja otvorenju seminara predsjednika saveza gospodina Marka Ćurkovića i glavnog tajnika gospodina Branka Lovrića koji su morali sudjelovati na proslavi 55 godina KIF-a. Pozdravio je sve nazočne u njihovo i svoje ime, te izrazio zadovoljstvo nazočnosti 90 sudionika koji su osjetili potrebu ovakvih seminara kao vid stručnog usavršavanja i razmjene iskustava vrhunskih stručnjaka na međunarodnoj razini.

Ispred Sportskog saveza Grada Zagreba, nazočne je pozdravio Rukovoditelj plana, programa i razvoja Sportskog saveza Grada Zagreba gospodin Miroslav Hrženjak, koji je u nadahnutom govoru istakao da Sportski savez Grada Zagreba od početka podržava i sufinancira ovaj seminar i na taj način podržava inicijativu za stručno usavršavanje kadrova i sportu, te pohvalio Kajakaški savez Zagreba i Hrvatski kajakaški savez koji provedbom svojih programima s mladima i brigom o mladima, mogu biti primjer ostalim savezima.

Predsjednik Kajakaškog saveza Zagreba gospodin Krešimir Beg, istaknuo kako se ovaj seminar na najbolji način razvija glede masovnosti, kvalitete, zanimljivosti tema, radova i predavača, a posebno mu je drago što u objavi stručnih radova prednjače treneri klubova članica Kajakaškog saveza Zagreba na čijem je čelu, te s posebnim zadovoljstvom proglasio seminar otvorenim.


Nakon uvodnih pozdravnih riječi i ceremonije otvorenja seminara, počela su i stručna predavanja, a prvi je počeo s prezentacijom trener Kanu kluba Končar Tomislav Hohnjec s temom „Analiza vožnje uzvodnih vrata“. Rad i prezentacija temeljeni su na trenerovim iskustvima u radu s članovima juniorske reprezentacije u slalomu i selekcije Kanu kluba Končar. Vrlo poučno za one koji se žele uključiti u slalom.

Trener Kajak kanu kluba Matija Ljubek i još uvijek aktivni vrhunski sportaš i reprezentativac, Nikica Ljubek obradio je temu pod naslovom „Analiza tehnike u kanuu na mirnim vodama“ u kojoj je na zoran, temeljit i opširan opis i prezentaciju temeljenu na dugogodišnjem trenažnom radu s najboljim svjetskim kanuistima, prikazao sve faze tehnike zaveslaja s naglaskom koliko je tehnika bitna za svakog sportaša, a posebno za vrhunski rezultat, koji traži savršenstvo u tehničkoj izvedbi.

Igor Gojić, trener mlađih dobnih kategorija Kajakaškog saveza Zagreba obradio je temu naslova „Kineziološka analiza kajakaštva - rad s mladima“ u kojoj je analizirao tehniku zaveslaja mlađih dobnih kategorija. Treneru je ovo odlično iskustvo s obzirom da je student kajakaštva na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Stručni tajnik Kajakaškog saveza Zagreba i trener seniorske reprezentacije u spustu na divljim vodama Tomislav Crnković, prezentirao temu „Kineziološka i antropološka analiza specifičnih vježbi u godišnjem ciklusu treninga kvalitativnih i kvantitativnih motoričkih sposobnosti vrhunskog kanuiste u spustu na divljim vodama“. Iako je u vrlo kvalitetnom pisanom radu Crnković izvršio kineziološku i antropološku analizu, u prezentaciji je dodatno pojasnio i predstavio ostale analize kajakaške discipline temeljene na njegovom bogatom višegodišnjem iskustvu kako kao vrhunskog sportaša, tako i kao višegodišnjeg uspješnog trenera najtrofejnije spust reprezentacije.

Drugi dan, u subotu su prezentacije započele novostima i planovima za budućnost slalom odbora Međunarodne kajakaške federacije, a koju je analitički vrlo kvalitetno pripremio direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc. Andrej Jelenc prisustvovao je na sastanku trenera u organizaciji Međunarodne kajakaške federacije od kuda nam je nesebično prenio sve novosti glede olimpijskih kvota, pravila i budućnosti slaloma.

Nakon Jelenca, prezentaciju je nastavio još jedan slovenski kolega Jernej Župančič Regent, trener Kajak kanu kluba Soške Elektrarne. Jernej je dugogodišnji vrhunski kajakaš velikog međunarodnog iskustva, koje je kasnije vrlo aktivno nastavio u stručnom trenerskom radu. Na duhovit i vrlo zanimljiv način, Jernej je temeljito i analitički izvršio prezentaciju svoga rada.

Trener Kajak kanu kluba Matija Ljubek, Aleksandar Knežević obradio je temu pod naslovom „Fiziološka analiza kajakaštva“ u kojoj je detaljno opisao i praktičnim prikazima u prezentaciji pokazao glavne karakteristike fiziološke analize kajakaške aktivnosti, sa zonama opterećenja i preporukama za učinkovitije provođenje trenažnih opterećenja koja „proizvode“ vrhunske sportaše.

Filip Bolčević, mladi uspješni student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i još uvijek aktivni natjecatelj Kajak kanu kluba „Matija Ljubek“ prezentirao je temu pod naslovom „Mogućnosti biomehaničke analize pokreta na kajak ergometru“ u kojoj je detaljno opisao postupak elektromiografske i kinetičke analize, odnosno mjerenja.

