Ljetni robotički kampovi

16.04.2018.

U aktivnostima Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS) najznačajniju ulogu imaju edukacijski sadržaji iz robotike za djecu i mlade. U tom sustavu posebno mjesto zauzimaju programi robotičkih kampova za učenike viših razreda OŠ, a u ljeto 2018. godine HROBOS planira održati čak tri ovakva kampa. Specifičnost kampova je da voditelji programa preuzimaju potpunu brigu o polaznicima te se uz teorijske i praktične radionice robotike dodaju i druge aktivnosti kako bi se dobila jedna sadržajna cjelina. U okviru programa kampova organiziraju se razne rekreativne i društvene aktivnosti što je vrlo bitno s pozicije cjelokupnog razvoja djece i mladih.

Robolab

Program robotičkog kampa Robolab započet je u 2017 godini u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i u cijelosti se odvija u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Smještaj polaznika na bazi punog pansiona organiziran je u Hotelu Kraljevica. Kamp se održava u terminu 25. 6. do 1. 7. 2018., a kapacitet kampa je 20 polaznika. U edukacijskom sadržaju glavna je aktivnost izrada robota, od konstrukcijske faze do programiranja čime polaznici upoznaju sve aspekte i složenost robotike ali na pristupačan način uz stručno i pedagoško vodstvo. Organizacija slobodnog vremena uključuje odlaske na kupanje i brojne druge sadržaje. Kapacitet kampa je 20 polaznika.

Petica

Kamp Petica doživjeti će u 2018. godini svoje treće izdanje, a za razliku od ostala dva kampa odvija se u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Smještaj na bazi punog pansiona organiziran je na lokaciji seoskog imanja Kezele u Graberju Ivanićkom blizu Ivanić-Grada u trajanju pet dana. Termin kampa još nije točno određen ali je planiran za prvu polovicu mjeseca srpnja. Program rada obuhvaća edukacijske sadržaje s LEGO robotičkim kompletima i Arduino mikrokontrolerima, a u slobodno vrijeme organiziraju se razne fizičke aktivnosti i posjeti znamenitostima u okolici.

Vrboska

Treći robotički kamp u Hrvatski robotički savez organizirat će u turističkom naselju Senses Resort u Vrboskoj na otoku Hvaru. I ovaj kamp doživljava svoje treće izdanje ove godine, a okuplja djecu, mlade i njihove mentore iz cijele Hrvatske. U edukativnim aktivnostima radi se elementarna i napredna robotika uz korištenje Fischertechnik robotičkih kompleta i Arduino sučelja. Kamp je planiran za mjesec kolovoz, a smještajni kapacitet je 20 polaznika.

HROBOS će preko svoje web stranice otvoriti prijave za sve robotičke kampove. Programi su prilagođeni polaznicima viših razreda osnovnih škola. Od preduvjeta je najbitnije da djeca poznaju osnove rada na računalu i služe se operativnim sustavom kako bi mogla bez prepreka koristiti aplikacije za programiranje robotičkih sučelja koja se koriste u aktivnostima kampova. Sve informacije o točnim terminima kampova i prijave naći ćete na web stranici www.hrobos.hr, a informacije možete dobiti i na adresi elektronske pošte hroboszg@gmail.com.

vrh stranice