Festival tehničke kulture održan u Križevcima

13.11.2018.

Festival tehničke kulture, jedinstvena manifestacije kojom Hrvatska zajednica tehničke kulture šestu godinu za redom popularizira raznolikost tehničke kulture i potiče uključivanje djece i mladih u programe tehničke kulture, održan je 26. i 27. listopada 2018. u dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima.

Uz Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i nacionalne saveze tehničke kulture, na Festivalu su se tijekom dva dana predstavili Zajednica tehničke kulture Koprivničko-križevačke županije kao suorganizator i Zajednica tehničke kulture Križevci kao domaćin, a kao gosti su se predstavili domaćin Festivala tehničke kulture 2019. godine - ZTK Grada Rijeka, kao i CARNet i STEMI d.o.o.

Kao i na pet prethodna izdanja Festivala tehničke kulture, Festival 2018. je popularizirao raznolikost tehničke kulture: modelarstvo, elektroniku, automatiku, raketno modelarstvo, informatiku, robotiku, radiokomunikaciju, CB komunikaciju, astronomiju, brodomaketarstvo, zrakoplovno modelarstvo, jedriličarsko modelarstvo, fotografiju, filmsko i video stvaralaštvo, učeničko zadrugarstvo, inovatorstvo, ronjenje i kajakaštvo.

Na svečanosti otvorenja sudjelovali su predstavnici Hrvatske zajednice tehničke kulture, ZTK Koprivničko-križevačke županije, ZTK Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca. Prigodnim riječima su se obratili predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, predsjednik ZTK Koprivničko-križevačke županije Ante Starčević, predsjednik ZTK Grada Križevaca g Ivan Knok, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn. U glazbenom programu nastupili su učenici Glazbene škole „Alberta Štrige“ Križevci – solistica Lana Čakija i Kvartet tambura u sastavu: Ivan Jambrec, Klaudije Mažar, Ivan Pavljak i Josip Berend.

Nakon otvorenja predstavnici Koprivničko - križevačke županije i Grada Križevaca posjetili su sve izlagače i najavilo još svjetliju budućnost tehničke kulture u Koprivničko-križevačkoj županiji.

U različitim radionicama, demonstracijama, izložbama, projekcijama i natjecanjima su sudjelovali učenici vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, kao i ostali građani koji su se imali prilike upoznati s različitim granama tehnike, aktivno sudjelovati, steći nova znanja i iskustva te dobiti informacije o programima tehničke kulture za djecu i mlade koji se održavaju diljem Republike Hrvatske.

U radionicama Hrvatske zajednice tehničke kulture više od 420 djece i mladih vrtićke, osnovnoškolske, srednjoškolske i studentske dobi te brojni učitelji, mentori i ostali zaljubljenici u tehniku izradili su različite tehničke tvorevine koje su ponijeli kući.

Više fotografija dostupno je na Facebooku HZTK.

vrh stranice