Hrvatska informatička reprezentacija osvojila 3 srebra na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi

04.08.2017.

Na 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, između 308 natjecatelja iz 83 zemlje svijeta, Josip Kelava (4. raz. Prve gimnazije Varaždin), Vilim Lendvaj i Josip Klepec (obojica 3. raz. XV gimnazije Zagreb) osvojili su tri srebrne medalje. Olimpijada je održana od 28. srpnja do 4. kolovoza 2017. u Teheranu, Iran. Nastup naših mladih informatičara organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je i organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije, kao i pripreme naših olimpijaca.

Natjecanje se sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux.
Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

S mladim informatičarima putovali su i njihovi stručni voditelji Ivan Paljak i Domagoj Bradač kao i odgovorni voditelj Krešimir Malnar, ujedno i član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).

Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Izbornim pripremama.

Tijekom Kampa mladih informatičara Hrvatske koji se održao u Krku, od 28. lipnja do 8. srpnja, ali i još u dva navrata tijekom lipnja i srpnja, kao i neposredno prije odlaska, održane su intenzivne pripreme na kojima su hrvatski tim pripremali njihovi voditelji, stručni suradnici HSIN-a i bivši olimpijci: Mislav Balunović, Domagoj Bradač, Mislav Bradač, Dominik Gleich, doc. dr. sc. Ante Đerek, Ivan Katanić, Adrian Satja Kurdija, Ivan Paljak i Marin Tomić.

Ovaj rezultat nastavak je niza odličnih rezultata (uključujući i tri zlata na zadnjih pet Srednjoeuropskih informatičkih olimpijada) koje naši mladi informatičari postižu na informatičkim natjecanjima i s kojih se ne vraćaju bez odličja.

Nastup naših mladih informatičara na 29. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je organizirao i proveo sva prednatjecanja za izbor hrvatske reprezentacije kao i pripreme naših olimpijaca. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružili su mu Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Više podataka i zadatke s natjecanja možete pogledati na ovoj stranici Hrvatskog saveza informatičara ili na ovoj stranici organizatora.

vrh stranice