Svečana akademija povodom 75 godina HZTK

29.09.2021.

U Tvornici Kulture u Zagrebu, 4. rujna 2021. godine održana je Svečana akademija povodom obilježavanja 75 godina organiziranog rada u tehničkoj kulturi. Svečanost je održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića uz nazočnost njegovog izaslanika i uglednika Republike Hrvatske te gotovo 150 predstavnika županijskih i gradskih zajednica tehničke kulture kao i nacionalnih saveza koji objedinjuju različite grane tehničke kulture.

Uz naglasak na bogatu povijest , pregled razvitka Hrvatske zajednice tehničke kulture i pregled aktivnosti koje HZTK provodi u suradnji s brojnim članicama te o strateškim smjernicama kojima će se HZTK voditi u narednom periodu, na svečanosti su govorili: Željko Jovanović, izaslanik ureda predsjednika RH, Tomislav Okroša, izaslanik Hrvatskoga sabora, Darko Tot, izaslanik ministarstva znanosti i obrazovanja, Roberto Vdović, izaslanik Grada Zagreba, Dr.sc. Damir Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zdenka Terek, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture, Prof. dr. sc. Ante Markotić počasni predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Prof. dr. sc. Igor Čatić suradnik u monografiji i Dr. sc. Gordan Ravančić, ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest.


Uz projekcije fotografija kojima je prikazan povijesni razvitak Hrvatske zajednice tehničke kulture te djelatnost Hrvatske zajednice tehničke kulture i 18 nacionalnih saveza, u promotivnom filmu su prikazane najznačajnije aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture u prethodnom periodu.
Središnji dio svečanosti bio je posvećen dodjeli povelja i priznanja Hrvatske zajednice tehničke kulture pojedincima, udrugama tehničke kulture, nacionalnim savezima i zajednicama tehničke kulture, ustanovama i drugim pravnim osobama za dugogodišnji izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture.

Povodom 75. godišnjice u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest izrađena je monografija u kojoj je obrađena vrijedna povijesna građa, kontinuitet i najvažnija postignuća od 1946. do 2021. godine te je značaj Hrvatske zajednice tehničke kulture prepoznala i Hrvatska narodna banka koja je tiskala kovanicu od 25,00 kn sa znakom 75. godišnjice a koja će biti vjerojatno zadnja kunska kovanica od 25,00 kuna prije prelaska na euro. Program obilježavanja 75 godina organiziranoga rada u tehničkoj kulturi vodila je voditeljica Martina Validžić a u zabavnom dijelu programa nastupio je komičar Vlatko Štampar i JP band.

https://www.hztk.hr/nova-kovanica-od-25-kuna-povodom-75-obljetnice-osnivanja-hztk.aspx

vrh stranice