Dani tehnike i Ljeto u tehnici Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće

11.10.2021.

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće je zbog pandemije bolesti COVID-19 prilagodila Dane tehnike novonastalim uvjetima. U dogovoru sa ravnateljima i učiteljima tehničke kulture u osnovnim školama predstavnici ZTK dogovorili su predstavljanje aktivnosti po razredima. U svakom razredu mentor je upoznao djecu s jubilejom HZTK i svrhom tehničke kulture u današnjem društvu. Nakon toga odrađena je dvosatna radionica iz područja modelarstva, robotike, elektronike ili 3D printanja i modeliranja. Na radionicama u travnju i svibnju sudjelovalo je 334 učenika.

U lipnju je Zajednica nastavila održavati radionice na Unimat strojevima. Učenici su izrezivali model aviona F16 od 3 mm šperploče po isprintanom nacrtu na samoljepivom papiru. Učenike su za ovu aktivnost pripremali nastavnici tehničke kulture, a samu radionicu su vodili mentori iz CTK Valpovo-Belišće. Na radionicama u lipnju sudjelovalo je 78 učenika iz CTK Valpovo-Belišće, OŠ Valpovo, OŠ Belišće i OŠ Veliškovci.
Zajednica je od 6. do 30. travnja 2021. organizirala i izložbu fotografija u knjižnici Augusta Cesarca u Zagrebu pod nazivom "Zaboravljena industrijska baština" na kojoj je sudjelovala sa fotografijama i motivima iz Belišća. Sve aktivnosti postavljene su na mrežne stranice Zajednice te su dostavljene radio postajama i lokalnim glasilima.
Ljeto u tehnici 2021.
Ljeto u tehnici održano je od 5. do 18. srpnja 2021. godine od 9 do 12 sati u Domu tehnike Valpovo. Sudjelovalo 190 polaznika iz: Osijeka, Zagreba, Dublina, Ladimirevaca, Donjeg Miholjca, Valpova, Belišća i okolnih mjesta. Deset mentora i voditelja u deset dana odradili su s djecom preko 50 školskih sati. Polaznicima je na raspolaganju bilo 10 radionica:
5. srpnja - SOLARNI HELIKOPTER
6. srpnja - FOTOGRAFIJA
7. srpnja - 3D MODELIRANJE I PRINTANJE
8. srpnja - BOJANJE AIRBRUS KISTOVIMA
9. srpnja - DRONOVI, SLOŽI LEGO MINDSTORMS ANDROIDA
12. srpnja - LEMLJENJE
13. srpnja - MODELARSTVO
14. srpnja - NOGOBOT i VITEŠKI BOJ
15. srpnja - RAKETARSTVO
16. srpnja - AMATERSKA RADIOGONIOMETRIJA

Ljeto u tehnici organizirano je u vrijeme smanjenja mjera vezanih uz pandemiju. Zbog velikog broja upita djece i roditelja, te online prijava i poziva, Ljeto je trajalo dva tjedna kako bi svi zainteresirani mogli sudjelovati u radionicama. Po prvi puta održane su radionice : Bojanje airbrus kistovima i Amaterska radiogoniometrija.
Ljeto u tehnici je organizirano s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje kompetencija i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti i timskog rada.
I na radionicama „Ljeta u tehnici“ djeca su upoznata s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, koja u 2021. godini obilježava 75 godina rada i djelovanja.
Većina djece koja su prvi puta sudjelovala na radionicama CTK izrazila su želju uključivanja u aktivnosti početkom školske godine 2021./2022.

Više podataka dostupno je na: 
https://www.facebook.com
https://ztkvalpovobelisce
.
vrh stranice