Nastavnici iz europskih zemalja na Zvjezdanom selu Mosor

10.09.2021.

U sklopu Erasmus+ projekta ‘Učitelji u potrazi za kreiranjem savršenog edukacijskog sustava EU’, te u organizaciji splitske škole stranih jezika Pappagallo, 9. rujna na Zvjezdanom selu Mosor se okupilo više od 40 nastavnika i profesora iz različitih zemalja Europske unije.
Po dolasku na zvjezdarnicu, sudionicima su se obratili Tomislav Nikolić, tajnik Udruge Zvjezdano selo Mosor, te Stella Vješnica, dugogodišnja članica. Upoznali su ih sa radom Udruge i mosorskim krajolikom, te im poželjeli ugodan boravak. Uslijedila je aktivna razmjena iskustava rada u nastavi i planiranje daljnjih usavršavanja. Sastanak se održavao u veseloj atmosferi terase zvjezdarnice do zalaska Sunca, nakon čega je uslijedilo astronomsko predavanje pod nazivom ‘Astronomy – what can we see?’. Predavanje je održala Paula Brčić, splitska studentica smjera Astrofizike i aktivna članica Zvjezdanog sela Mosor. Pričalo se o planetima, zvijezdama i galaksijama vidljivim golim okom, te mnogim drugim zanimljivim astronomskim objektima koje je moguće promatrati teleskopima.
Planirano astronomsko promatranje se nije moglo u potpunosti provesti zbog loših vremenskih uvjeta, no nastavnici su svejedno bili u mogućnosti promotriti Mjesec teleskopom, netom prije zalaska.
vrh stranice