300 godina od rođenja Ruđera Boškovića

20.01.2011.

Godine 2011. obilježava se 300 godina od rođenja Ruđera Boškovića, 65. je obljetnica osnivanja Hrvatske zajednice tehničke kulture, proglašena je Međunarodnom godinom šuma te Europskom godinom volonterskih aktivnosti i aktivnog građanstva.

U Dubrovniku je 18. svibnja 1711. rođen Josip Ruđer Bošković, poznati hrvatski znanstvenik koji se bavio matematikom, astronomijom i geodezijom, velikan hrvatskog izumiteljstva, čiju će godišnjicu rođenja Republika Hrvatska i brojne znanstvene i društvene institucije tijekom 2011. godine obilježiti brojnim manifestacijama i događanjima.


U projekte programa kojima će se obilježiti godišnjica rođenja Ruđera Boškovića uključena je i Hrvatska zajednica tehničke kulture, što je potvrdio i njezin predsjednik, prof. dr. sc. Ante Markotić, na prvom pripremnom sastanku koji je održan u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Na tom je sastanku profesor Markotić predložio aktivnosti koje će Hrvatska zajednica tehničke kulture i njezine članice poduzeti tijekom 2011. godine. Tako će se u svim osnovnim i srednjim školama održati aktualni sat o Josipu Ruđeru Boškoviću, a što je Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture već uvrstio u svoj program. Hrvatska zajednica tehničke kulture i nadalje će podupirati projekt prezentacije izložbe "Hrvatski izumitelji kroz povijest", a pripremila je i prigodnu brošuru o Ruđeru Boškoviću kao značajnom hrvatskom izumitelju.

Tko je bio Ruđer Bošković?

Najveći hrvatski znanstvenik svojega doba a zacijelo i uopće, Bošković je kao isusovac bio i fizičar, matematičar, astronom i filozof. Školovao se u isusovačkom kolegiju u Dubrovniku i u Rimu. Zaređen za svećanika, nakon studija ostaje na Kolegiju kao publicus matheseos professor.
Kao profesionalni znanstvenik putovao je i djelovao u mnogim zemljama te je bio jedan od posljednjih univerzalnih ljudi europske humanističke tradicije.
Godine 1736. počinje objavljivati svoje Dissertationes iz matematike, fizike, astronomije i geodezije, a 1763. tiskana je u Veneciji njegova Theoria Philosohiae Naturalis, djelo izuzetne vrijednosti, plod dugogodišnjeg studija genijalnog uma. Poznat znanstvenik svojega doba, član mnogih akademija znanosti, aktivno djeluje u najrazličitijim znanstvenim centrima tadašnje Europe. Neprekidno u pokretu, u radu, osamljen i poštovan, u 76. godini života, shrvan bolešću, umire 13.veljače 1787. u Milanu, gdje je i pokopan u crkvi S. Maria Podone.

Djela Ruđera Boškovića dostupna na internetu

  • Google books - digitalizirana djela Ruđera Boškovića dostupna u cjelosti
  • Gallica - digitalna knjižnica francuske nacionalne knjižnice
  • Internet archive - digitalizirana djela Ruđera Boškovića dostupna u cjelosti
  • IRB knjižnica - knjige Ruđera Boškovića dostupne u knjižnici IRB-a
vrh stranice