1. kolo Robolige u Varaždinu 6. 12. 2014.

06.11.2014.

Na Dan grada Varaždina, u subotu, 6. prosinca 2014., Hrvatski robotički savez u suradnji s udrugama Hrvatsko društvo za robotiku i Robofreak organiziraju 1. kolo Robolige 2014./2015. Suorganizatori natjecanja, u kojem će sudjelovati 200 učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, su HZTK, ZTK Varaždin, Grad Varaždin, Elektrostrojarska škola Varaždin i 1.OŠ Varaždin.

Osnovne informacije

Dana 6. prosinca 2014 u Varaždinu će se održati 1. kolo natjecanja Hrvatske lige robotičara Hrvatskog robotičkog saveza koja kroz 3 kola selektira hrvatsku reprezentaciju za svjetsko natjecanje iz robotike koje će se održati u Kini tijekom ljeta 2015. godine.

Natjecanje će se održati u dvorani Graberje koju je ustupila ZŠUGV i Grad Varaždin, a datum 6. prosinac je ujedno i Dan grada Varaždina. Natjecanje je cjelodnevno, od 9 do 19h. Organizatori očekuju 200 natjecatelja tj. 77 ekipa i 60-ak mentora i sudaca. Ekipe iz Slovenije i Slovačke već su najavile svoje sudjelovanje. Program natjecanja možete preuzeti ovdje.

Na RobocupJunior natjecanju učenici osnovnih i srednjih škola natječu se u nekoliko kategorija koje su osmišljene na način da čine modele stvarnih situacija iz života koji zahtijevaju da robot samostalno rješava postavljene zadatke. U okviru natjecanja postoje 4 kategorije: Soccer (nogomet), Rescue A (spašavanje žrtve), Rescue B (gašenje požara) i RoboDance (ples i kazalište). U Varaždinu se, prvi puta u Hrvatskoj, na natjecanje uvodi kategorija Soccer i RoboDance uz kategorije Rescue A i B, koje su bile do sada. Od robota se u svim kategorijama zahtijeva da pokažu svoje sposobnosti u kretanju i savladavanju prepreka koristeći razne vrste senzora. Od ekipa se očekuje timski rad, razvijanje različitih strategija savladavanja prepreka i spašavanja. Ekipe trebaju napisati računalne programe za razne vrste sučelja kojima je rezultat autonomno kretanje robota bez upravljanja od strane učenika.

Kao i mnoge druge aktivnosti neprofitnih udruga, tako je i ovaj događaj rezultat entuzijazma profesora i roditelja koji svojim angažmanom pridonose edukaciji i novim životnim iskustvima učenika.

Dosadašnji najveći međunarodni uspjesi učenika iz Hrvatske

Učenici iz Hrvatske su do sada već postigli iznimne rezultate na svim razinama natjecanja u robotici osnovnih i srednjih škola, od lokalnih do svjetskih. Tako je na Svjetskom natjecanju RobocupJunior Istambul 2011. hrvatska ekipa osvojila 2. mjesto, na Svjetskom natjecanju RobocupJunior Mexico 2012. osvojila je 3. mjesto, a na Svjetskom natjecanju RobocupJunior Nizozemska 2013. naslov svjetskog prvaka (ispred Japana, Njemačke, Kine …). Zadnji uspjeh na svjetskoj razini ostvaren je na natjecanju RobocupJunior Brazil od 19. do 25. srpnja 2014. (2., 3. i 6. mjesto).

Prijave ekipa - rok: 15. 11. 2014.

Zainteresirane ekipe mogle su se prijaviti putem ove poveznice.
Rok za prijavu i uplatu kotizacije bio je 15. studenoga 2014. (detalji su navedeni na prijavnici).

Kontakti za dodatne informacije

http://www.robofreak.hr/
E-pošta: uito@net.hr ili jelka4@net.hr
Mobitel: 091/1888-987 ili 091/5213-478

Sponzori

Grad Varaždin, Vindija i PanPek

vrh stranice