12 hrvatskih inovacija nagrađeno na 42. salonu inovacija u Ženevi

10.04.2014.

Na najprestižnijoj svjetskoj izložbi inovacija, koja je održana u Ženevi od 2. do 6. travnja 2014., predstavilo se 12 hrvatskih inovatora i inovativnih tvrtki, a svih dvanaest inovacija nagrađeno je prestižnim nagradama.
Ove se godine u Ženevi na osam i pol tisuća četvornih metara predstavilo ukupno 790 inovatora i inovativnih poduzetnika iz 45 zemalja svijeta, sudjelovalo je i 20 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo.
Ovo 20. jubilarno izlaganje u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Hrvatske zajednice tehničke kulture bilo je osobito zapaženo i vrednovano.

Inovacija bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix nagrađena je zlatnom plaketom Ženevskog salona i zlatnom plaketom Saudijskog kralja Abdullaha. Srebrnom medaljom nagrađeni su inovativni madrac Thermocare tvrtke Bernarda, propocijan kapsule tvrtke PIP, senzor željezničkih kotača za pneumatske metroe tvrtke Altpro, generator za proizvodnju plina iz vode inovatora Marinka Spudića, prostirka za papkare i postupci za njeno recikliranje u kompost inovatora Matije Volnera, fitoaromini – novi prirodni osvježivači tvrtke Svijet biljaka, vertikalna eolska električna centrala inovatora Franca Žirovnika, beachbox tvrtke Mas-plastik te elektromagnetska bušilica tvrtke Dok-Ing. Srebrnu medalju i plaketu Ministarstva obrazovanja Rumunjske na sajmu je dobio i najmlađi inovator, 16-godišnji Ivan Kožar za bežični punjač mobitela. Za inovaciju edukativni nautički zabavni peljari odnosno inovativne društvene igre "Osvoji Jadran" i "Mediteraneut", brončanu medalju dobila je Puljanka Sanja Vale Čupić. Thermocare madraci tvrtke Bernarda dobili su i posebno priznanje, srebrnu plaketu Saudijskog kralja Abdullaha.

Pored nagrada sajma, hrvatski izlagači s ovogodišnjeg ženevskog sajma odlaze i s ugovorenim poslovima. Tako su već narudžbe dogovorile tvrtke Bernarda za inovativni madrac Thermocare i tvrtka Mis-plastik za beachbox – inovativan stalak za suncobran sa sigurnosnim sefom za odlaganje osobnih stvari, pepeljarom i kanticom za sitni otpad. Veliku su pažnju izazvale i inovacije Istrijana Sanje Vale Čupić i tvrtke Svijet biljaka te inovacija propocijan kapsule tvrtke PIP iz Pisarovine.

Ove se godine u Ženevi na osam i pol tisuća četvornih metara predstavilo ukupno 790 inovatora i inovativnih poduzetnika iz 45 zemalja svijeta, sudjelovalo je i 20 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo, a izložbu je posjetilo oko 60 tisuća, uglavnom poslovnih, posjetitelja. Od 1000 inovacija koliko ih je ove godine ondje predstavljeno, njih tek 300-injak je i nagrađeno. Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg čini više od 75 stručnjaka, među kojima je i Zoran Barišić iz Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore.

Već tradicionalno u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, inovacije domaćih tvrtki posebno su predstavljene veleposlanicima i poslovnim ljudima iz cijelog svijeta na Danu hrvatskih inovatora održanom u petak 4. travnja, gdje je veliku pažnju izazvao mladi Ivan Kožar iz Ivanić - grada s novim modelom bežičnog punjača za mobitele. Hrvatske izlagače tada je posjetio i veleposlanik Republike Hrvatske u Švicarskoj, Aleksandar Heina.

Ovo je jubilarna 20. godina koliko Udruga inovatora Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture organiziraju, uvijek primijećen, nastup hrvatskih inovatora na Ženevskom salonu. „U ovih 20 godina koliko odlazimo u Ženevu, uvijek smo se kući vraćali s medaljama i priznanjima. Dokaz je to koliko imamo kreativnih i inovativnih pojedinaca i poduzetnika s izuzetnim inovacijama“, komentirao je ovaj uspjeh Vojislav Raušević, tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Više informacija o 42. međunarodnom salonu inovacija u Ženevi možete pogledati na ovoj stranci Udruge inovatora Hrvatske.

vrh stranice