Film svima

08.10.2020.

Zahvaljujući vrijednoj donaciji Centra tehničke kulture Rijeka i Hrvatske zajednice tehničke kulture koji su izradili i donirali zaštitne vizire, te zahvaljujući Udruzi Kamensko koja je izradila posebne zaštitne maske, svi sudionici na festivalu imali su priliku ravnopravno sudjelovati i istovremeno zaštititi svoje zdravlje.
U subotu, 26.rujna, zatvoreno je peto izdanje inkluzivnog programa" Film svima " na kojem je publika imala priliku pogledati ukupno pet filmova: Vlak u snijegu, redatelja Mate Relje iz 1976., koji je nastao u produkciji Croatia filma; zatim dva filma nastala u sklopu projekta „Reci, pa ispeci 2“ udruge Filmaktiv i udruge PaRiter u suradnji s Učeničkim domom Podmurvice – Udruga slijepih – S bijelim štapom i Rušenjem barijera do slobode – Elizabeta Vega; film Gazda, redatelja Darija Juričana iz 2016., nastalog u produkciji Blank – filmskog inkubatora i Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo kao i film Dnevnik Diane Budisavljević, redateljice Dane Budisavljević, koji je nastao 2019. u produkciji Hulahopa.

Filmove je pogledalo preko 60 učenika i učenica iz Osnovne škole „Petar Zrinski“ Čabar; Osnovne škole Scuola Elementare „San Nicolo“ Rijeka te Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ Rijeka putem online platforme Zoom zbog pridržavanja naputaka Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kao i gotovo 100 gluhih i nagluhih te čujućih posjetitelja na projekcijama u Dvorani Filodrammatica u Rijeci. Svi su filmovi dio Film svima Medijateke, koja broji ukupno 15 filmskih naslova, prevedenih i prilagođenih u sklopu programa Film svima od 2016.

Naime, gluhim i nagluhim osobama su facijalne ekspresije elementarni dio komunikacije, dok zbog nepoznavanja hrvatskog znakovnog jezika čujućih osoba, takva se komunikacija u potpunosti oslanja na čitanje s usana i razumijevanje facijalnih ekspresija, pri čemu uobičajene zaštitne maske u potpunosti onemogućuju komunikaciju. Program Film svima provodi se zahvaljujući financijskoj podršci Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra i Primorsko-goranske županije, dok rad Filmaktiva, koji je dio Saveza udruga Molekula, podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
vrh stranice