Dobitnici Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2012. godinu

06.03.2013.

Nagradom tehničke kulture "Faust Vrančić" za životno djelo nagrađuje se radioamater mr. sc. Božidar Pasarić.
Svečana dodjela nagrada bit će 14. ožujka 2013. u 13,00 sati u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (prizemlje, Velika dvorana).

Odbor za dodjelu Nagrade "Faust Vrančić", imenovan Odlukom Hrvatskoga sabora na sjednici 7. prosinca 2012. godine (Narodne novine, br. 138/2012.), u sastavu: prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, predsjednik Odbora te članovi: prof. dr. sc. Stjepan Car, prof. dr. sc. Božidar Matijević, Tihomir Tomčić, dipl. ing., Dubravko Diklić, dipl. ing. elektrotehnike, prof. dr. sc. Ante Markotić i dr. sc. Damir Tomić, donio je na temelju članka 37. i 39. Zakona o tehničkoj kulturi (Narodne novine, broj 76/93., 11/94 i 38/09.) i Pravilnika o Državnoj nagradi tehničke kulture "Faust Vrančić" (Narodne novine, broj 1/94.), na sjednici održanoj 29. siječnja 2013. godine Odluku o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2012. godinu.

Nagradom tehničke kulture "Faust Vrančić" za životno djelo nagrađuje se:

 • mr. sc. Božidar Pasarić, prof. engleskog jezika, književnosti i hrvatskog jezika.
  Mr. sc. Božidar Pasarić nagrađuje se nagradom za životno djelo „Faust Vrančić“ za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, posebice za osnivanje Radio-kluba „Osijek“. Na području radiotehnike ostvaruje niz zapaženih radioamaterskih konstrukcija, a posebno se ističu kratkovalni prijamnici i odašiljači za radioamatere. Izradio je kratkovalni odašiljač koji je više od 30 godina u Radio-klubu „Osijek“ bio predložak i uputa kako graditi kratkovalne odašiljače u hrvatskim radio-klubovima. Pod njegovim vodstvom snimljen je amaterski film „Lopta“ koji je na Venecijanskom festivalu amaterskog filma „Decima musa“ 1964. godine osvojio prvo mjesto. To je ujedno i prvi put u povijesti da je amaterski film iz Hrvatske osvojio glavnu nagradu na jednome međunarodnom festivalu. Pojavom prvih računala razvio je intenzivnu djelatnost na informatizaciji riječkih škola i na širenju računalne pismenosti u njima. Autor je više stručnih knjiga i priručnika među kojima i „ZX Spectrum – uvod u rad i programiranje“, „Radiotehnika 1 – početnica za radioamaterske konstruktore“ koja je postala temeljni udžbenik za radioamaterske konstruktorske tečajeve u hrvatskim radio-klubovima sve do danas. Posebno treba spomenuti njegove serije članaka koje su izlazile u časopisu „Elektronika za mlade“ i „Digitalna elektronika za mlade“, gdje je autor pokazao kako treba pisati jednostavno i razumljivo za mladež o dosta složenim i apstraktnim tehničkim sadržajima kojima elektronika obiluje. Vodio je tečajeve za radioamatere-operatore. U klubu je pokrenuo i „Malu školu radiotehnike“ za početnike konstruktore koju je registrirao i britanski radioamaterski tisak kao primjer kako treba raditi s mladima. Napisao je i potreban „Vodič kroz P-radioamaterski ispit“. Dobitnik je i najvišega radioamaterskog priznanja Zlatne plakete „Nikola Tesla“ i u hrvatskim radioamaterskim skupovima javno mu daju naziv „Doajen hrvatskoga radioamaterizma“.

Godišnjom nagradom tehničke kulture "Faust Vrančić" nagrađuju se:

 • Marko Paunović, dipl. ing. strojarstva u INA d.d., Zagreb
 • Mate Ćalušić, profesor PTO-a, Osnovna škola Milke Trnine, Križ
 • Janja Barić, profesorica PTO-a, Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera, Trnava
 • Aleksandar Muharemović
 • Antun Marošević, nastavnik tehničke kulture u mirovini
 • Zvonimir Lernatić, dipl. ing. strojarstva, Petrokemija d.d., Kutina
 • Zvonimir Viduka, dipl. ing. elektrotehnike, Altpro d.o.o., Zagreb
 • Tomislav Cvitić, dipl. ing. graditeljstva, NEBOREX d.o.o. za usluge, istraživanje i razvoj, Zagreb
 • Tomislav Nikolić, nastavnik biologije i kemije, Zajednica tehničke kulture grada Splita, Split
 • dr. sc. Ana Sović, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu.

Godišnjom nagradom tehničke kulture "Faust Vrančić" za pravne osobe nagrađuju se:

 • Radio-klub "August Cesarec" Pregrada, Pregrada
 • Filmsko-kreativni studio VANIMA, Varaždin
 • Foto-klub Valpovo, Valpovo.

Svečana dodjela Državne nagrade "Faust Vrančić" za 2012. godinu  bit će u četvrtak 14. ožujka 2013. u 13,00 sati u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38, Zagreb (prizemlje, Velika dvorana).

Obrazloženje Odluke možete preuzeti ovdje.

vrh stranice