Filmska naSTAVa online u travnju

03.04.2020.

Prijave za proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 7. travnja 2020.
Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program na području Republike Hrvatske: jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.

S obzirom na mjere suzbijanja zaraze koronavirusom, učenici neće kao inače filmove gledati u Kinu Tuškanac, nego na platformi http://www.croatian.film. Platforma croatian.film projekt je umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, a zamišljena je kao razvoj i nadogradnja programa Kockice, odnosno kao proširena selektorska ruka koja omogućuje svim gledateljicama i gledateljima kvalitetan uvid u domaću kratkometražnu produkciju u bilo kojem trenutku i bilo gdje.

Sljedeći ciklus održat će se tijekom proljetnog odmora učenika u sljedećim terminima: 8., 14., 16., 18. i 20. travnja. Za sudjelovanje potrebno je ispuniti prijavnicu na linku.

Nakon online gledanja filmova, učenici će ih putem online platforme analizirati i interpretirati, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika. Cilj  programa je  filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kino publiku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.Filmska naSTAVa radom je započela školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva ciklusa: tijekom zimskih i proljetnih praznika, a u školskoj je godini 2015./2016. prvi put održan i ljetno-jesenski ciklus. Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić, te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Program se održava uz financijsku podršku Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade "Kultura nova" i Grada Zagreba, te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Za proljetni ciklus nastave možete se prijaviti do 7. travnja 2020. Ovogodišnji proljetni ciklus odvijat će se online, te je za sudjelovanje potrebno ispuniti prijavnicu na gore navedenom linku.


Za dodatne informacije i prijave obratite se voditeljici revijskih i obrazovnih programa Sanji Zanki Pejić, na adresu sanja.zanki@hfs.hr


vrh stranice