Jako mala Fiumanka

07.10.2020.

U sklopu Festivala sportske rekreacije na Platku održala se atraktivna promocija i promotivno natjecanje jedriličarskog modelarstva u organizaciji Hrvatskog jedriličarskog saveza. Promocija jedriličarskog modelarstva pod nazivom Jako mala Fiumanka bila je uvod  u „veliku“ Fiumanku 2020. koja se održala u akvatoriju Riječkog zaljeva 26.09.2020.
Voditelj promocije radio upravljanog jedrenja Robert Grubiša upoznao je djecu i mlade te svekoliku javnost s osnovama jedriličarskog modelarstva nakon čega je uslijedila demonstracija modela DF65 (tehnički aspekti i komponente modela DF65, te sadržaj unutar trupa: baterije i elektromotori, upravljanje daljinskim upravljačem, jedrilje) i priprema modela za regatu, tj. promotivno natjecanje. Na modelima su načinjeni manji popravci, promijenjene baterije radio upravljača, te je zamijenjeno jedrilje na modelima.

Promotivno natjecanje se održalo na akumulacijskom jezeru na Platku na nadmorskoj visini od 1111 metara pa je tako "Jako mala Fiumanka" postala jedriličarska regata održana na najvišoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj. Jezero je na toj lokaciji izgrađeno da bude opskrbni centar za snježne topove tijekom skijaške sezone ove Riječke skijaške destinacije. Na žalost, akumulacijsko jezero bilo je samo djelomično puno tako da se organizator morao dodatno potruditi kako omogućiti natjecateljima siguran pristup do površine jezera. Osam mladih jedriličara modelara iz Lovrana i Rijeke uživali su u jedrenju Dragonima. Upravo oni, pravi su pobjednici su koji su s velikim entuzijazmom, bodreni od strane prijatelja i rodbine, dali sve od sebe za što bolji plasman svakom plovu i upravljanju modelima.

Opći ciljevi:
Promocija tehničke kulture, prenošenje znanja i iskustava sa starijih mentora na djecu i mlade, edukacija i usvajanje osnovnih znanja i vještina za korištenje radio upravljanih jedrilica djece i mladih, početno i napredno promotivno jedrenje uz organizirani program jedrenja.

 

vrh stranice