Ljetna škola tehničkih aktivnosti 2023. - izvještaj

31.07.2023.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti održana je od 19. do 28. srpnja 2023. u Selcu. Okupila je 30 talentirane djece iz različitih dijelova Hrvatske. Školu je organizirala Hrvatska zajednica tehničke kulture s ciljem promicanja znanstvenih i tehničkih vještina među mladima, poticanja kreativnosti te potpore njihovom tehničkom razvoju. Tijekom 10 dana, polaznici su imali priliku sudjelovati u različitim radionicama koje su im omogućile stjecanje novih znanja i vještina iz područja automatike, 3D modeliranja, elektrotehnike, lemljenja, modelarstva i robotike. Svi programi radionica prilagođeni su uzrastu i tehničkom predznanju polaznika kako bi im se omogućilo maksimalno sudjelovanje i usvajanje novih informacija.

Glavni naglasak Ljetne škole bio je na izradi pametnog solarnog automobila koji se upravlja pomoću bluetooth tehnologije. Tijekom trajanja škole, polaznici su radili u timovima kako bi osmislili, dizajnirali i konstruirali funkcionalni model solarnog automobila. Ovaj izazovni zadatak zahtijevao je kombinaciju različitih tehničkih vještina i kreativnosti kako bi se stvorilo vozilo koje koristi obnovljivu energiju i može se upravljati putem bluetooth sučelja.

Na početku škole, polaznicima su prezentirani temelji rada s Arduino platformom, što im je omogućilo programiranje mikrokontrolera koji upravlja solarnim automobilom. Također, polaznici su se upoznali s principima 3D modeliranja, elektrotehnikom i lemljenjem potrebnim za izradu kompleksnog mehaničkog sklopa vozila. U radionici modelarstva sudionici su stjecali vještine rada s različitim materijalima i alatima za oblikovanje vozila.

Kroz radionicu robotike i programiranja LEGO Mindstorms setova, polaznici su naučili kako upravljati robotom i kako ga integrirati u svoj solarni automobil. Ova kombinacija tehničkih područja pružila je polaznicima sveobuhvatan uvid u proces izrade i programiranja autonomnih vozila.
Sudionici su pokazali iznimno zanimanje i angažman tijekom cijele Ljetne škole, a njihova kreativnost i suradnički duh vidljivi su kroz impresivne modele solarnih automobila koje su stvorili. Nakon završetka škole, svi su polaznici ponosno predstavili svoje radove i predstavili svoje iskustvo na završnoj svečanosti.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture i ove godine bila je uspješna u promicanju znanstvenih i tehničkih vještina među mladima. Ova edukativna inicijativa pružila je polaznicima inspirativno iskustvo koje će ih motivirati za daljnje istraživanje i razvoj u području tehnike i tehnologije. Kroz radionice automatike, 3D modeliranja, elektrotehnike, lemljenja, modelarstva i robotike, mladi su stekli vrijedna znanja koja će im biti korisna u njihovim budućim akademskim i profesionalnim putevima.
vrh stranice