„Ja, poduzetnik!“ – nagradni natječaj za učenike viših razreda OŠ (12.2.-27.4.2018.)

26.02.2018.

 „Ja, poduzetnik!“ je nagradni projekt emisije Školski sat koji HTV provodi u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo. Učenici se trebaju uživjeti u ulogu poduzetnika, osmisliti svoj inovativni proizvod kao što je na primjer suvenir, upotrebni predmet, pomagalo, igra, igračka, umjetnički proizvod iz područja primijenjene umjetnosti, elektromehanički proizvod, dakle sve što se može izraditi u 2D ili 3D obliku (mora se koristiti ručni rad i/ ili rad s alatima), opisati ga, izraditi i u PP prezentaciji predložiti oblik zaštite intelektualnog vlasništva.


Prenosimo tekst Natječaja

ZADATAK:
„Ja, poduzetnik!“ naš je novi nagradni projekt. Učenici se trebaju uživjeti u ulogu poduzetnika, osmisliti svoj inovativni proizvod, opisati ga, izraditi i u PP prezentaciji predložiti oblik zaštite intelektualnog vlasništva.

PRIMJERI:
DA
Učenici trebaju osmisliti inovativni proizvod kao što je na primjer suvenir, upotrebni predmet, pomagalo, igra, igračka, umjetnički proizvod iz područja primijenjene umjetnosti, elektromehanički proizvod, dakle sve što se može izraditi u 2D ili 3D obliku (mora se koristiti ručni rad i/ ili rad s alatima)
NE
Natječaj ovoga puta nije predvidio umjetnička djela poput skladbi, kazališnih predstava, novela, koreografija, fotografija, računalnih aplikacija,softvera….

MENTORI:
Mentori među nastavnicima/učiteljima u školi trebaju učenicima omogućiti preduvjete za izvedbu rada te im dati osnovne upute i sugestije. Rezultat rada treba biti rad učenika ili grupe.

1. TKO SUDJELUJE U PROJEKTU
Učenici osnovnih škola od 5. do 8. razreda.
Učenici mogu sudjelovati samostalno i u grupama.
VAŽNO: Učenici koji sudjeluju u projektu trebaju imati suglasnosti roditelja za sudjelovanje u projektu kao i odobrenje ravnatelja. Također, radove učenika postavit ćemo na web stranicu skolski.hr te bi roditelji trebali biti suglasni.

2. ROK ZA SLANJE RADOVA
Radove nam trebate poslati do 27.04.2018. godine.

3. ŽIRI I NAGRADE
Žiri će biti sastavljen od 4 osobe koje će ocijeniti radove i donijeti odluke o najboljima. Žiri se sastoji od:
1. Poduzetnika inovatora (Zvonimir Viduka)
2. Dizajnera (Mia Bogovac)
3. djelatnika Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (Tanja Milović)
4. djelatnika Odjela djeca i mladi, HTV (Sanja Nakić)

Kriteriji žirija bit će originalnost i zanimljivost proizvoda, njegova funkcionalnost i moguća primjena u životu, estetska dimenzija rada, korištenje i odabir materijala (ekologija i ekonomičnost), metode istraživanja (analiza problema - zašto je proizvod potreban, analiza tržišta - slični proizvodi koji već postoje) i vještina u izradi prezentacije te razumijevanje pojmova vezanih za intelektualno vlasništvo.
Pobjednik dobija nagradu Krila, a autori pobjedničkog rada gostuju u završnoj emisiji.

4. RADOVI-svaki se rad treba sastojati od dva dijela:
1. PowerPoint prezentacija (do 15 standardnih stranica) koja obavezno sadrži naziv rada, skicu/ nacrt i fotografiju izrađenog proizvoda, ime autora, školu i razred (poslati e-poštom).
U obzir dolaze i ostale digitalne prezentacije rada (pdf, video...)
2. Poželjno je izrađeni predmet poslati poštom no nije preduvjet ako je većih dimenzija ili težak za izradu.

