Hrvatska zajednica tehničke kulture sudjelovala na manifestaciji Baltazar na Gradini

01.10.2019.

U okviru programa Ljeto na Gradini 2019. u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, 1. rujna 2019. održana je manifestacija posvećena popularizaciji znanosti - Baltazar na Gradini. Osim Jadran galenskog labaratorija, Odjela biotehnologije Sveučilišta u Rijeci, Odjela fizike i matematike Filozofskog fakulteta u Rijeci, drugu godinu zaredom radionicom modelarstva za djecu, časopisom ABC tehnike i tehničkim tvorevinama koje su izradili učenici predstavila se i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Manifestacija je trajala jedan dan, a privukla je oko 1000 posjetitelja među kojima je bilo puno mladih zainteresiranih za znanost.

Na radionicama Hrvatske zajednice tehničke kulture sudjelovalo je 85 polaznika raznih uzrasta, od djece predškolske dobi do studenata i roditelja. Radionica modelarstva je priređena tako da su polaznici sami morali ocrtati željeni oblik koji su poslije ispilili. 

Oblika je bilo raznih – srca, leptira, mačeva, brodova, auta, slova… Radove se moglo dodatno ukrašavati ili preraditi u privjesak.

Najbolji pokazatelj da se polaznicima takva radionica sviđa je dio ,,ponavljača'' od lani koji su došli s već jasnom idejom što žele nacrtati i ispiliti.

Dok su djeca bila zaokupljena radom, roditelji su se prisjetili mladih dana uz časopis ABC tehnike, izdanje Hrvatske zajednice tehničke kulture koji izlazi već preko 60 godina te su mogli pogledati tehničke tvorevine  koje su učenici napravili u radionicama Hrvatske zajednice tehničke kulture u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Osim radionice i časopisa, predstavljen je i rad Nacionalnog centra tehničke kulture u Kraljevici. Učenici petih razreda i stariji koji su izrazili interes za drugim radionicama dobili su informacije o programima Ljetna škola tehničkih aktivnosti i STEM radionice za srednjoškolce.

Manifestacija Baltazar na Gradini održava se po treći puta u okviru Ljeta na Gradini, a kao i svake godine, okosnica manifestacije su predavanja koja donose znanstvene teme na zanimljiv i inovativan način, a sve u cilju popularizacije znanosti.

vrh stranice