Izvještaj Ljetne škole tehničkih aktivnosti 2020.

11.08.2020.

Uslijed specifične epidemiološke situacije u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici sudjelovalo je 40 učenika iz različitih dijelova Republike Hrvatske. Program je održan u dva desetodnevna termina: od 10. do 19. srpnja,  te od 28. srpnja do 6. kolovoza 2020. godine. U programu su sudjelovali polaznici koji imaju razvijen interes za tehniku, od kojih su 3 nagrađena učenika - prvaka s nacionalnog natjecanja u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture - Robokupa.

Polaznici Ljetne škole tehničkih aktivnosti su kroz različite radionice izradili fliper kao projektni zadatak. Uz to su izradili tehničku tvorevinu izrađenu tehnologijom 3D ispisa, svjetleću značku, te kreativno dizajnirali uporabne predmete. Svi polaznici Ljetne škole pohađali su i radionicu robotičkih konstrukcija te stekli osnovne kompetencije za izradu i upravljanje robotičkim konstrukcijama. Model flipera upravljanog mikroupravljačkim sklopom i ostale radne zadatke osmislili su djelatnici Hrvatske zajednice tehničke kulture.
Ljetna škola tehničkih aktivnosti jedna je od najpoznatijih i najsloženijih programskih aktivnosti koju Hrvatska zajednica tehničke kulture organizira u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 2008. godine. Riječ je o jedinstvenoj školi tehničkih aktivnosti u Republici Hrvatskoj koja uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece viših razreda osnovne škole. Svake godine Ljetnu školu pohađa preko stotinu polaznika koji aktivnim sudjelovanjem u radionicama različitih područja tehničke kulture izrađuju i unaprijeđuju tehničke tvorevine, pritom usvajaju i osnovne principe sigurnog i pravilnog korištenja opreme i alata za rad.
Posebnost programa Ljetne škole je naglasak na proces izrade projektnog praktičnog rada. Stjecanjem i razvitkom stečenih tehničkih kompetencija, korisnicima programa Ljetne škole tehničkih aktivnosti omogućeno je daljnje sudjelovanje i uključivanje u različite tehničke skupine i aktivnosti u formalnom i neformalnom sustavu obrazovanja kao što su: izborna nastava, grupe slobodnih aktivnosti iz područja tehnike, te uključivanje u klubove mladih tehničara.
vrh stranice