Dobitnici Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2014. godinu

15.04.2015.

Za izniman doprinos razvoju i unapređenju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture ''Faust Vrančić'' ukupno je dodijelio 14 nagrada, od toga jednu nagradu za životno djelo, 8 godišnjih nagrada pojedincima, jednu godišnju nagradu grupi pojedinaca i četiri godišnje nagrade pravnim osobama.

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture ''Faust Vrančić'', imenovan Odlukom Hrvatskoga sabora na sjednici 7. prosinca 2012. godine (Narodne novine, br. 138/2012.), u sastavu: prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, predsjednik Odbora te članovi: izv. prof. dr. sc. Stjepan Car, prof. dr. sc. Božidar Matijević, Tihomir Tomčić, dipl. ing., Dubravko Diklić, dipl. ing., prof. dr. sc. Ante Markotić i dr. sc. Damir Tomić, na temelju članka 37. i 39. Zakona o tehničkoj kulturi (Narodne novine, broj 76/1993., 11/1994. i 38/2009.) i Pravilnika o Državnoj nagradi tehničke kulture ''Faust Vrančić'' (Narodne novine, broj 1/1994.), na sjednici održanoj 28. siječnja 2015. godine donio je

ODLUKU
o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture ''Faust Vrančić'' za 2014. godinu

I. Državnom nagradom tehničke kulture ''Faust Vrančić'' za životno djelo nagrađuje se:

prof. dr. sc. Petar Biljanović, Udruga inovatora Hrvatske, Zagreb, za doprinos razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Prof. dr. sc. Petar Biljanović rođen je 1938. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu 1961. godine, magistrirao 1966. godine, a doktorirao na istom fakultetu 1972. godine. Na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu zaposlio se 1963. gdje radi sve do umirovljenja 2008. godine. Istraživački i nastavno osmislio je i predavao više kolegija na dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi iz područja elektroničkih elemenata, elektroničkih sklopova i mikroelektronike. Uz nastavu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, održavao je sveučilišnu nastavu i na fakultetima i visokoškolskim ustanovama u Puli, Skoplju, Banjoj Luci, Sarajevu i Rijeci. Održao je veliki broj predavanja na inozemnim sveučilištima i znanstvenim institutima te niz pozvanih predavanja na međunarodnim konferencijama. Vodio je 15 velikih znanstvenoistraživačkih projekata na kojima je surađivalo preko 300 istraživača s većeg broja fakulteta i instituta. Objavio je 70 znanstvenih i stručnih radova. Dobio je nagradu J. J. Strossmayer za najbolje znanstveno djelo iz područja tehničkih znanosti za 1996. godinu. Sa suizumiteljima je dobio srebrnu medalju za izum silicijskoga grijaćeg elementa i senzora na Svjetskoj izložbi patenata 12. INPEX u Pittsburghu 1996. godine. Nositelj je FER-ove nagrade „Zlatna plaketa Josip Lončar“ za 2000. godinu kao priznanje za dugogodišnji iznimno uspješni nastavni i znanstvenoistraživački rad. Za svoj inovatorski opus nagrađen je uglednim inovatorskim nagradama u zemlji i inozemstvu (INOVA, RAST, INPEX i dr.). Član je Udruge inovatora Hrvatske. U inovatorskim krugovima, prof. Biljanović prepoznatljiv je kao objektivan, korektan i nadasve stručan u procjeni i ocjeni kvalitete i inovativne razine inovacija što dokazuje kao čelnik Ocjenjivačkog suda na izložbi ARCA u Zagrebu.

II. Godišnjom Državnom nagradom tehničke kulture ''Faust Vrančić'' nagrađuju se:

1. dr. sc. Iva Bojić, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva
2. Nikola Dmitrović, profesor mentor, XV. gimnazija, Zagreb
3. Božidar Fajs, elektromehaničar, Zajednica tehničke kulture Karlovačke županije
4. Zvonimir Hajnc, nastavnik, Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće
5. Ružica Kamenjašević, diplomirani inženjer, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka
6. izv. prof. dr. sc. Robert Kolundžić, Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice", Zagreb; izv. prof. dr. sc. Janoš Kodvanj, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje; Tomislav Čengić, dr. med., Klinički bolnički centar "Sestre milosrdnice", Zagreb
7. Sonja Pavlić, učitelj savjetnik, Osnovna škola Dobriše Cesarića, Zagreb
8. dr. sc. Dragan Roša, Zvjezdarnica Zagreb - Zagrebački astronomski savez
9. Zoran Vukić, profesor, Osnovna škola kneza Trpimira, Kaštel Gomilica.

III. Godišnjom Državnom nagradom tehničke kulture ''Faust Vrančić'' za pravne osobe nagrađuju se:

1. Centar tehničke kulture Čeminac, Čeminac
2. Foto kino video klub "Zadar", Zadar
3. Kajak kanu klub Varteks, Varaždin
4. Zajednica tehničke kulture grada Splita, Split.

Za izniman doprinos razvoju i unapređenju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu ukupno je dodijeljeno 14 nagrada, od toga jedna nagrada za životno djelo, osam godišnjih nagrada pojedincima, jedna godišnja nagrada grupi pojedinaca i četiri godišnje nagrade pravnim osobama.

Dokumenti za preuzimanje

Odluka o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture ''Faust Vrančić'' za 2014. godinu

Obrazloženje Odluke o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture ''Faust Vrančić'' za 2014. godinu

vrh stranice