6. Ljetni kamp tehnike Orahovica

03.07.2024.

Od 24. lipnja do 30. lipnja 2024. godine, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka održan je 6. Ljetni kamp tehnike Orahovica u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici. U kampu je sudjelovalo 16 učenika osnovnoškolskog uzrasta. Učenici su aktivno proveli sedam dana i na zabavan način uz pedagoško vodstvo upoznali svijet tehnike.

Teme održanih radionica bile su:
1. Električna mjerenja u elektronici.
2. Radioorijentacija i komunikacija
3. Mala škola ronjenja
4. Spašavanje na vodi
5. 3D olovke
6. Maketarstvo i izrada drvenih predmeta
7. Automatika
8. Škola letenja dronovima
9. Izrada klizača

U navedenim radionicama nastava se održavala u skupinama do 6 učenika, u kojima je bio omogućen individualni pristup i rad, a način rada je bio prilagođen potrebama i interesima pojedine skupine. Učenici su na jednostavan način naučili lemiti elektroničke komponente te mjeriti napon, struju i otpor na radionici električna mjerenja. Za vrijeme provođenja radionice radioorijentacije i komunikacije, učenici su usvojili osnove rada na radio stanicama i načinu komuniciranja putem radio uređaja pod nadzorom licenciranog radiooperatera Marijana Rečića, 9A2C. Uz teorijsku nastavu iz radioorijentacije, održano je natjecanje ARG ("Lov na lisicu"), te praktična nastava u realnim uvjetima, gdje su se učenici snalazili i orijentirali u prirodi, koristeći radioprijemnik i odašiljač.

Uz nadzor licenciranog instruktora-trenera ronjenja Tihomira Jalžetića, učenici su upoznali ronilačku opremu i savladavali tehnike ronjenja u bazenu na dah i sa standardnom ronilačkom opremom: kompenzator plovnosti, regulatori, ronilačka maska, disalica, peraje, odijelo, pojas s olovnim utezima i ronilački spremnici zraka. Isto tako, učenici su prošli radionicu spašavanja na vodi unesrećene osobe.

Na 3D radionici, pod mentorstvom Sare Maras, učenici su izrađivali kreativne 3D modele, s pomoću alata 3D olovka. Mentorica je podučila učenike da se 3D olovka se ne razlikuje po principu korištenja od uobičajenih olovaka, međutim 3D olovka koristi plastično punjenje (filament) koji se zagrijava pod visokim temperaturama unutar uređaja i prelazi u tekuće stanje. Prilikom korištenja 3D olovke u dodiru sa zrakom punjenje (filament) se hladi i očvrsne i tako omogućava stvaranja 3D objekata. Učenici su na zabavan način razvijali vlastitu kreativnost stvaranjem 3D objekata i 3D olovka se pokazala za učenike kao funkcionalan i koristan alat.

Voditelj radionice modelarstva, profesor Srećko Ivković učenike je upoznao sa strojem Unimat basic 1, s pomoću kojeg su prateći nacrte, izrađivali drvene predmete od šperploče, te ih kasnije dodatno obrađivali brušenjem. Koristeći Arduino razvojnu platformu i Arduino programsko sučelje, na radionici Automatike, pod mentorstvom nastavnika Josipa Ševkušića, učenici su uspješno napisali svoj prvi program, prenijeli ga u mikroupravljač, koji je upravljao složenim elektroničkim sklopovima i raznim senzorima.
Iskusni zrakoplovni modelar Filip Glogoški, vodio je radionice izrade klizača i školu letenja dronova, gdje su učenici izradili zrakoplovne modele MAKI-13 i naučili daljinski upravljati s dronovima.
Domaćin kampa, Gradsko društvo Crvenog Križa Osijek za sve sudionike je održalo prigodno predavanje iz prve pomoći.

vrh stranice