Festival tehničke kulture u Osijeku okupio rekordan broj izlagača i posjetitelja

19.10.2017.

Novo izdanje Festivala tehničke kulture, jedinstvene manifestacije kojom Hrvatska zajednica tehničke kulture već petu godinu za redom promovira inovativne ideje, popularizira tehniku i potiče kreativnost djece i mladih održano je u NŠD Gradski vrt u Osijeku 13. i 14. listopada 2017.
U radionicama je sudjelovao rekordan broj učenika vrtićkog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta koji su se imali prilike upoznati s različitim granama tehnike, aktivno sudjelovati u radionicama te dobiti informacije o programima izlagača za djecu i mlade koji se održavaju tijekom cijele godine diljem Republike Hrvatske.

U dva dana trajanja Festivala, nizom besplatnih radionica, prezentacija, projekcija, izložbi i natjecanja iz brojnih grana tehničke kulture, predstavljene su aktivnosti i postignuća Hrvatske zajednice tehničke kulture, nacionalnih saveza tehničke kulture, zajednica domaćina i njezinih članica, programskih partnera Hrvatske zajednice tehničke kulture i zajednica koje će preuzeti domaćinstvo sljedeće godine.

FOTOGALERIJA

Svečanosti otvorenja prethodila je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalnih i nacionalnih medija kojima su Festival predstavili predstavnici organizatora i suorganizatora Festivala: Ivan Vlainić, predsjednik HZTK, Biljana Trifunović, koordinatorica Festivala, Marin Kordić, predsjednik ZTK Osječko-baranjske županije i Ivo Grgić, tajnik ZTK Osječko-baranjske županije te predstavnici partnera - Antun Šikić, predsjednik ZTK Grada Osijeka i Danijel Rakić, tajnik ZTK Grada Osijeka.
Na svečanosti otvorenja sudjelovali su predstavnici Hrvatske zajednice tehničke kulture, ZTK Osječko-baranjske županije, ZTK Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Agencije za odgoj i obrazovanje te brojnih odgojno-obrazovnih institucija i akademske zajednice s područja Osječko-baranjske županije.
Na svečanosti otvorenja Festivala posjetiteljima su pozdravne riječi uputili predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture gospodin Ivan Vlainić, predsjednik ZTK Osječko-baranjske županije gospodin Marin Kordić, predsjednik ZTK Grada Osijeka gospodin Antun Šikić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka gospodin Boris Piližota te zamjenik župana Osječko-baranjske županije gospodin Goran Ivanović Lac. Peti Festival tehničke kulture otvoren je simboličnim odmjeravanjem snaga govornika u bacanju modela aviona, nakon kojega su čelnici Grada i Županije posjetili sve izlagače i najavili još svjetliju budućnost tehničke kulture u Osječko-baranjskoj županiji.
Zahvaljujući podršci Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka te kontinuiranim aktivnostima koje provode ZTK Osječko-baranjske županije i ZTK Grada Osijeka u središtima tehnike u cijeloj županiji, Festival je posjetio rekordan broj djece i mladih vrtićkog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog i studentskog uzrasta te brojni učitelji i mentori i ostali zaljubljenici u tehniku koji su se na ovoj jedinstvenoj manifestaciji upoznali s najboljim postignućima tehnike u Republici Hrvatskoj te aktivnim sudjelovanjem u radionicama izradili različite tehničke tvorevine.
Uz Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i nacionalne saveze, na Festivalu su se predstavili domaćini - ZTK Osječko-baranjske županije i ZTK Grada Osijeka te brojne udruge s područja Osječko-baranjske županije, a kao gosti su se predstavili: CARNet, FabLab Hrvatska, STEMI d.o.o., FERIT Osijek, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Srednja škola Valpovo, Strojarska tehnička škola Osijek, COO Ivan Štark, Centar za kulturu iz Pečuha, Građevinski fakultet Osijek te domaćini Festivala tehničke kulture 2018. - ZTK Križevci i ZTK Koprivničko-križevačke županije. 

Kao i četiri prethodna izdanja Festivala, različitim praktičnim radionicama, projekcijama, izložbama, prezentacijama i demonstracijama, peti Festival je prikazao hvalevrijednu raznolikost tehničke kulture: modelarstvo, elektroniku, automatiku, raketno modelarstvo, informatiku, robotiku, radiokomunikaciju, CB komunikaciju, astronomiju, brodomaketarstvo, zrakoplovno modelarstvo, jedriličarsko modelarstvo, fototehniku, filmsko stvaralaštvo, učeničko zadrugarstvo, inovatorstvo, ronjenje s naglaskom na podvodnu fotografiju i kajakaštvo s naglaskom na gradnju čamaca.

Uskoro pročitajte detaljnije o programu izlaganja. 

vrh stranice