Čelnici Europske CB federacije oduševljeni s CB radionicom u Kraljevici

03.08.2015.

Dugogodišnjim članstvom u Europskoj CB federaciji, sudjelovanjem na kongresima te prezentacijom provedenih programa u 2014. godini, Hrvatski savez CB radioklubova zainteresirao je čelništvo ECBF-a za službeni posjet Hrvatskoj. Na službeni poziv odazvali su se predsjednik ECBF-a Oscar Espallaragas i glavni tajnik Vicente Jareño Sorli koji su posjetili Hrvatski savez CB radioklubova za vrijeme održavanja 5. edukativne CB radionice u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 10. do 24. srpnja 2015.

Delegaciju ECBF-a dočekali su predsjednik HSCB-a Đuka Pelcl, dopredsjednik Tomislav Memedović, tajnica Sniježana Spudić te predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić i glavna tajnica HZTK Zdenka Terek.

Visokim gostima predstavljeni su sudionici prvog termina 5. edukativne CB radionice - 45 učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi – i sadržaj 5. CB radionice koja se sastojala od četiri dijela: radionice modelarstva, elektrotehnike, robotike te radionice orijentacije i komunikacije. Iz svake radionice jedan učenik objasnio je što je naučio te je prezentirao svoju tehničku tvorevinu.

Osobite pohvale iskazane su temi 5. edukativne CB radionice, a to je mali „vokac“ koji odašilje Morse-ovu abecedu.

Za glavnu prezentaciju rada Hrvatskog saveza CB radioklubova organizirana je pokazna vježba na livadi ispred Nacionalnog centra tehničke kulture u kojoj su učenici pokazali kako timskim radom učinkovito i brzo uspostaviti vezu između dva bazna centra. Vježba je pokazala potrebu edukacije mladih od osnovnoškolske dobi, u što se posebice ulaže kroz CB radionice, što je zamjetno oduševilo uvažene goste koji su pohvalili ovakav rad.

Gospodin Espallaragas i Sorli sudjelovali su i na terenskoj vježbi na otoku Krku gdje je grupa učenika samostalno pokazala svoje kompetencije u orijentaciji i pronalaženju kontrolnih točaka uz održavanje veza pomoću CB stanica i ručnih PMR uređaja.

Nakon vježbe, predstavnici Europske CB federacije, Hrvatskog saveza CB radioklubova i Hrvatske zajednice tehničke kulture održali su konstruktivni sastanak koji bi trebali donijeti napredak i jaču potporu u razvoju hrvatskog CB-a i educiranju budućih naraštaja. Naglasak je bio na izradi projekata koji svakako otvaraju mogućnost daljnje suradnje i napretka u razvoju tehničke kulture i širenju građanskog opsega CB-a.

vrh stranice