Na 8. robokupu sudjelovala 31 natjecateljska ekipa učenika iz Hrvatske i jedna iz BiH

11.02.2015.

8. robokup organizirala je Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s OŠ Matije Gupca iz Zagreba, 31. siječnja 2015. godine. Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola u robotici, a ove godine je okupio više od 150 sudionika. U sklopu Robokupa održano je i natjecanje iz paralelne vožnje robotskih kolica u kojem je sudjelovalo 13 djece iz dječjih vrtića i 10 djece iz nižih razreda osnovnih škola, te je organizirana radionica za djecu s Downovim sindromom.

Organizacijski odbor Robokupa

Organizacijski odbor sačinjavaju predsjednica odbora Ljiljana Klinger, ravnateljica škole domaćina, Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK, Paolo Zenzerović, predsjednik Hrvatskog društva za edukacijsku tehnologiju iz Pule; Goran Franelić, učitelj fizike i tehničke kulture iz OŠ Matije Gupca, Đula Nađ, učitelj fizike i tehničke kulture iz osnovne škole Jabukovac iz Zagreba, te Bojan Floriani iz Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Pripreme za Robokup

Hrvatska zajednica tehničke kulture organizirala je stručno usavršavanje učitelja i mentora s ciljem pripreme mentora za Robokup. Stručno usavršavanje održano je u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici 13. i 14. prosinca 2014. godine.

Svečano otvorenje 8. robokupa

Nakon intoniranja himne Lijepa naša, natjecatelje, mentore i ugledne goste – predstavnike fakulteta, pozdravili su ravnateljica OŠ Matije Gupca gđa Klinger, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture gđa Zdenka Terek, predstavnik sponzora tvrtke Siemens, gospodin Dalibor Markovic, a predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić proglasio je početak natjecanja.

Sudionici 8. robokupa

8. robokup okupio je više od 150 sudionika. Osim 94 učenika natjecatelja i 25 mentora, na Robokupu je sudjelovalo i 13 robotičara vrtićke dobi, 10 robotičara iz nižih razreda i desetoro djece s Down sindromom.

Na natjecanje su došli učenici iz Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije te iz grada Zagreba.
Na Robokupu se natjecala i ekipa iz Bosne i Hercegovine.
Vrijedno je istaknuti da je na Robokupu ravnopravno nastupila i ekipa iz OŠ Poliklinike SUVAG iz Zagreba.

Sadržaj natjecanja 8. robokupa

Ekipe su se natjecale u rješavanju triju zadatka:
1. strujni krugovi,
2. konstrukcija i programiranje i
3. mobilni robot.

Najuspješnije ekipe 8. robokupa u ukupnom poretku

Red. br.

Škola/udruga

Mentor

Učenici

1.

OŠ Gustava Krkleca, Zagreb

Josip Jurić

Sven Palac
Una Isajbegović
Una Corazza

2

Robotičko informatički klub Popovača,

Popovača

Željko Krnjajić

Dorijan Lendvaj
Leon Stjepan Uroić
Filip Beleta

3.

Zajednica tehničke kulture grada Splita,

Split

Toni Jagnjić

Pino Roglić
Darijan Gudelj
Josip Bartulović

Rezultate Robokupa možete preuzeti ovdje.

Priznanja i nagrade

Svi sudionici natjecanja i mentori dobili su priznanje za sudjelovanje i majicu Robokupa, a prvoplasirana ekipa u ukupnom poretku dobila je vrijedne nagrade:

  • Hrvatska zajednica tehničke kulture dodijelila je Proljetnu školu tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici;
  • Siemens je najboljoj ekipi i njihovom mentoru darovao vrijedne komplete za robotiku.

ROBOSTART - natjecanje za najmlađe robotičare

U sklopu Robokupa održano je i natjecanje iz paralelne vožnje robotskih kolica namijenjeno malim robotičarima iz dječjih vrtića i nižih razreda osnovne škole.

Spretnost i vještinu u paralelnoj vožnji robotskih kolica odmjerilo je trinaestero djece iz dječjeg vrtića Zvončić iz Zagreba. U kategoriji nižih razreda osnovnih škola u paralelnoj vožnji sudjelovalo je desetero djece: šestero iz OŠ Julija Klovića, dvoje iz OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba te dvoje iz OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice.

Sudjelovanje djece s poteškoćama na 8. robokupu

Hrvatska zajednica tehničke kulture posebnu pozornost poklanja socijalnoj inkluziji djece s poteškoćama pa je u suradnji sa Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, pripremila jednu natjecateljsku ekipu.

Osim toga, Hrvatska zajednica tehničke kulture ostvarila je i suradnju s Hrvatskom zajednicom za Down sindrom. Za djecu s Down sindromom pripremljena je radionica na kojoj su izradili svjetlećeg kukca i okušali se u paralelnoj vožnji robotskih kolica.

Medijska popraćenost 8. robokupa

Osmi je Robokup bio vrlo dobro prezentiran u medijima:

  • 31. siječnja 2015. objavljen je bogat prilog u središnjem dnevniku HRT1 (možete ga pogledati na ovoj poveznici)
  • reportažu je je također objavio HRT4
  • natjecanje je zabilježila i TV ekipa RTL-a
  • fotograf Jutarnjeg lista dokumentirao je zanimljive trenutke natjecanja.

Zahvaljujemo se Siemensu za sponzoriranje nagrada za prvoplasiranu ekipu i njihovog mentora.

Bilten 8. robokupa

vrh stranice