Edukativne radionce tehničkih aktivnosti ZTK Splita

16.07.2021.

 

Zajednica tehničke kulture grada Splita svake godine tijekom ljetnih praznika organizira provođenje ljetnih radionica tehničkih aktivnosti s ciljem razvijanja kreativnosti, motorike, stvaralaštva, kritičkog razmišljanja, poticanja međuučeničke suradnje i razvijanja afiniteta prema tehničkim djelatnostima. Posebna pozornost posvećuje se dječjoj prirodno urođenoj znatiželji te se potiče istraživačko učenje, kao i individualizirani, individualni i timski rad. Radionice obuhvaćaju nekoliko područja tehničke kulture (robotika i automatika, informatika i programiranje, modelarstvo), te su prilagođene učeničkom uzrastu i sposobnostima.

28. lipnja. 2021. započeo je program ljetnih radionica tehničkih aktivnosti (robotike, automatike, programiranja i modelarstva). Učenici su do sada naučili što je robotika i čime se bavi, što su roboti, što je automatika, što programiranje te su povezali sva tri područja u jedno. Upoznali su program mBlock i mBot robote, na robotima su primjenjivali naredbe u sklopu raznih zadataka, izrađivali vlastite igre koje su međusobno ocjenjivali, konstruirali vlastite robote, upoznali strujni krug te naučili izraditi umanjenu verziju električnog automobila. Na modelarstvu su se upoznali s raznim alatima, izradili jednostavne uporabne predmete, savladali tehniku slaganja papira – Origami, te izradili vlastite makete barki. Osim svega navedenog, učenici su naučili i kako surađivati s drugima, kako kritički procjenjivati tuđi i vlastiti rad, kako dati i prihvatiti konstruktivnu kritiku, te su sklopili nova prijateljstva.

Radionice pohađa šesnaest učenika od drugog do osmog razreda osnovne škole, s područja grada Splita i okolice, a program će se provoditi do 3. kolovoza 2021. godine u prostorijama Zajednice tehničke kulture grada Splita (Varaždinska 53).
vrh stranice