Državna razine Modelarske lige održana u Nacionalnom centru tehničke kulture

02.06.2015.

Državna razina Modelarske lige 2014./2015. održana je od 30. do 31. svibnja 2015. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva i maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji sa županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama. Liga je pokrenuta početkom školske godine 2012./2013., s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva.

U ovoj školskoj godini ukupno je održano 19 natjecanja u 14 županija, na kojima je sudjelovalo 690 učenika od 5. do 8. razreda, iz 159 škola i udruga, pod vodstvom 145 učitelja i mentora.
Na državnoj razini natjecanja sudjelovala su 42 županijska prvaka, od kojih 6 učenika s poteškoćama u razvoju.
Svi sudionici natjecanja su u 4 sata izrađivali isti zadatak - tehničku tvorevinu Pasivni zvučnik, prema nacrtu Danijela Šimunića. Zadatak na državnoj razini natjecanja se vrednovao na isti način kao i zadaci na županijskoj razini natjecanja, odnosno, vrednovali su se sljedeći elementi: preciznost i urednost izrade i spajanja pozicije uratka, organizacija radnog mjesta, inovativnost i dizajn dovršenog uratka, pravilna uporaba alata i strojeva te funkcionalnost tehničke tvorevine.

Natjecanje je provedeno u skladu s Pravilima Modelarske lige 2014./2015., a ocjenjivačko povjerenstvo, u sastavu: Leon Zakanji (predsjednik OP); Jasenka Čirjak (članica OP); Irena Tošić (članica OP); Petar Dobrić (član OP); Damir Ereš (član OP) je najboljim modelarima Republike Hrvatske u 2014./2015. proglasilo sljedeće ekipe:

Kategorija 1

 1. Tena Umljenović i Korina Pribičević pod vodstvom mentorice Dragice Terzić (OŠ 22. lipnja, Sisak)
 2. Zvonimir Koprivnjak i Alen Tuđina pod vodstvom mentora Zvonka Koprivnjaka (OŠ Janka Leskovara, Pregrada; KMT Krapinsko-zagorske županije)
 3. Mihael Žagar i Marko Udvari pod vodstvom mentora Ante Starčevića i Danijele Jobač (OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci; Aero klub „Dragutin Novak“ Križevci

Kategorija 2
Istaknuti rad

 • Mario Makek i Josip Pleško pod vodstvom mentorice Erne Petek (OŠ pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice)

Pohvaljeni rad

 • Klaudio Opuvačić i Ema Bečeheli pod vodstvom mentora Angeline Zdravčević i Antuna Šikića (Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" Osijek, Osijek)
 • Stjepan Ručević i Nives Adamović pod vodstvom Angeline Zdravčević i Antuna Šikića (Centar za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" Osijek, Osijek)

Svi sudionici državne razine natjecanja Modelarska liga dobili su pohvalnice (učenici) i zahvalnice (mentori) za sudjelovanje u Modelarskoj ligi 2014./2015. Tri najbolje ekipe učenika osvojili su prigodne nagrade: sudjelovanje u 8. ljetnoj školi tehničkih aktivnosti (1. mjesto), modelarski stroj Unimat 1 Basic (2. mjesto), Bauhaus poklon bon u vrijednosti 1000 kn (3. mjesto). Ekipa učenika s poteškoćama u razvoju čiji je rad istaknut kao najbolji, osvojila je modelarski stroj Unimat 1 Basic. Sve nagrade je osigurala Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Za vrijeme trajanja natjecanja, održana je i promocija nove zbirke predložaka za izradu tehničkih tvorevina, autora profesora Ivana Rajsza, u izdanju Hrvatske zajednice tehničke kulture. Mentorima-sudionicima natjecanja podijeljeni su primjerci zbirke, a Zbirka predložaka Modelarstvo 2 – Izrada uporabnih tehničkih tvorevina dostupna je za preuzimanje ovdje.

Prije državne razine natjecanja, prigodnim je programom obilježena 10. godišnjica rada Nacionalnog centra tehničke kulture u kojem je od otvaranja sudjelovalo 15 tisuća zaljubljenika u tehniku iz cijele Hrvatske, od učeničke pa do zrelije dobi, učitelji, hobisti, daroviti učenici, učenici s poteškoćama u razvoju te građani iz Kraljevice i Primorsko-goranske županije. Danas se u Centru tijekom godine održavaju stručna usavršavanja za učitelje i mentore, stručni seminari članica Hrvatske zajednice tehničke kulture, terenska nastava za škole s područja cijele Republike Hrvatske te proljetne i ljetne škole tehničkih aktivnosti za učenike osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.
Nakon održane svečane sjednice Upravnog odbora HZTK, proslavi 10. godišnjice rada NCTK-e, prisustvovali su:

 • Upravni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture
 • Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, prof. dr.sc. Ante Markotić
 • Glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture, gospođa Zdenka Terek
 • Počasni predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeke, gospodin Veljko Karabaić
 • Tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeke, gospodine Kazimir Mihić
 • Predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Kraljevice i ravnatelj OŠ Kraljevica, gospodin Zrinko Tijan
 • Predsjednik Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, gospodin Marin Kordić
 • Gradonačelnik Grada Kraljevice u vrijeme otvorenja Nacionalnog centra tehničke kulture, gospodin Gojko Gudac
 • Direktor i vlasnik tvrtki Dalmont i Dalmont-turizma, gospodin Ivan Ivić
 • Direktor Turističke zajednice grada Kraljevice, gospodin Robi Krulić
 • Direktor Croatia Agenta Kraljevica, gospodin Neven Rempešić

10. godišnjicu Centra su proslavile i svojim nastupom uveličali: učenički zbor OŠ Kraljevica pod vodstvom profesora Gordana Slabija; Kulturno umjetničko društvo Lanterna i skupina Medice pod vodstvom Andrine Frlete i Plesna skupina „Dance Queen“ pod vodstvom gospođe Sandre Ložnik Videčak.

vrh stranice