Mala noćna regata – dvodnevna promocija RU jedrenja u Postiri

09.09.2018.

Hrvatski jedriličarski savez i Jedriličarski klub GAŽUL organizirali su 10. i 11. kolovoza 2018. u Postiri na Braču promociju radio upravljanog jedrenja klase DragonForce RG65. Promocija je započela upoznavanjem svih prisutnih s osnovnim dijelovima modela te njihovim funkcijama, a nakon toga su posjetitelji sastavljali čitave RU jedrilice, upravljali jedrilicom i sudjelovali u regati. Djecu su zanimali razni tehnički parametri kao što su: maksimalna brzina jedrenja, težina kolombe, vrijeme trajanja baterija, mehanizam upravljanja škotama glavnog jedra i floka te razne druge tehničke stavke.

1. dan; 15,00 - 20,30 sati

Mjesto održavanja promocije se odvijalo u lučici Postirske vale koja je bila puna što stranih, što domaćih gostiju. Promotivni plakati kao i ostali promidžbeni materijali su postavljeni na vidljivim mjestima ,uz samo regatno polje. Ubrzo su stigla i prva djeca (velika i mala) koja su prvo sa znatiželjom promatrala, a poslije i sudjelovala na samoj manifestaciji. Promocija je započela upoznavanjem svih prisutnih sa osnovnim dijelovima modela te njihovim funkcijama, a naposljetku pokazana je i pokazna vježba sastavljanja čitave RU jedrilice Dragon Force-a. Zbog velikog odaziva nije bilo moguće da svako dijete dobije vlastiti model za sastavljanje, pa su promotori napravili 4 grupe. Vodilo se natjecanje; koja će grupa najbrže sastaviti postolje, koja grupa će najbolje sastaviti jedrilicu te tko će najbolje natrimati jedro za trenutačne uvjete na moru. Nakon detaljnog pregleda modeli su bili spremni za prvo „hvatanje vjetra“. Najbolju sposobnost upravljanja malih modela pokazala su djeca koja već jedre u pravim jedrilicama klase ¨Optimist¨ no i ostala djeca su pod mentorstvom promotora vrlo brzo savladala osnovne vještine jedriličarskog modelarstva. Nakon postavljanja bova i uspostavljanja regatnog polja sve je bilo spremno za početak jednog od mnogih plovova taj dan. Nakon svakog plova radio upravljači su se prosljeđivali dalje tako da svi dođu na red za što je bilo potrebno napraviti čak 10 plovova kako bi svi barem dva puta sudjelovali u regati. Događaj je i obilježila regata između stranih i domaćih gostiju koja je na kraju završila pobjedom domaćih! U zraku se osjetio pravi natjecateljski i timski duh kada su pristigli jedriličari, tj. sudionici XII. Male noćne regate koji su odmjerili snage dan prije velike regate. Dan se bližio kraju kad su se počele paliti prve ulične svjetiljke, promotori su se zahvalili svim okupljenima na lijepom odazivu i ugodnom druženju s nadom ponovnog susreta te završili promociju tehničke kulture jedriličarskog modelarstva.

2. dan; 8,30 - 12,30 sati

Promocija se održala na dan XII. Male noćne regate na mjesnoj plaži koja je vrvila stranim i domaćim gostima. Promocija se dogodila promjenom lokacije kada su promotori donijeli dva modela DragonForce i zajedrila izvan zaštićenog područja plaže u zoni jakog vjetra što je omogućilo atraktivno jedrenje bez opasnosti na kupače. U vrlo kratkom roku nešto što je započelo samo kao dualno odmjeravanje snaga i testiranje optimizacije jedrilja preraslo je u krcatu drugu po redu promociju RG-65 klase i same tehničke kulture. Promocija se održala sa samo dva modela bez dodatnih baterija i ostale prateće opreme što je omogućilo sigurnije jedrenje na lokaciji, no usprkos tome svi prisutni su imali priliku okusiti čari radio upravljanog jedrenja. Uvjeti na moru nisu bili idealni, vjetar je bio u stalnom jačanju i kada je preraslo u olujne uvjete promocija se nastala odvijati na kopnu uz pokazne vježbe rastavljanja Dragon Force-a i pojašnjenja funkcionalnosti raznih malenih dijelova jedrilice. Djecu su zanimali razni tehnički parametri kao što su: maksimalna brzina jedrenja, težina kolombe, vrijeme trajanja baterija, mehanizam upravljanja škotama glavnog jedra i floka i razne druge tehničke stavke. Promotori su se još jednom zahvalili svim okupljenima u ime HJS i HZTK na dopadljivom druženju te izrazili želju za ponovnim susretom još jednom uz zaključak kako bi bilo društveno korisno i dobro pojačati angažiranost djece i mladih unutar tehničke kulture jedriličarskog modelarstva gdje bi svoje prve korake upravo mogli započeti sa radio upravljanim RG65 jedrilicama kao što su DragonForce. Ovakve aktivnosti mogle bi se odvijati tijekom cijele godine na otocima što je poprilično interesantno za održavanje aktivnosti stanovništva i u zimske dane kada turizam drastično ugasi broj događanja na otocima.

Mala noćna regata se još jednom pokazala kao vrhunski organiziran događaj, jedinstvena manifestacija hvalevrijedna u svakom pogledu.

vrh stranice