Međunarodna suradnja HZTK

06.05.2020.

Hrvatska zajednica tehničke kulture predstavlja novi međunarodni projekt pod nazivom Međunarodna maketarska akademija (MMA). Ista je izvorno osmišljena kao prostor u okviru kojega se na međunarodnoj sceni prezentira pojedina zemlja s novim maketarskim znanjima, tehnikama, primjenom novih alata i materijala, te prenošenje znanja i vještina djeci, mladima i ostaloj zainteresiranoj populaciji za ovu vrstu tehničke kulture.
Sukladno zadanim smjernicama u vidu stvaranja nove sadržajne platforme programskog područja Međunarodne suradnje i manifestacije, Hrvatska zajednica tehničke kulture predstavlja novi međunarodni projekt pod nazivom Međunarodna maketarska akademija (MMA). Ista je izvorno osmišljena kao prostor u okviru kojega se na međunarodnoj sceni prezentira pojedina zemlja s novim maketarskim znanjima, tehnikama, primjenom novih alata i materijala, te prenošenje znanja i vještina djeci, mladima i ostaloj zainteresiranoj populaciji za ovu vrstu tehničke kulture.

Programski sadržaj MMA nakon završenih radnih ciklusa prezentira se kroz nekoliko maketarskih događanja i natjecanja na kojima sudionici akademije demonstriraju svoja stečena znanja i vještine te sudjeluju u maketarskim natjecanjima sa svojim gotovim radovima.

Nažalost zbog novonastale situacije širenja bolesti uzrokovane virusom Covid-19, te nemogućnosti organizacije i održavanja manifestacija zbog primjena propisanih mjera ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, HZTK bila je primorana izvršiti određene promjene i trenutna prilagođavanja svojih programa upravo novonastaloj situaciji.

U dogovoru sa svjetskom maketarskom podružnicom u Republici Hrvatskoj, IPMS Croatia, te njenim maketarskim članicama, a sve u suradnji sa ostalim međunarodnim maketarskim udruženjima koja su trebala biti uključena u provedbu programa MMA, izvršene su potrebne izmjene i promjene zadanih ciljeva i zadaća programskog sadržaja koji je u svega 30 dana od izbijanja pandemije u cijelosti prebačen na Online sustav.

HZTK je stoga odlučila u gore navedenoj suradnji sa IPMS Croatia, organizirati provedbu programa na način da se u periodu od 01. travnja do zaključno 01. svibnja 2020. godine pridruži apelu svjetske maketarske organizacije IPMS UK za provedbu Online maketarskih škola koje će svi sudionici provoditi u sklopu svojih domova, čime svi zajedno doprinosimo općoj provedbi novo propisanih pravila ponašanja u svezi borbe protiv bolesti uzrokovane virusom Covid-19.Nakon propisanog roka provedbe Online maketarskih škola, svaka nacionalna maketarska podružnica može samostalno organizirati „Online model scale competition“ u trajanju od 45 dana u sklopu koje se mogu prezentirati i u konačnici natjecati svi maketarski radovi gore navedene Online škole uz napomenu da se u školu mogu uključiti u određenim kategorijama i ostali, prije već napravljeni radovi.

HZTK i IPMS Croatia uspješno su odgovorili na postavljeni izazov međunarodne maketarske organizacije IPMS UK i organizirale su prvo međunarodno Online natjecanje u Republici Hrvatskoj koje je predviđeno u trajanju od 01. svibnja do 15. lipnja 2020. godine.
Kompletna infrastruktura natjecanja, sukladno međunarodnim pravilima svjetske maketarske organizacije ide preko službenih stranica IPMS Croatia, koja će se redovito ažurirati i javno oglašavati i preko stranica HZTK.

Prve prijave koje smo zaprimili nekoliko dana prije službene objave ovoga događanja ugodno su nas iznenadile, a posebno zato što je velika većina istih pristigla iz čak 7 europskih zemalja, što je dokaz uspješne organizacije ali i provedbe našeg novog međunarodnog programa. Svi detalji oko prijava radova kao i pravila sudjelovanja na ovome događanju mogu se vidjeti na službenim stranicama IPMS Croatia; www.ipmscroatia.org  U nadi za što većim brojem prijavljenih radova, uz veliku želju za uspjeh svim natjecateljima pozdravlja vas organizacijski tim HZTK i IPMS Croatia.
vrh stranice