Državna razina Modelarske lige 2024.

21.05.2024.

Državna razina Modelarske lige 2024. održana je od 17. do 19. svibnja 2024. u Stubičkim Toplicama. Ove godine natjecatelji su radili autić na gumicu. Auto ima zapinjač i jednu gumicu te, kada se napne i pusti, odvozi nekoliko metara.

Prva tri mjesta su osvojili:

• Klara Miljančić i Antonija Vinković iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, pod mentorstvom Franje Jambrovića, iz Lopatinca.
• Marko Švegović i Luka Lončar iz KTK „Vector“, Koprivnički Ivanec, pod mentorstvom Maria Švegovića, iz Koprivnički Ivanec.
• Ivan Horvat i Roko Svat iz OŠ Vladimir Nazor Virovitica, pod mentorstvom Stevana Radijevca, iz Virovitice.

Djeca s poteškoćama u razvoju:

• Mario Bakek i Ivan Kožić iz COO Krapinske Toplice, pod mentorstvom Jelene Huško.
• Leonardo Fučec i Danijel Mesarić iz COO Čakovec, pod mentorstvom Vedrana Vurušića.

Rezultati

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva i maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) provodi u svim županijama i Gradu Zagrebu, u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama. Ekipa se sastoji od dva učenika osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda koje na natjecanje dovodi jedan mentor. Učenici s poteškoćama u razvoju izrađuju isti rad kao i ostale ekipe, ali njihov je rad djelomično prilagođen njihovim sposobnostima te se ne vrednuje na isti način kao radovi ostalih sudionika natjecanja (ne rangiraju se), već se izdvaja najbolji rad. Natjecatelji unutar svake ekipe zajednički izrađuju jednak projektni zadatak tijekom 3 puna sata (180 minuta) na županijskoj razini, a 4 puna sata (240 minuta) na državnoj razini Modelarske lige.

Liga je pokrenuta početkom školske godine 2012./2013. s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, te izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola. Modelarska liga povezuje zajednice tehničke kulture (sustav neformalnog obrazovanja) sa školama (sustav formalnog obrazovanja) te potiče rješavanje dijela tehničko-materijalnih ograničenja, kao i suradnju između škola i zajednica tehničke kulture. Upravo ovim programom Hrvatska zajednica tehničke kulture potiče svoju mrežu članica na suradnju sa školama i stvaranje novih programa koji će ojačati kapacitete tehničke kulture na regionalnim razinama i osigurati sustavni razvitak tehničke pismenosti djece i mladih. HZTK u Modelarskoj ligi osigurava organizatorima županijske razine natjecanja osnovne resurse za provedbu natjecanja (administrativna podrška, potrošni materijal, oprema).

HZTK će nagraditi učenike iz pobjedničke ekipe državne razine Modelarske lige sudjelovanjem na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti.


vrh stranice