Hrvatsko društvo za robotiku

19.02.2010.

Osobna iskaznica Hrvatskog društva za robotiku 
Izvannastavno obrazovanje mladih, osnivanje Centra praktične robotike, Robotičke galerije i Robotičke akademije te suradnja sa znanstvenim i stručnim krugovima u zemlji i inozemstvu – najznačajnija su postignuća HDR-a.

Hrvatsko društvo za robotiku (HDR), krovna hrvatska nacionalna udruga za robotiku, osnovano je 1994. godine. Društvo su osnovali pioniri hrvatske robotike, a ono je i danas jedino robotičko udruženje među državama nastalim iz bivše Jugoslavije. Podršku njegovu osnivanju dali su Odjel tehničke kulture Matice Hrvatske i Hrvatska zajednica tehničke kulture čiji je HDR član od samog osnivanja. 
HDR okuplja članstvo iz cijele Hrvatske, a od osnivanja do danas kroz društvo je prošlo nekoliko stotina članova iz različitih društvenih sredina: privreda, fakulteti, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje te državne ustanove. Zbog toga je HDR postala uvažena udruga s kojim surađuju kako profesionalci tako i robotički entuzijasti. Njen stručni i društveni utjecaj nadmašuje brojnost članstva.

Najznačajniji širi društveni doprinos HDR i njegovih članova proteklih godina bio je u obrazovanju u robotici na svim razinama obrazovanja. Članovi HDR stvorili su, primjerice, prepoznatljiv i jedan od regionalno najnaprednijih osnovnoškolskih sustava izvannastavnog obrazovanja u robotici. Od 1998. HDR je pokrenuo škole robotike za srednjoškolce. Taj napor, pokrenut po ugledu na najsuvremenije programe koji su pokretani u SAD, bio je pionirski u našoj sredini. Metodologija rada čini školu robotike za srednjoškolce po mnogim segmentima i jedinstvenom. S vremenom je ta škola prerasla u državnu, a kroz nju je prošlo više stotina učenika kao i brojni profesori iz cijele Hrvatske. HDR kontinuirano ulaže napor na uspostavljanju redovnog obrazovanja robotici u srednjim školama. 

Svojevrsnu prekretnicu u radu društva predstavlja otvaranje Centra za praktičnu robotiku 2005. godine. Centar je zamišljen kao referentno mjesto na kojemu se koncentriraju informacije iz područja robotike, ali i mjesto praktičnog rada na robotici bilo kroz obrazovne vježbe kakav je praktikuma u školi robotike ili kroz razvoj određenih robotičkih proizvoda. Zbirka robota u Centru redovito se nadopunjuje, a oprema se po potrebi posuđuje zainteresiranim sredinama (fakulteti, srednje škole) za njihove projekte. Centar je specifičan po robotičkoj biblioteci od više stotina knjiga među kojima su i neka iz samih početaka robotike. U okviru Centra je i začetak muzeja robotike čiji cilj je prikupljati i deponirati prije svega domaće robotičke eksponate te organizirati edukacijske postave iz povijesti robotike. U zbirci muzeja ima nekoliko primjeraka robota jedinstvenih za cijelu Hrvatsku.

Sličan zadatak ima Robotička galerija koja potiče umjetničko stvaralaštvo te prikupljati umjetničke uratke na temu robotike (slike, plakati, videoteka...). U sklopu takvih nastojanja vrijedno je spomenuti da je HDR 2001. godine organiziralo igranje predstave R.U.R. Karela Čapeka (predstava i kojoj se prvi put spominje riječ robot) sedamdesetak godina nakon njenog prvog igranja u Zagrebu. RUR se igrao dvaput u Zagrebu; 1930. u NK (današnji HNK) i 1969. u istom kazalištu. Inače, prvi put se igrao u Hrvatskoj 1924. u tadašnjem Narodnom pozorištu za Dalmaciju (danas: HNK u Splitu).

Centar je pokrenuo i Robotičku akademiju kao projekt ljetnih kampova na kojima obrazuju mladi iz cijele države.

Hrvatsko društvo za robotiku je i poticatelj i potpomagatelj aktivnosti vezanih uz suradnju sa znanstvenim i stručnim krugovima u zemlji i inozemstvu kakvi su primjerice članstvo u Međunarodnoj federaciji za robotiku ili organizacija međunarodnih skupova posvećenih robotici.

Tijekom petnaest godina postojanja Hrvatsko društvo za robotiku postalo je prepoznatljivo mjesto ne samo promicanja i popularizacije robotike ili robotičkog obrazovanja već i mjesto poveza tehničko-znanstvenog i humanističko-umjetničkog. 

    

vrh stranice