Edukativna CB radionica

27.07.2022.

Edukativna CB radionica za marginalizirane program je Hrvatskog saveza CB radioklubova iz programskog područja „Uključivanje socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina u aktivnosti tehničke kulture.“ Radionica je održana u Odmaralištu „Sloga“ Koprivnica u Prvić Luci na otoku Prviću u dva temrina: od 26.lipnja do 1.srpnja i od 3. do 8. srpnja 2022. godine.
Na radionici je sudjelovalo ukupno 48 polaznika, učenika osnovnoškolskog uzrasta iz Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Ličko-senjske županije u pratnji edukatora, asistenata te pedagoškog vodstva. U svrhu provedbe i odabira polaznika poslani su pozivi školama partnerima s područja Banovine: osnovna škola Ivan Goran Kovačić Gora, Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja, Osnovna škola Jabukovac, Jabukovac te im je prepušten odabir polaznika. Isto tako, sudjelovali su polaznici iz ostalih dijelova Republike Hrvatske (Požega, Velika, Tenja, Gospić), a čiji je odabir isto tako bio dan školama partnerima na dispoziciju. Prijevoz kombi vozilima organiziran je na relaciji Osijek-Požega-Petrinja-Srima te osiguran smještaj u šatorima, prehrana te materijal za radionice. Program radionice uključivao je rukovanje CB-PMR uređajima i uspostavljanje veze, DX veza i međunarodna fonetska abeceda, te orijentacija i topografija koju je provodio Đuka Pelcl. Na radionici elektrotehnike učenici su izrađivali jedno od prvih tehničkih sredstava odnosno tipkalo za Morseovu abecedu- popularno zvano i „Zujalica“. Ovaj tematski rad proteže se kroz sve naše radionice, a osmislio ga je Marijan Magdić, predsjednik CBRK Krk. Njegovu ideju na terenu proveli su Vladimir Koduela, prof. i Tomislav Memedović. Dijelovi rada sačinjeni su od različitih tehničkih materijala- tipkalo je isprintano na 3D printeru, kutija izrađena od šperploče rezultat je rada na laseru te izrezana Unimat-1 strojevima
Sama unutrašnjost čini elektronički sklop s integriranim krugom u sredini i pasivnim komponentama (otpornici, kondenzatori, itd.). Time su polaznici na jednome radu naučili interdisciplinarnost djelatnosti odnosno kako se rad na 3D printeru, modelarstvo te elektrotehnika isprepleću i nadopunjavanju i kako „stari“ izum može dobiti sasvim moderno ruho. Tomu nadodajemo kako su polaznici naučili i osnove komuniciranja telegrafijom. Polaznici radionice bili su osigurani od nezgode za vrijeme boravka te su na poklon dobili promotivnu majicu i priznanje. Slobodno vrijeme osim odlaska na kupanje bilo je popraćeno kreativnim radionicama (3D olovka), nogometom, košarkom, pikadom, vožnjom čamcem, te rekreativnim šetnjama otokom. Isto tako, u suradnji sa plivačkim klubom Sportico iz Osijeka proveden je program škole plivanja za sve polaznike. Tijekom programa koristile su se suvremene nastavne metode te rekviziti i pomagala primjerena za uzrast djece. Nakon završenog programa polaznici su dobili diplomu na čijoj poleđini je opisan stupanj usvojenost znanja plivanja.
Usvajanjem osnovnih sadržaja CB radioamaterizma, polaznici su se ujedno pripremali za sudjelovanje na 6. Nacionalnom CB kupu koji će se održati od 23. do 26. kolovoza 2022. u Osijeku, a u kojem će sudjelovati učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz cijele Hrvatske s interesom za komunikacijsku tehniku.
vrh stranice