Dagan Mojsilović

  • Kategorija: Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture
  • Mjesto: Split
  • Godina: 2020
Na temelju članka 11. Pravilnika o Nagradi Hrvatske zajednice tehničke kulture, Javnog raspisa za dodjelu Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020. godinu te prijedloga Odluke Odbora za Nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Upravni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture na 17. elektroničkoj sjednici održanoj u razdoblju od 16. do 19. srpnja 2021. godine donio je Odluku o dodjeli Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020. godinu. Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, pet godišnjih nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture – pojedincima i četiri godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture – pravnim osobama.

Godišnju nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020. godinu dobio je Dragan Mojsilović, umirovljeni časnik HV-a, elektroničar za procesnu tehniku, iz Splita, za ostvarene zapažene rezultate u radu s djecom i mladima u izvanškolskim radioamaterskim aktivnostima te stručni rad i promicanje tehničke kulture u udrugama tehničke kulture na području Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije.
Dragan Mojsilović bio je član Radiokluba „Marjan“ iz Splita i Hrvatskog radioamaterskog saveza od 1976. godine. Bio je sudionik svih važnijih domaćih i međunarodnih natjecanja, a kao nastavnik telegrafije provodio je tečajeve „C“ kategorije i sudjelovao u kondicioniranju mladih operatora. Obnašao je dužnost tajnika Radiokluba „Marjan“, voditelja primopredajne sekcije i QSL menadžera.
Od 1998. član je Radiokluba „Jadera“ iz Zadra. S natjecateljskom pozivnom oznakom 9A3W radio je u važnijim međunarodnim natjecanjima.
2010. godine položio je Extra kategoriju amaterskog radiooperatora po programu FCC (Federal Communications Commision) SAD.
S vlastitom pozivnom oznakom 9A6W održao je više od 60 000 radioveza te se nalazi na American Radio Relay League Honor Roll listi u kategorijama Mixed (mješovito) i CW (telegrafija).
Godine 2014., kao član 9A3W tima, prvi put je aktivirao Park prirode i zaštićeno područje Vransko jezero iz 9AFF programa (Hrvatska flora i fauna). S ekipom Radiokluba Duga Resa i Radiokluba Karlovac sudjelovao je u aktiviranju parka prirode Lastovo te otoka iz IOCA programa.
Od 2017. godine redovito radi s mladim operatorima iz Radiokluba Kaštilac i Novi Bokanjac tijekom YOTA manifestacije (Youth on the Air) s otoka Murtera i Velikog Bročanca.
Od 1994. godine ostvarivao je zapažene rezultate na državnim, europskim i svjetskim natjecanjima, a za istaknuti je da je 3 puta bio je svjetski prvak.
Radio je pod pozivnim oznakama 4X/9A6W iz Izraela, AP2ARS iz Pakistana i ET3AA iz Etiopije.
Bio je mentor na radioamaterskom kampu Hrvatskog radioamaterskog saveza „Zvjezdano selo Mosor“ u razdoblju od 2018. do 2020. godine. U srpnju 2020. godine organizirao je rad s mladim operatorima Radiokluba Zadar i Novi Bokanjac pod posebnom pozivnom oznakom 9A164T povodom 164. obljetnice rođenja Nikole Tesle.
Za stručni rad i popularizaciju radioamaterizma i tehničke kulture na međunarodnoj i na razini Republike Hrvatske dobitnik je niza značajnih priznanja.
vrh stranice