Državno prvenstvo u podvodnoj fotografiji

21.07.2021.

Ronilački klub Ugor je bio domaćin Državnog prvenstva u podvodnoj fotografiji održanom od 21. do 23. svibnja 2021. godine u organizaciji Hrvatskog ronilačkog saveza. Natjecanje je održano na Vrsaru uz poštivanje svih epidemioloških mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Održavanje Državnog prvenstva u podvodnoj fotografiji i sudjelovanje predstavnika Republike Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji omogućeno je potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture kroz financiranje programa javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.
U kategoriji DSLR aparata sudjelovalo je devet natjecatelja. Prvo mjesto osvojio je Damir Zurub (RK Roniti se mora, Zagreb) s modelom Katarinom Marijom Mihaljinec. Damir Zurub ujedno je osvojio koji je osvojio najviše sveukupnih bodova na natjecanju. Drugo mjesto osvojio je Marino Brzac (RK Roniti se mora, Zagreb) s modelom Katarinom Marijom Mihaljinec, a treće mjesto Karlo Maćaš (KPA Vodomar, Duga Resa) s modelom Lucijom Perković.

Pobjednik u kategoriji kompakt aparata bio je Fisnik Sahatciu (KPA 3. maj, Rijeka), drugo mjesto pripalo je Antonu Prekalju (RK Ugor, Vrsar), a treće Lovri Rašanu (RK Roniti se mora, Zagreb). U ovoj kategoriji se ukupno natjecalo deset natjecatelja. Marino Brzac osvojio je nagradu za najljepšu fotografiju natjecanja dok je RK Roniti se mora iz Zagreba zauzeo prvo mjesto u ekipnom plasmanu. Temeljem rezultata ostvarenih na državnom prvenstvu proveden je izbor članova reprezentacije za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u podvodnoj fotogafiji koje će se održati u Madeiri (Portugal) od 4. do 9. listopada 2021. Hrvatsku će predstavljati fotografi Damir Zurub i Marino Brzac te modeli Katarina Marija Mihaljinec i Sandra Sertić. Potaknuti uspjesima hrvatskih predstavnika iz prošlih godina, i ove godine očekujemo fantastične rezultate.Prvenstvo je bilo medijski popraćeno od strane tiskovina Glas Istre, Jutarnji list i Scuba life te lokalnih internetskih portala i specijaliziranih medija koji se bave problematikom ronjenja. Zahvaljujući trudu domaćina i stručnosti ocjenjivačkog žirija navedeno prvenstvo pokazalo se kao idealna prilika za razmjenu znanja, učenje i usavršavanje vještina te uživanje u hrvatskom podmorju nakon kojeg nam za uspomenu ostaju predivne fotografije.
vrh stranice