Mladi radioamateri opet prvaci svijeta

13.07.2017.

Članovi radioamaterskog Hrvatskog DX kluba i učenici Tehničke škole Ruđer Bošković opet su svjetski pobjednici u međunarodnom natjecanju. U organizaciji španjolskog nacionalnog radioamaterskog saveza (Unión de Radioaficionados Españoles – URE) u natjecanju EA RTTY CONTEST, održanog 1. i 2. travnja 2017., u kategoriji „više operatora – više odašiljača“ mlada ekipa Hrvatskog DX kluba osvojila je 1. mjesto.

Ekipa u sastavu: Domagoj Žanić, Petar Papoči, Marina Kuran, Luka Pranjić, Luka Klajić, Davor Meštrović, Aron-Petar Šprihal i Ivan Trlin radila je pod radioamaterskom pozivnom oznakom 9A1RBZ, s natjecateljske lokacije Hrvatskog DX kluba koja se nalazi u selu Kozjača pored Velike Gorice.
Pozivna oznaka 9A1RBZ je pozivna oznaka Hrvatskog DX kluba – učeničke sekcije u srednjoj školi Ruđer Bošković u Zagrebu.

Postignuća mlade ekipe prepoznala je i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dodijelivši zahvalnice svim članovima mlade ekipe uključujući i mentore: Nikolu Perčina i Zdravka Balena.

Svečana promocija prvaka održana je u petak, 30. lipnja, u Hotelu Antunović u Zagrebu. Nagrade i zahvalnice uručili su državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak i ravnatelj Agencije Mile Živčić.

U međuvremenu su stigli i rezultati još jednog međunarodnog natjecanja - ovoga puta u organizaciji belgijskog nacionalnog radioamaterskog saveza (Royal Belgian Amateur Radio Union – UBA) u natjecanju SSB CONTEST, održanog 28. i 29. siječnja 2017., u kategoriji „više operatora - jedan odašiljač“ u kojem je mlada ekipa Hrvatskog DX kluba također osvojila 1. mjesto na svijetu.
Ekipa u sastavu : Mihaela Šišul, Domagoj Žanić, Marina Kuran, Luka Pranjić, Luka Klajić, Dario Meštrović, Aron-Petar Šprihal i Filip Vulama radila je pod pozivnom oznakom školske sekcije 9A1RBZ iz Zagreba, s klupske lokacije Hrvatskog DX kluba na Jarunu.

Svake godine u prosincu Hrvatski radioamaterski savez organizira međunarodno natjecanje pod nazivom Croatian CW Contest u kojem sudjeluje preko 10 000 natjecatelja iz cijeloga svijeta. U 2017. godini 732 timova je poslalo dnevnik natjecanja što je uvjet za plasmanski poredak te nagradu Saveza.

vrh stranice