5. TEHNIČKE KARAKTERISTIKE ZA POWERPOINT PREZENTACIJU
-PowerPoint prezentacija, maksimalno 15 stranica. Veličinu slova prilagodite slici, i obratno.
- Koristite max. dva fonta (ako postoji razlog). Tekstovi trebaju biti što kraći i sadržavati najvažnije zaključke (pojmove, natuknice ili jednostavne rečenice).
-Nemojte koristiti fotografije koje vi niste snimili i za koje nemate dopuštenje autora.
-Nemojte podlagati glazbu.

5.a TEHNIČKE KARAKTERISTIKE ZA FILMOVE
- filmovi moraju biti SNIMANI u 25fps (frame per second ili sličica u sekundi)
(Ako snimate mobitelom, postoje aplikacije koje možete instalirati da dodate opciju biranja frame per second. To je važno zato što HRT emitira materijal samo u tom obliku i sa svim ostalim opcijama kasnije imamo problema u montaži.)
- filmove trebate snimati u 16:9 formatu i tako eksportirati
- SNIMAK mora biti INTERLACE
(Ako ste snimali u PROGRESSIVE modu, onda je bolje izbaciti film iz programa za montažu direktno u INTERLACE. Ako materijal koji ste montirali konvertirate nakon što ste ga eksportirali iz programa za montažu, mogu se pojaviti problemi sa slikom.)
- export formati: mpeg4 (h2.64), mxf (op1a, xdcam), Quick time movie (dv.dvcpro, jpeg2000, Pro res)
OSTALE FORMATE NE MOŽEMO PRIHVATITI!

VAŽNO:
Prezentacija treba imati 4 dijela:
1.Predstavljanje ideje i skica/nacrt proizvoda
2.Način izrade (materijali i proces) i fotografija prototipa proizvoda- materijale prilagodite mogućnostima vaše škole
3.Ideje- primjena proizvoda i proizvod na tržištu
4. Prijedlog- kako zaštititi inovaciju kao vlastito intelektualno vlasništvo (dovoljno je kratko objašnjenje s osnovnim pojmovima)
(Tu upućujemo na web stranicu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo RH
http://www.dziv.hr/hr/intelektualno-vlasnistvo/)


6. SLANJE RADOVA-ADRESE
a) e-mail adresa za PP prezentacije
skolski_sat@hrt.hr

b) poštanska adresa za proizvode:
HRT
Odjel djeca i mladi
Školski sat – nagradni projekt: JA, PODUZETNIK!
Prisavlje 3, 10 000 Zagreb

7.PRAĆENJE PROJEKTA
Osnovne informacije o otvaranju projekta te uvjetima i načinu sudjelovanja u natječaju emisije Školski sat: Ja, poduzetnik! sažet ćemo u prvoj emisiji o projektu koja će biti dostupna na linkovima (Facebook stranica Školskog sata i platforma HRTi) od 12.02.2018.
Nagradni natječaj projekta poslat ćemo na elektroničke adrese svih osnovnih škola, školskih zadruga, saveza i udruga inovatora u RH, a također ćete ih moći pronaći na FB stranici Školskoga sata.
O nagradnom projektu snimit ćemo 3 emisije: uvodnu kojom ćemo otvoriti projekt, emisiju u kojoj ćemo pratiti kako vam ide i završnu emisiju u kojoj ćemo zatvoriti projekt i dodijeliti nagrade i pohvale.


8.KONTAKT I PITANJA
mail: skolski_sat@hrt.hr
Ako imate dodatnih pitanja pišite nam u svako doba dana i noći!Veselimo se suradnji i koracima koje ćemo zajedno načiniti!

Sretno!

Linkovi:

http://skolski.hrt.hr/emisije/769/nagradni-projekt-ja-poduzetnik

https://www.facebook.com/skolski.sat.hrt/

vrh stranice