9. edukativna CB radionica

03.09.2020.

U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, Hrvatski savez CB radio klubova održao je 9. edukativnu CB radionicu u dva termina: od 21. do 27. srpnja i od 6. do 12. kolovoza 2020. U oba termina sudjelovalo je ukupno 24 učenika osnovnoškolske dobi zainteresirani za STEM područje s naglaskom na tehničke znanosti u području komunikacija.
Tijekom dvaju termina Edukativne CB radionice učenici su osposobljeni za osnove CB komunikacije. Uz učenje CB spelling liste, osposobljeni su za korištenje jednostavnijih „vokaca“, npr. Baofeng 666S za komunikaciju. Učenici su također obučeni za pronalazak odašiljača na predavanju i vježbi ARG-a.Tijekom radionica orijentacije i komunikacije neki od učenika prvi put su držali kompas, a došli su do spoznaja o orijentaciji u prirodi, te su usvojili pojmove „azimut“, „strane svijeta“ i dr. Sudjelovali su na radionicama koje su vezane uz druga područje tehničke kulture, primjerice upravljanje dronovima te 3D modeliranje i printanje.

Tijekom terenske nastave učenici su bili podijeljeni u dvije grupe, a od kojih je jedna grupa išla u hodnju do Omišlja, dok je druga postavljala antenu. Najbolji učenici nagrađeni su uređajima Baofeng 666S, a svi učenici su dobili primjerke modela isprintanih 3D printerom sa svojim vlastitim imenom.
Učenicima se najviše svidjela terenska nastava, a na temelju anketa može se zaključiti da je većina polaznika CB Edukativnu radionicu ocijenila odličnom ili vrlo dobrom ocjenom.
vrh stranice