100. godina radiokluba ”Zagreb”

28.03.2024.

Dana 29. ožujka 2024. godine obilježava se 100. godina djelovanja radiokluba ”ZAGREB” 9A1ADE, najstarijeg radiokluba u ovom dijelu Europe. Tom prigodom članovi radiokluba obilježit će ovu značajnu obljetnicu prigodnom svečanosti koja će se održati 29. ožujka 2024. u Zagrebu u velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture u Dalmatinskoj 12/3.

Obilježavanje 100. godina radiokluba „ZAGREB” trajat će cijelu 2024. godinu raznim prigodnim događanjima. Već početkom godine započelo se s izdavanjem prigodne diplome koja se može osvojiti u koliko se na amaterskim opsezima održi veza s prigodnim pozivnim oznakama 9A100Z i 9A100RKZ. U ožujku će se održati već tradicionalno UKV natjecanje ZAGREBAČKO UKV NATJECANJE – 100 RKZ. U lipnju će se djelovanje i povijest radiokluba prezentirati na međunarodnom radioamaterskom sajmu – HAMRADIO 2024 u Friedrichshafenu, a to će se ponoviti i na ZAGREB RADIO FEST-u u rujnu na Jarunu. Tijekom jeseni obilježit će se obljetnica i prigodnom svečanošću izdavanjem monografije 1924-2024 radiokluba„ZAGREB”.

Počeci djelovanja obilježeni su konstituirajućom Skupštinom radiokluba „ZAGREB” koja je održana u Trgovačkom domu u Zagrebu, prihvaćanjem klupskih pravila i izborom članova Odbora. Za predsjednika je izabran prof. dr. Oton Kučera, a potpredsjednici i članovi Odbora bili su viđeni pojedinci iz javnog, društvenog i znanstvenog života Zagreba. O tome svjedoči članak koji je objavljen u prvom broju popularnog naučnog tjednika – časopisa RADIOŠPORT koji je izašao 19. travnja 1924. godine, a kojeg je naredne dvije godine izdavao radioklub „ZAGREB”.

To su ujedno i prvi počeci organiziranog djelovanja i rada zaljubljenika u radiofoniju s ciljem da putem časopisa zainteresira što veći broj pojedinaca i uputi ih u korist radiofonije i radiotelegrafije.  

Više informacija možete pročitati ovdje.

Tekst: Boris Vrbanović 9A2JY


vrh stranice