Hrvatska zajednica tehničke kulture se uključila u Dane otvorenih vrata udruga

16.07.2013.

Hrvatska zajednica tehničke kulture podržala je inicijativu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i pripremila besplatne radionice u svome sjedištu u Zagrebu i u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici u sklopu akcije Dani otvorenih vrata udruga 2013.

Hvale vrijedna akcija Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske između ostalog doprinosi promicanju tehničke kulture među mladim naraštajima i popularizaciji izvannastavnih aktivnosti.

U Zagrebu, tijekom četiri dana, od 12. do 15. lipnja 2013. bile su ponuđene tri radionice: Zmaj, Zračna raketa i Sova svjetiljka. Radionice je pohađalo desetak učenika iz raznih zagrebačkih osnovnih škola, većina je pohađala po dvije radionice, a neki čak sve tri.

  • Radionica modelarstva i elektrotehnike (Sova svjetiljka) - tijelo sove izrezuje se od šperploče, oči izrađuju od ping-pong loptice, a zatim se u njih ugrađuju svjetleće diode i na kraju svatko oboji svoju sovu prema vlastitoj želji.
  • Radionica Zračna raketa Zrak1 – polaznici radionica su izrađivali raketu od papira i lansirnu rampu od plastičnih cijevi. Raketa je pogonjena komprimiranim zrakom iz plastične boce. Na jedan kraj cijevi lansirne rampe, postavila se raketa, a na drugi kraj, prazna plastična boca. Skokom na bocu raketa je poletjela.
  • Radionica  Zmaj – polaznici su izrađivali letećeg zmaja uporabom drvenih letvica, plastične folije, konca i papira.

Nacionalni centar tehničke kulture otvorio je vrata učenicima, građanima i široj javnosti 13. i 14. lipnja 2013. i uključio se u Dane otvorenih vrata udruga besplatnim radionicama modelarstva i robotike te raznovrsnim prezentacijama programa koji se održavaju u Centru.
U radionicama je ukupno sudjelovalo 45 učenika nižih razreda OŠ Kraljevica, koji su u 6 školskih sati izrađivali i ukrašavali ukrasne i uporabne predmete. Uz navedene radionice, pedesetak zainteresiranih građana je razgledalo izložbu fotografija Industrijska arheologija (Hrvatski fotosavez) te projekciju filmova Hrvatskog filmskog saveza snimljenih za vrijeme ljetnih radionica u NCTK-e. Za sve posjetitelje Nacionalnog centra tehničke kulture organizirana je i prezentacija programa Ljetne škole tehničkih aktivnosti, programa terenske nastave i stručnih usavršavanja te su najavljene sve ljetne radionice Hrvatske zajednice tehničke kulture i njezinih saveza.

Dani otvorenih vrata udruga održavali su se širom Hrvatske od 12. do 15. lipnja 2013. Cilj događanja je bio građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj (posebice financirane iz javnih izvora) organiziranjem različitih aktivnosti u prostorima udruga ili izvan njih, te otvaranjem vrata građanima u određenom danu ili danima.

vrh stranice