Državna razina Modelarske lige 2015./2016. okupila 54 najbolja modelara Republike Hrvatske

31.05.2016.

Državna razina Modelarske lige 2015./2016. održana je od 27. do 29. svibnja 2016. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji sa županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama. Liga je pokrenuta početkom školske godine 2012./2013., s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva.
U školskoj godini 2015./2016. održano je ukupno 29 natjecanja u 18 županija, u kojima je sudjelovalo 1067 učenika od 5. do 8. razreda, iz 197 škola i udruga, pod vodstvom 180 učitelja/mentora. U odnosu na prošlu školsku godinu, u natjecanju je sudjelovalo 54,63 % više natjecatelja.

Na državnoj razini natjecanja sudjelovalo je 54 učenika, od kojih 10 učenika s teškoćama u razvoju.

Državna razina Modelarske lige započela je 28. svibnja 2016. svečanim otvorenjem ispred Nacionalnog centra tehničke kulture. Na otvorenju su sudjelovale kulturno-umjetničke i glazbene udruge s područja Grada Kraljevice: Dječji zbor Hrvatskog glazbenog društva „Zvijezda Danica“ pod vodstvom umjetničkog voditelja gospodina Krešimira Škunce; Kulturno umjetničko društvo Lanterna pod vodstvom gospođe Andrine Frlete; Učenici OŠ Kraljevica pod vodstvom učiteljice Sunčice Vučković te Udruga „Djeca Kraljevice“ pod vodstvom gospođe Diane Oštarić.
Natjecatelje i mentore pozdravili su: predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, gospodin Ivan Vlainić, dogradonačelnik Grada Kraljevice, gospodin Alan Crnković i voditeljica Nacionalnog centra tehničke kulture, gospođa Biljana Trifunović.

Svi sudionici natjecanja su u 4 sata izrađivali isti zadatak - tehničku tvorevinu Katapult, prema nacrtu Hrvoja Vrhovskog i Danijela Šimunića. Zadatak na državnoj razini natjecanja se vrednovao na isti način kao i zadaci na županijskoj razini natjecanja, odnosno, vrednovali su se sljedeći elementi: preciznost i urednost izrade i spajanja pozicije uratka, organizacija radnog mjesta, inovativnost i dizajn dovršenog uratka, pravilna uporaba alata i strojeva te funkcionalnost tehničke tvorevine.

Natjecanje je provedeno u skladu s Pravilima Modelarske lige 2015./2016., a Ocjenjivačko povjerenstvo, u sastavu: Đula Nađ (predsjednik OP); Leon Zakanji (član OP); Sanja Kovačević (članica OP); Antun Šikić (član OP); Damir Ereš (član OP) je najboljim modelarima Republike Hrvatske u 2015./2016. proglasilo sljedeće ekipe:

KATEGORIJA 1

1. mjesto: Rebecca Šurija i Dora Čičin Šain, mentorica Ružica Gulam (OŠ Vodice);
2. mjesto: Nina Slapničar i Marina Hajdarović, mentorica Svjetlana Seljanec Savković (OŠ Jure Kaštelana, Zagreb);
3. mjesto: Ivan Muža i Martin Drčić, mentorica Marija Vrbanac (OŠ Braća Ribar Sisak).

KATEGORIJA 2

Marija Jaković i Antonija Jaković, mentor Marko Gajer, asistentica Kristina Jaković (OŠ u Đulovcu)

Svi sudionici državne razine natjecanja Modelarska liga dobili su pohvalnice (učenici) i zahvalnice (mentori) za sudjelovanje u Modelarskoj ligi 2015./2016. Tri najbolje ekipe učenika osvojili su prigodne nagrade: sudjelovanje u 9. ljetnoj školi tehničkih aktivnosti (1. mjesto), modelarski stroj Unimat 1 Basic (2. mjesto), te prigodna alat u protuvrijednosti 1000 kn (3. mjesto). Ekipa učenika s teškoćama u razvoju čiji je rad istaknut kao najbolji, osvojila je modelarski stroj Unimat 1 Basic. Sve nagrade je osigurala Hrvatska zajednica tehničke kulture.

U suradnji s Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka, za sve sudionike natjecanja održana je prezentacija letenja radio-upravljanog modela F-22 Raptor te radionica izrade mini klizača od balze SIKI-13 i klizača od stiropora MAKI-13. Radionice su vodili gospodin Antun Šikić i gospodin Danijel Rakić. Nakon natjecanja, za učenike je održana i radionica Lego® Mindstorms EV3, koju je vodio gospodin Zvonimir Lapov-Padovan. 

Uz mnoge uvažene goste i zainteresirane građane, natjecanje je posjetio i gospodin Manfred Heidl, vlasnik tvrtke The Cool Tool koja proizvodi strojeve Unimat 1 Basic koje Hrvatska zajednica tehničke kulture koristi za provedbu programa modelarstva. 

Iz medija

vrh stranice