12. edukativna CB radionica i CB kamp za srednjoškolce

31.08.2023.

Hrvatski savez CB radioklubova već dvanaestu godinu za redom provodi Edukativnu CB radionicu namijenjenu učenicama i učenicima osnovnoškolskog uzrasta. Već treću godinu za redom ista se odvija u odmaralištu Sloga Koprivnica u Prvić Luci na otoku Prviću. Ove godine sudjelovalo je ukupno 41 učenik i to u dvama terminima u ukupnom trajanju od 18 dana (od 19. do 27. srpnja te od 30. srpnja do 7. kolovoza 2023. godine). Isto tako, na navedenoj lokaciji održan je i CB kamp za srednjoškolce (od 10. do 18. kolovoza 2023. godine) na kojem je sudjelovalo 24 učenica i učenika srednjoškolskog uzrasta. Polaznici su se mogli prijaviti putem prijavnica objavljenih na web stranci Saveza od sredine svibnja. Prijevoz polaznika organiziran je kombi vozilima te osiguran smještaj u šatorima, kao i vreće za spavanje te prehrana. Isto tako, polaznici radionice bili su osigurani od nezgode za vrijeme boravka te su na poklon dobili promotivnu majicu i priznanje. Program radionice uključivao je rukovanje CB-PMR uređajima i uspostavljanje veze, DX veza i uporabu međunarodne fonetske abecede kao i osnove orijentacije u topografije koju je vodio Đuka Pelcl. Navedene teme bile su prilagođene uzrastima polaznika kao i njihovom predznanju.
Na radionici elektrotehnike korisnici su izradili tematski rad - CB odašiljač male snage na frekvenciji 27.185 MHz. Modulirani signal iz odašiljača moguće je primati na bilo kojem CB prijamniku u krugu od tridesetak metara. Odašiljač ima oblik voki-tokija s ugrađenim mikrofonom i tipkom za uključenje odašiljanja. Sastoji se od osnovnog elektroničkog sklopa na tiskanoj pločici, tipke za odašiljanje, savitljive žičane antene, dijela za smještaj baterije 9V i kućišta. Izrada sklopa je u kit formi tako da su polaznici na gotovu tiskanu pločicu zalemili elektroničke elemente a gotov proizvod testira se slušanjem na CB prijamniku. Pločica, tipka i antena montiraju se u kutiju-kućište u koju se potom dodaje baterija od 9V u svoje ležište. Kućište se izrađuje 3D pisačem te sadrži odgovarajuće otvore (mikrofon, tipka, antena, prihvat vijaka) te postolje za tiskanu pločicu i pretinac za bateriju 9V. Prednji panel izrezuje se iz šperploče s laserski ugraviranim oznakama i otvorima za vijke. Rad je osmislio i konstruirao Vladimir Koudela, profesor koji je isto tako i vodio radionice zajedno s Tomislavom Memedovićem.
Popratne radionice održane su iz područja raketnog modelarstva te modeliranja kućišta tematskog rada koje je provodio Antun Šikić (Aeroklub Osijek, ZTK Grada Osijeka), upravljanje dronom koje je proveo Vinko Neruda (Aeroklub Požega), a Mario Križanac (ZTK Požeško-slavonske županije) vodio je radionicu na kojoj su se izrađivali kreativni modeli pomoću 3D olovke. Slobodno vrijeme, osim organizirane škole plivanja u suradnji sa Sportskom akademijom „Sportico“, popraćeno je sportskim aktivnostima (nogometom, košarkom, pikadom), te šetnjama otokom Prvićem kao i vožnjom čamcem.
vrh stranice