Naši mladi informatičari osvojili srebrnu i 2 brončane medalje na Europskoj juniorskoj olimpijadi

03.09.2019.

Na 3. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Svi članovi hrvatske reprezentacije u protekloj školskoj godini završili su 8. razred i od školske godine 2019./2020. učenici su XV. gimnazije iz Zagreba. Ovo međunarodno natjecanju učenika u programiranju održano je od 23. do 29. kolovoza 2019. u Mariboru, Slovenija, a na njemu je sudjelovalo 90 natjecatelja iz 24 europske zemlje.

Srebrnu medalju osvojio je Fran Babić, OŠ E. Kumičića Velika Gorica, brončane medalje osvojili su Vlatko Borevković, OŠ Cvjetno naselje Zagreb i Ivan Janjić, OŠ Zrinskih Nuštar, dok je Marko Dorčić, OŠ A. Stepinca Zagreb, ovaj nastup završio blizu granice s broncom. 

S članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacije putovali su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, Matej Ferenčević, stručni voditelj, kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.

Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 13. travnja 2019.), kao i na Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 1. i 2. lipnja 2019.). nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara intenzivno pripremali za ovaj nastup.

Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika bili redoviti polaznici programa svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva. Tako su Fran, Vlatko i Marko dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Ivan član Robotičko informatičkog kluba Nuštar. Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2004. godine ili mlađi) i dva voditelja.

Nastup i pripreme naših mladih informatičara organizirao je Hrvatski savez informatičara. Ovaj program financira se iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Kompletan izvještaj s fotografijama možete pronaći na adresi http://hsin.hr/ejoi2019/.

vrh stranice