Izložba fotografija „Mrzla Vodica nekada i danas“

05.09.2016.

Izložba fotografija „Mrzla Vodica nekada i danas“ u organizaciji Hrvatskog fotosaveza nastavak je niza programa koje Hrvatski fotosavez kontinuirano provodi na području Gorskoga kotara, posebice usmjeravajući mlade na istraživanje, bilježenje i vrednovanje kulturne i prirodne baštine. Zamišljena je kao fotografski podsjetnik na slojevitu i dramatičnu povijest naselja (do koje je bilo moguće doći ljubaznošću sadašnjih žitelja), te kao fotografski trenutak današnjice kojega su donijeli mladi autori Htvatskog fotosaveza.

 

Kroz program fotoradionice mladi autori istraživali su krajolik, floru, faunu, arhitekturu, običaje. Analizirali su stare fotografije, uspoređivali ih sa sadašnjim stanjem, uočavali razlike, pokušavali od stanovnika doznati razloge promjena, nestanka crkve, mlina, pilana, staklane, škole, zadružnog doma.

Mladi su autori etapno otkrivali cjelovitu sliku o svim aspektima življenja u Mrzloj Vodici prije i sada. Doznali su da se naselje Mrzla Vodica spominje još 1759. godine, a vjerojatno je postojalo i ranije. Razvitku naselja osobito je pogodovala izgradnja Lujzinske ceste 1803.-1809.g., od Rijeke do Karlovca. Tada su izgrađene staklana, pilane, osnovna škola, crkva sv. Ane, cestovne stanice, mljekarska zadruga, poljoprivredno gospodarstvo.
Saznali su da je naselje 30-tih godina prošlog stoljeća imalo gotovo 600 žitelja. Tada je osnovano planinarsko društvo, žensko društvo, vatrogasno društvo, limena glazba, razvija se seoski turizam.
No 2. svjetski rat je dramatično promijenio sudbinu naselja. 1941. godine je pripojeno Italiji, ukinut je hrvatski jezik, uvedena talijanska škola. Budući da se mještani ne mire s novonastalim stanjem, talijanski su fašisti 1942. godine spalili cijelo selo, šestoricu mještana ubili, a njih 500 odveli u logore u Italiji.
Nakon oslobođenja 1945.g., život se polako vraća u Mrzlu Vodicu. No, ne zadugo. Novi egzodus stanovnika desio se izgradnjom akumulacijskog jezera 1956. godine kada je potopljen veliki dio zemljišnog prostora, brojne kuće, gospodarski objekti, cesta Lujzijana.
Kako svjedoče današnji stanovnici, u naselju više nema proizvodnje i mogućnosti zapošljavanja, no iako ih je samo jedanaest stalnih izuzetno im je stalo do očuvanja baštine i povijesti naselja, te su osnovali Udrugu za očuvanje i razvoj naselja Mrzla Vodica.
To je ujedno i zalog da će suradnja stanovništva, udruga i institucija, te lokalne uprave rezultirati sličnim programima i ubuduće, te doprinijeti zaštiti, očuvanju i valorizaciji ovog jedinstvenog krajolika u Hrvatskoj.

Vođenje programa : Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade

Suradnici : Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza, Mirjana Pešec, članica Odbora za rad s mladima Hrvatskog fotosaveza

Sudionici fotoradionice : Lea Stojanović, Vinkovci, Domenika Gugić, Drenov Bok, Matko Meštrović, Bjelovar, Filip Bosnar, Zagreb

Koncepcija izložbe : Zlata Medak, Predrag Bosnar

vrh stranice