Hrvatska zajednica tehničke kulture održala jubilarni, deseti Robokup

31.01.2017.

Ovogodišnji Robokup - ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u elementarnoj robotici - okupio je 28. siječnja 2017. u OŠ Grabrik u Karlovcu 137 polaznika. Na natjecanju je sudjelovalo 78 učenika raspoređenih u 26 tročlanih ekipa uključujući i dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine. U popratnim aktivnostima sudjelovalo je 12 robotičara četvrtih razreda osnove škole i 18 malih robotičara iz Dječjeg vrtića Zvončić.

Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u elementarnoj robotici. 10. Robokup je održan 28. siječnja 2017. u OŠ Grabrik u Karlovcu. Ovogodišnji Robokup okupio je 137 polaznika. Na natjecanju je sudjelovalo 78 učenika raspoređenih u 26 tročlanih ekipa uključujući i dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine. U popratnim aktivnostima sudjelovalo je 12 robotičara četvrtih razreda, 18 malih robotičara iz dječjeg vrtića Zvončić.

Organizator natjecanja Robokup je Hrvatska zajednica tehničke kulture, a potporu je pružio i Hrvatski savez robotičara. Prvu nagradu, Ljetnu školu tehničkih aktivnosti, namijenjenu ukupnom pobjedniku Robokupa osigurala je Hrvatska zajednica tehničke kulture

Sponzor Robokupa je tvrtka Siemens. Zahvaljujući sponzoru, svaki od 27 nagrađenih učenika dobio je elektronsku robobubu koja slijedi svijetlo. Škole nagrađenih ekipa nagrađene su školskim modelom robotske ruke.

Natjecatelji su morali riješiti dva zadatka:

  • Uporabom jednopolnih prekidača spojiti H most za upravljanje jednim elektromotorom
  • Sastaviti robota - dvonožnog hodača.

Ukupni pobjednici Robokupa su učenici Dino Plečko, Patrick Hosta i Marko Madunović iz OŠ Julija Klovića iz Zagreba, predvođeni mentorom Petrom Dobrićem.

U okviru Robokupa održano se je niz popratnih aktivnosti:

  • Predavanje za mentore, na kojem je predstavljena školska robotska ruke, a tvrtku Siemens predstavio gospodin Ivica Stavljenić.
  • Natjecanje u paralelnoj vožnji robotskih kolica namijenjeno najmanjima – djeci iz vrtića i učenicima nižih razreda osnovnih škola (prvi do četvrti razred). U ovoj disciplini natjecalo se je 30 mališana.
  • Izrada robota Šaralice namijenjena djeci s Down sindromom. Ovu radionicu pohađalo je osmero djece.
vrh stranice