Trener Kajak kanu kluba Jarun, Željko Rogić, prezentacijom pod naslovom „Kineziološka i antropološka analiza kajakaških i rafting aktivnosti“ prikazao je važnost analiza u svrhu provedbe adekvatnog plana i programa treninga, a njegov način izlaganja i prezentacije, oduševio je najstarijeg trenera na seminaru gospodina Ljubomira Pičuljana s Raba.

Dubravko Lilek, trener KKK Zagreb i juniorske slalom reprezentacije, obradio je i prezentirao temu pod naslovom „Kineziološka analiza kanuističkog zaveslaja u slalomu na divljim vodama od OI München 1972. do OI London 2012.“ u kojoj se osvrnuo na tehnološki napredak i utjecaj tehnološkog napretka na nužnost promjene tehnike i strukture zaveslaja, a koja je na neki način uvjetovana i promjenom pravila slaloma, koji je olimpijski sport u kojem se stalno traži veće i veća dinamika, čime postaje jedan od najgledanijih sportova. U svrhu što kvalitetnije fizičke pripreme sportaša, Lilek je vršio dinamometrijska mjerenja testiranjem ravne i konkavne lopatice, na osnovu kojih je došao do određenih zaključaka te iste prezentirao.

Prof.dr.sc. Nada Grčić Zubčević, jedna od urednica i recenzenata radova koji se objavljuju u zbornicima, pripremila je vrlo korisnu i zanimljivu prezentaciju pod nazivom: „Kako napisati stručni rad“ s ciljem da pomogne nazočnim trenerima i sucima, kako da još bolje napišu i pripreme radove po pravilima znanstvene struke prije njihove objave u zbornicima. U prezentaciji je prof. Nada pojasnila razlike između znanstvenih, stručnih, seminarskih i drugih radova.


Radionice za suce i sudački ispiti

Za vrijeme trajanja seminara, također su se održavale radionice za suce i pripreme za sudačke ispite koje su provodili članovi sudačke komisije u sastavu:

 • Vinko Mijočevič, ICF sudac za mirne vode
 • Zdeslav Karlovac, IRF sudac za rafting
 • Matjaž Savšek, ICF sudac za slalom
 • Tomislav Crnković, ICF sudac za spust, Tehnički delegat Europske kajakaške asocijacije za spust i član Odbora za spust Međunarodne kajakaške federacije

Gore navedeni suci s bogatim iskustvom i znanjem, su nesebično prezentacijama prikazivali sve moguće detalje iz pravila natjecanja za vrijeme čitavog trajanja seminara po satnici a često i izvan satnice, radeći s kandidatima u grupama prema odabranoj disciplini, kako bi iste što kvalitetnije pripremili za ispita, te kako bi nakon položenih ispita, polaznici bili što kvalitetniji suci. Tako su svojim bogatim iskustvom i znanjem doprinijeli novim naraštajima sudačkog kadra, koji će se već od slijedeće natjecateljske sezone aktivno uključiti u organizaciju i provedbu domaćih natjecanja na kojima će stjecati dodatno iskustvo, a neki od njih sigurno će sudjelovati i na međunarodnoj kajakaškoj i rafting sceni. Da su članovi sudačke komisije kvalitetno odradili svoj zadatak s pripremom kandidata, najbolje pokazuje visoka prolaznost na ispitima.

Zaslugom Glavnog tajnika Europske kajakaške asocijacije gospodina Branka Lovrića, sudački kandidati za slalom i spust na divljim vodama kojih je bilo iz svih gore spomenutih zemalja, primili su službene diplome ispred Europske kajakaške asocijacije i samim time stekli pravo suđenja na svim državnim natjecanjima unutar vlastitih nacionalnih saveza i udruga.

Svim predstavnicima klubova i saveza predan je Zbornik radova, u kojem su objavljeni svi radovi. Također su svi sudionici skupa dobili potvrde o stručnom usavršavanju, a suci koji su položili ispite za Državne kajakaške i rafting suce, dobili su diplome o položenom ispitu, koje će im služiti za priznavanje licence od strane nacionalnih kajakaških saveza BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske.

Zahvaljujemo se svim sudionicima, a posebno djelatnicima Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. Biljani Trifunović, Hrvoju Vrhovskom i Danijelu Šimuniću na odličnoj suradnji i nesebičnoj pomoći koju su nam pružali od prvog do zadnjeg dana u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, koji je postao i nezaobilazna kajakaška destinacija.


Zaključak

Drago nam je da u zaključku, kao organizatori ovoga Međunarodnog stručno-znanstvenog skupa, s ponosom možemo prenijeti riječi pohvale svih sudionika skupa kao i njihovih nacionalnih saveza. Time su se Hrvatski kajakaški savez i Kajakaški savez Zagreba i ovaj puta pokazali kao odlični organizatori seminara za kajakaške trenere, instruktore i suce. Organizacijom ovakvih stručnih seminara, Grad Zagreb, Hrvatski kajakaški savez i Kajakaški savez Zagreba postaju regionalni lideri u smislu edukacije kajakaških trenera, instruktora i sudaca, što je i bila nakana u samom startu.

Za zaključiti je da se i ubuduće treba nastaviti dobra suradnjom nacionalnog i gradskog kajakaškog saveza, kojom kajakaški sport dobiva izvrsnu i financijski povoljnu priliku da svojim trenerima, instruktorima i sucima omogućava permanentno stručno obrazovanje i usavršavanje koji će svojim znanjem i sposobnostima, razmjenom iskustava vrhunskih trenera iz regije, primjenjivati najnovija stručna znanja i tehnološke napretke u procesu sportske pripreme, kao podloga za stvaranje vrhunskih rezultata.

Pripremio: Vinko Mijočević (Hrvatski kajakaški savez)

vrh stranice